Autor Tema: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa  (Pročitano 17985 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« poslato: Novembar 14, 2016, 19:07:55 »
Nakon što sam po receptu 200g propolisa pomešao sa 0,5l  96% alkohola i nakon više od dve nedelje dobivenu otopinu procedio kroz filter papir dobio sam bistru otopinu( Napominjem da je moguće da je propolisa možda bilo i više i da sam se preračunao). Nakon nekog vremena preimetio sam da u otopini ima neka struktura koja je mogla samo nastati u otopini jer je posuda bila hermetički zatvorena i nije bila otvarana. Ponovnim filtriranjem u filteru je zaostala materija koja liči na suvi ostatak propolisa...


O čemu se ovde radi? ima li bar neka pretpostavka?

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #1 poslato: Novembar 14, 2016, 19:46:57 »
Moja ideja je da si preterao sa koncentracijom, pa dolazi do ponovnog izdvajanja propolisa iz tinkture, zbog prezasićenosti.

Prof. Dr Mića Mladenović i doc. Dr Sladjan Rašić u knjizi "Pčelarenje" navode primene tinktura propolisa koncentracije izmedju 1 i 10%. Čak i koncentracije preko 8% mogu izazvati lokalne netolerancije.

Ne znam kolike je zapremine 200g propolisa, ali ovakav odnos "miriši" na 40%, što je svakako prejaka koncentracija.
Ne ulazim u plus/minus zbog specifičnih težina itd, itd...

 

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #2 poslato: Novembar 14, 2016, 20:56:05 »
Nakon što sam po receptu 200g propolisa pomešao sa 0,5l  96% alkohola i nakon više od dve nedelje dobivenu otopinu procedio kroz filter papir dobio sam bistru otopinu( Napominjem da je moguće da je propolisa možda bilo i više i da sam se preračunao). Nakon nekog vremena preimetio sam da u otopini ima neka struktura koja je mogla samo nastati u otopini jer je posuda bila hermetički zatvorena i nije bila otvarana. Ponovnim filtriranjem u filteru je zaostala materija koja liči na suvi ostatak propolisa...


O čemu se ovde radi? ima li bar neka pretpostavka?

Ovde moram da se malo uključim. Obično se meša 300grama propolisa sa 800ml alkohola 96% a po završenom rastvaranju se dodaje 200 ml destilovane vode i povremeno meša  ( mućka ) još nekoliko dana. Posle toga se cedi. Ovo je važno jer 96% alkohol najbolje rastvara ali ako se ne doda voda on ostaje tako jak da može da pravi opekotine. Rastvaranjem sa vodom % alkohola se dosta smanjuje i bude negde oko 75% pa mislim da bi trebalo umesto 200 dodati 250 ml vode ali to prilagoditi flašama,
Što se procenta tiče propolis ulazi u smešu sa alkoholom i to je u slučaju odnosa 200gr i o,5l procentualno 40% medjutim nije to sve ušlo u rastvor jer mnogo ostalo kao nerastvoreni deo propolisa, Rastvor propolisa se obično kreće oko 3% a recimo i maksimalno 10 mada teško. Ako za neke potrebe potreban propolis rastvor jačeg procenta onda se vrši uparavanje odnosno grejanje. Grejanjem isparava alkohol i ostaje rastvor ječeg %.
Konkretno u ovom slučaju sa slike mislim da se rastvorilo još nešto iz propolisa. Treba dobro pogledati a na slici je nejasno.
Još da kažem nešto o boji iako to mi se čini da nigde ne piše i niko o tome ne priča a za kupce je jako važno. Boja rastvora propolisa zavisi od starosti propolisa. Svež propolis je kvalitetniji ali za kupce nepoverljiviji jer nema tamnu boju. Zato kod rastvaranja u količinu proplisa treba staviti i jedan deo starog sastruganog od košnica na kojima je stajao godinama. To će dati izuzetno tamnu boju.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #3 poslato: Novembar 14, 2016, 21:24:30 »
"Obično se meša 300grama propolisa sa 800ml alkohola 96%"

tu sam znači omašio za 50 ml alkohola (100g: 250ml)...



"mislim da se rastvorilo još nešto iz propolisa"...nisam siguran da ovo razumem. Meni se nešto "stvorilo" niotkuda u rastvoru dobijenog rastvaranjem propolisa sa slike...



ima li neki dostupan način za proveru koncentracije propolisa u otopini i formula za izračunavanje koliko razrediti ako je otopina prejaka?

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #4 poslato: Novembar 14, 2016, 21:30:36 »
"Obično se meša 300grama propolisa sa 800ml alkohola 96%"

tu sam znači omašio za 50 ml alkohola (100g: 250ml)...



"mislim da se rastvorilo još nešto iz propolisa"...nisam siguran da ovo razumem. Meni se nešto "stvorilo" niotkuda u rastvoru dobijenog rastvaranjem propolisa sa slike


Sa slike vidim da ovde ima mnogo voska, ovo nije čist proplis. A ja mislim da je tu bilo još neko strano telo. Možda ostaci pogače, možda neka boja ili nešto slično što se rastvorilo u alkoholu. Ovaj odnos podrazumeva da bude čist propolis a meni se čini da je ovo strugano sa satonoša gde preovladjuju tanki zaperci voska.

