Reakcija na ubod pcele u velikoj meri zavisi i od broja uboda.Prve godine mog pcelarenja kupim od jednog claana IO SPOSa dve kosnice .
Kao totalni pocetnik sam imao pomoc oko pregleda mog druga Gorana,medjutim pcele naseljene u njima su toliko bile ljute da je pregled bio nezamisliv ni sa vatrogasnom brigadom.Jedan dimi ,drugi pregleda ,ako kojim slucajem preskoci dim -odmah masa pcela napada,usred leta sve na nama kao da smo usred zime.
I pored organizovanog pregleda (nas Dvojice) svak je imao po dvadesetak uboda.
Jednom prilikom sam pregledajuci jednu od njih po mojoj proceni manje ljucu izvadio 32 zaoke.
Desavalo se da me juri oblak pcela kroz ceo plac.Najgora varijanta za nekog ko tek pocinje.
Njih vise odavno nema na pcelinjaku ali zahvaljujuci njima znam da i pored nazovi imuniteta koji se stice stazom u pcelarenju znam da
od velikog broja uboda .
Mesto uboda je takodjer jako vazan faktor jer (licni zakljucak)na levoj ruci 4-5 uboda -nije otekla na desnoj jedan i pomalo otekne.desava se i obrnuto,moje skromno
misljenje da ubod u kapilar,venu izaziva burniju reakciju .
Uvek imam neko od sredstva u frizideru protiv gusenja (nikad se nezna)iako sada na pcelinjaku radim vrlo cesto u sortsu kratkoj majici ponekad i bez kape.
Prolecni prvi pregledi znaju da budu bolniji jer smo se i mi i pcele odvikli od druzenja ali vremenom se prasina slegne i sve dodje na svoje.
Osetljiva mesta oko,predeo oko ociju,nos,usi,butine moraju biti zasticeni.
svaki ubod ima reakciju stim sto velicina iste zavisi od broja uboda,mesta uboda imuniteta na ubod pcelara.