Kolege, može se desiti i neki nesporazum, jer sam danas pisao u firmi, pa se moglo pomisliti da nekima od vas upućujem prekor zbog pogrešne kampanje protiv upotrebe šećera. Ali upotrebe kada je to najpovoljnije ili kada se mora (jer to su moji stavovi). A nije tako. Drugi to rade sa nejasnim razlozima.
Nesso, postoje moji komentari o upotrebi šećera, praktično još dok kalendarski traje zima i nema unosa polena. To je u temi Secerni sirup kada i koliko, na SPOS-ovom forumu. Te poruke mogu biti naizgled protivrečne mojim jasnim opredeljnjima koje sam naveo npr.
ovde, a treba videti i još nekoliko mojih poruka u toj temi (mislim da ih ima)
, a ovde sam napisao nešto slično ovome o čemu je danas bilo reči. Međutim, one su verovatno u drugom kontekstu, kada se ljudi već odlučuju da to rade. Treba pročitati i ostale poruke drugih pčelara pa zaključiti zašto sam tako pisao.
Ali, morate razumeti da je teško je i nezahvalno davati savete, kada su nastupili teži problemi (manjak hrane ili vrlo moguća pojava bolesti tj. kada smo već pred svršenim činom) kada se ne zna stanje društava, ne poznaju lokalne prilike (kvalitet zimovanja, snaga društava, blizina visokih planina, teren sa puno magle, raznovrsnost i bogatstvo ili odsustvo dobre paše ne može se pouzdano znati kakve vremenske nastupaju i niz drugih stvari).
Ja znam šta bih ja uradio (a dodao bih med preko ramova u bilo kom obliku – ili pogače ili direktno kristalisan na satonoše, a svakako došla bi u obziri ta opcija sa ramovima nalivenim sirupom, ako nemam drugog rešenja. I to i pišem. Priznajem da se ne bih ni setio ovoga što je Zoran predložio za med. Jer jednostavno ne bavim se takvim problemima mnogo. Uglavnom imam meda u rezervi, koji je u starijim ramovima i nije za vrcanje a ima i na mlađim ramovima, ali sam ga ostavio za rezervu (videti slike). Meni je jako neugodno da kao neki „stručnjaci“ odvalim glupost, da bih upisao jednu poruku na svoj konto i važio za „majstora“ koji će uvek olako dati savet koji često nema smisla. Uvek je tu pri ruci kad zatreba. Kada dođe do problema, takvi majstori jednostavno kažu: ko ih j... što ne paze šta su dosad radili ili šta rade ili kakvo će vreme biti.
Zoki, nije baš da ne smeta pčelama kada se sada dodaje sve na bazi šećera.
Ali je najgore ne uraditi ništa.Ovde i sada se uglavnom radi o skoro
bezizlaznim situacijama. Imamo situaciju da je rezerva meda u ramovima malo ili ništa. Zato mislim da je bolje dodati sirup u ramovima, a daleko bolje ovo što je Zoran predložio. Zato što je stavljen direktno u gnezdo i zato što ako se ne stavi, može doći do još većih problema. Pčele bi inače pri zahlađenju napustale klube ako je hrana udaljena i to dovodi do težih problema. Pogača jeste rešenje, ali sam već naveo zašto može biti i rizična. Može se (
i najbolje je) prebaciti ramove sa medom iz drugih košnica, ali ako ima viška da se
ne ugroze i stabilna društva. Takođe se stavljaju do legla.
PS Kada je u pitanju eventualno dodavanje ramova preko satonoša, postoje i neke nejasnoće i nedoumice. Radi se o otvorenom ramu i ima jedana zanimljiva preporuka:
Nije baš dobro stavljati takve ramove, jer je moguće da je med prokisao.
Nije realno da su bakterije (a one bi trebalo da izazivaju takve procese) bile toliko dobro obučene, sa šalovima i rukavicama da nisu prekidale proces fermentacije od letos. Mogu se staviti ovakvi ramovi preko satonoša, samo paziti da deo sa otvorenim medom ne bude van klubeta ako ima mnogo vlage i da eventualno dođe do curenja da se ne izazove grabež. Mada ne verujem da je med upio toliko vlage, da bi se ovo desilo jer je bilo malo oscilacija temperature do sada. Naravno, zavisi od uslova skladištenja.