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #5 poslato: Novembar 14, 2016, 21:34:04 »
Drugi deo nisam odmah video. To je teško da pčelar uradi inače u labaratoriji se isušuje 100ml rastora i što ostane posle isparavanja se meri. Ako je ostalo 3,5 grama onda je sastav 3,5% i slično,

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #6 poslato: Novembar 14, 2016, 21:41:07 »
Tačno je da je ovaj propolis dobiven struganjem sa satonoša, zbog toga je i pojačana količina propolisa u odnosu na recept (odoka, da pojačamo malo). Strano telo koje se vidi je zapravo komadić celuloze tj boni uloška, a sav izlučeni propolis( zapravo ovo što je na slici) je dobiven prilikom tretmana mravljom kiselinom uz pomoć boni uložaka , pre tretmana satonoše su bile čiste (ostrugane od predhodnih naslaga, kojih gotovo da i nje bilo jer se radi o medišnim nastavcima).


Da ne bude zabune nakon postupka ekstrakcije, otopina se slegla i vosak i nečistoće potonule a proceđen je samo onaj gornji deo (bez nečistoće) kojeg sam špricem vadio iz flaše i nakon toga taj "čist" deo je profiltriran kroz filter papir..Ovo sa slike pojavilo se nakon 25-30 dana od prve filtracije...




i, umalo da zaboravim,  zahvaljujem se kolegama na brzim odgovorima...

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #7 poslato: Novembar 14, 2016, 21:45:05 »
Tabela srazmere propolisa i alkohola

Propolis ekstrakt    Alkohol 70% (g)  Alkohol 70% (ml)  Propolis (g)

10%                             900                   1073                      100

20%                             800                    953                      200

30%                             700                     834                      300

Omanuo si daleko, daleko više...
Čitavih 453 ml alkohola.

Prezasićen rastvor je rastvor u kome je rastvoreno više supstance, nego što odgovara zasićenom rastvoru. Nestabilan je i iz njega se lako izdvaja, u obliku taloga, višak rastvorene supstance.



Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #8 poslato: Novembar 14, 2016, 21:55:13 »
Ako je samo da dolijem vode... pa rešeno... ;)


A kad se samo setim da sam nekad davno bio dobar iz matematike....

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #9 poslato: Novembar 14, 2016, 22:09:39 »
Provera da li je rastvor dobar se vrši tako što se na ruku stave nekoliko kapi rastvora. Ako posle dvadesetak sekundi na ruci ostala velika fleka koja se teško skida onda je propis dobar a ako fleke nema već je nešto bledo onda je rastvor slab. Meni se čini da je ovde više voska neo propolisa pa bi voleo posle probe da slikaš ruku i staviš na forum.

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #10 poslato: Novembar 14, 2016, 22:16:45 »
Evo i mog propolisa a li očekujem članak i još slika u nekom narednom Pčelaru

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #11 poslato: Novembar 14, 2016, 22:23:54 »
Ovako izgleda kod mene kad ga otopim, Borise kod tebe mi je to presvjetlo. Ja svoj otopim u 96% alkoholu i ne razređujem....

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #12 poslato: Novembar 14, 2016, 22:34:42 »
Evo jednog pasosa a ceo članak kad bude objavljen:

Pre nego što se pčelar odluči da sakuplja proplis treba da ima na umu neke činjenice. Sakupljanje propolisa je za pčele mukotrpan posao i pčele se mnogo iscrpljuju na njegovom sakupljanju. Sam postupak rada pčele kao jedinke po otkrivanju izvora propolisa je sledeći: Prvo ga donjom vilicom teglje, istežu ga u konce, kako bi ga prekinule, odnosno odvojile ili odvojile deo ( parče ), koji zatim kandžama nogu preko srednjih nogu pažljivo transporuju do korpica zadnjih nogu kojim ga prenose u košnicu. Taj proces traje dugo, da pčele često moraju da se vrate u košnicu kako bi uzele hranu a zatim se vratile i nastavile rad. Već na ulazu u košnicu najčešće sačekuju kućne pčele koje preuzimaju tovar i omogućavaju izletnici da se odmori od napornog posla. Kod donošenja nektara i cvetnog praha to nije slaučaj pa je ovo svojevrsno priznanje težine poslova koje pčele rade na sakupljanju i donošenju propolisa. Pčele sakupljaju propolis zbog svojih potreba za propolisom u košnici i pčelar nikako nesme preterati u oduzimanju i tako pčele ostaviti bez potrebnih količina. Preteranim oduzimanjem propolisa ugrožava zdravlje pčela na koje važnu ulogu ima upravo sakupljeni propolis. Naročito je važno ne oduzimati propolis na 60 dana pred zazimljavanje tj za naše uslove ne oduzimati posle 01. Septembra.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #13 poslato: Novembar 14, 2016, 22:46:19 »
slike za Miljka


@Anto


da kod tebe je definitivno tamniji, mada moraš imati na umu da je ono slikano sa lampom pozadi,kako bi se videla bistrina otopine ( i ono što je pokrenulo temu a stvorilo se unutra)




i da zamolim kolege da kada postavljaju fotografije iskoriste


http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=17.msg34136#msg34136


 uputstvo jer se tako mogu postavljati slike veće rezolucije (samim tim jasnije, sa više detalja) a da ne koriste opciju resize i smanjuju slike na 800x600 piksela jer se gubi ono što se želi prikazati. Pogledajte fotografije koje postavljam imaju preko 3000x1000 piksela...
« Poslednja izmena: Novembar 14, 2016, 23:16:50 od strane Boris Salaj »

Van mreže sljivic b miljko

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 263
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
Odg: problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
« Odgovor #14 poslato: Novembar 15, 2016, 07:28:52 »
Ovo je odlično. Znači ipak je bilo dosta propolisa. Proba je uspela rezultat pozitivan.