Košnice Voja > Rodna Voja

Nacrti delova

<< < (2/51) > >>

Branko Obranovic:
Hvala na odgovoru. Baš me interesuje kako izgleda sakupljač cvetnog praha, jer ga na AŽ košnicah skupljam za potrebe kupaca i za izradu Medovitala.
Ako možete predstavit skupljač polena bio bi veoma zadovoljan.
Lp Branko

stevanovic sveto:
Kolega Branko, ovu podnjaču osmislio je Živomir Gujaničić, a ja sam mu malo pomogao kod izrade iste. Žile i ja pčelarimo LR i Farar košnicama, a sva naša društva imaju ovakvu podnjaču sa kojom smo jako zadovoljni. Ove godine ja sam naselio 2 EV i jednu RV, ali sam podnjače pravio po istom modelu kao za LR. To je ova podnjača sa slike. Za nju je napravljen i hvatač polena (moja ideja), koji ćemo takođe prezentovati na forumu. I podnjača i hvatač su jednostavni i lako se mogu napraviti, a po meni su veoma efikasni. Podnjača se pokazala kao odlična u borbi protiv varoe. Živomir i ja u toku godine koristimo samo tretman mravljom i oksalnom kiselinom, bez upotrebe amitraza ili bilo čega drugog. Broj opalih varoa u toku tretiranja mravljom kiselinom i ne kontrolišemo, ali ja sam se uverio da je ona veoma efikasna i imam poverenje u nju. To mi pokaže tretman oksalnom kiselinom, jer tada kontrolišem opadanja varoe. Ni jedno društvo nema više od 100 varoa (ove godine) što znači da je i mravlja kiselina bila efikasna. Poletaljku smo izbacili jer smatramo da je ona pogodna samo za ptice i miševe. Pčele, kao super letači ne trebaju pistu za sletanje i poletanje, one mogu da slete i na plafon, što nijedna druga letelica napravljena ljudskom rukom ne može. Pozdrav.

stevanovic sveto:
HVATAČ POLENA

Kada smo Živomir i ja napravili podnjaču hteli smo i neki hvatač koji bi joj odgovarao, ali da nije vanjski. Ja sam došao na ideju da hvatač liči na letvicu leta jer tako pčele ne bi videle razliku i ne bi se zadržavale ispred košnice, kao kod vanjskih hvatača. Prvi hvatač koji sam napravio imao je umesto lesonita običan karton koji su pčele istog dana kada sam stavio hvatač u košnicu, progrizle i napravile nekoliko većih rupa da bi što lakše prolazile u nastavak. Ipak su mi tog dana donele 200-tinjak g polena što me prijatno iznenadilo. Posle sam na sve hvatače stavljao lesonit i oni su mi mnogo efikasniji. Hvatač je jednostavan, ima sličnih, veoma je efikasan i sakupi mi značajne količine plena. Evo kako izgleda i kako se pravi. Pozdrav.

Branko Obranovic:
Sa velikim zadovoljstvom čitam kako radite samo sa MK i OK. (koliki je % MK).
I sam več sedam godina upotrebljavam iste tretmane sa MK u avgustu i OK novembra ili decembra.
Sa zadovoljstvom čekam i na skupljač cvetnog praha.
Hvala za objašnjenja oko podnjače.
Lp Branko

Branko Obranovic:
Izvinjavam se i ujedno zahvaljujem za zanimiv hvatač cvetnog praha. Probat čemo jednog napravit pa pokušino.
Hvala za idejo i LP
Branko

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju