Košnice Voja > Rodna Voja

Nacrti delova

<< < (51/51)

Milan D. Saric:

--- Citat: Dragan Šošić  Februar 01, 2022, 20:14:37 ---Сада их радим од пластике и она има предности у односу на лесонит. Са таквом преградом је могуће радити када се сужава друштво, када се преграђују оплодњаци у једном наставку. Када је то једноставна, правоугаона преграда чија дужина одговара унутрашњој мери наставка, нису потребни шлицеви. Тиме је она вишенаменска јер може бити 2 или 3 оплодњака у сваком наставку и може се користити за сужавање друштва са изабраним бројем рамова (што није могуће ако је дужа и убацује се кроз урезе на зиду наставка).

--- Kraj citata ---
Управо за то ми треба, нуклеус као један комплет наставак са подњачом, збегом и кровом (пошто их већ имам, нема потребе да правим оплодњаке из више делова у једном наставку). Само што ми наставци немају оне урезе, па сам се питао шта најбоље дихтује, а опет да се лако помера ради ширења простора.

Прво сам помислио на стиродур 3цм (али би њега пчеле прогризле?), па онда на лесонит закован за празан рам (ради лакшег померања). Пластику нисам имао у виду, хвала колега... Вероватно има неко ко израђује пластичне табле по мери?

Dragan Šošić:
Не секу са баш по тачној мери унутрашње дужине наставка. Сече се нешто дуже. Дрво наставка одрађује и тиме може потискивати преграду да се криви, а када дрво отпуста влагу нема доброг налегања.

Зато пластика има ону „ребрасту“ грађу (као лексан) и одабере се тако да на страни налегања на зид буде два „пера“ пластике (бар на једној страни). Тиме се пластика прилагођава унутрашњости, јер када убацујеш преграду, „пера“ су еластична, усмере се од равни табле и не утичу на притисак који би сужени (влажан) наставак правио на пластику и кривио је.

То значи да је прилагодљива због еластичности пера према промени унутрашње мере наставка...наравно, ако се изреже нешто већа мера...

ПС

Због онога што сам написао, најбоље је да сам исечеш. Мајстор вероватно неће водити рачуна како исеца пластику. И распланираш таблу пластике тако да је што више искористиш (уклопиш различите мере преграда и поклопних и слично и смањиш отпад пластике)...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju