Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

matice iz tihe smene

(1/1)

elvismujovic:
Na nekoliko mesta (jedan od autora Vojo Brstina) sam pročitao a i kod mojih društava sam primetio da društvo posle dobijanja matice iz tihe smene, u kratkom periodu posle dobijanja takve matice, započne novi proces zamene matice tihom smenom. Tihom smenom pčele su sebi odgajile jako krupnu maticu, uočljivo veću od ostalih matica, njeno leglo je kompaktno - bez prekida, ali pčele kao da su nezadovoljne i opet kreću u gradnju matičnjaka tihe smene.

Kakva su iskustva ostalih kolega? Da li dolazi do pada radnog elana prilikom procesa gradnje matičnjaka tihe smene? Može li matica iz tihe smene da dovede društvo do biološkog maksimuma? Koji je razlog ponovnog procesa tihe smene kod matica iz tihe smene. Vojo je napisao da su rojevne i prisilne matice bolje od matica iz tihe smene.

Esad Jusić:
Da,
I kod mene se više puta dešavalo da maticu tihe smjene ponovo mijenjaju, mada je lijepo nesla. Eh, sad, ne mora nužno značiti da je matica tihe smjene najbolja jer je pitanje i od kakve je majke (od šugave krave šugavo i tele) i učešće trutova. Slažem se: rojeva pa onda ostale, ali ovo je beskrajna tema. Imam i Jenter, i Nicot i presađujem, ali SAMO za mliječ, matice na taj način neću.
Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju