Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Matica i njenje pratilje

<< < (3/3)

Dragan Šošić:

--- Citat: Zoran Vučković  Januar 30, 2021, 18:28:03 ---...Око родослова бих се мало правио Немац. Гледао сам на интернетима како се одгајају матице тамо и колико сам схватио они тачно знају коју матицу имају и све су исте у турнусу. Онда однесу матице на оплодњу на острво а тамо све исти трутови (ако могу да буду исти а нема других пчела ни кошница осим тих са трутовима) и онда комбинују карактеристике линије својих матица и трутова јер знају које матице имају и какви су трутова на острву у том периоду. Ако им не одговара такав трут оду на друго острво или рестриктивну зону са неким другм трутовима који имају друге карактеристике. Или можда чак и да се не паре у сродству мада мислим да је то тешко могуће а можда је и могуће. Тако побољшавају карактеристике будућих матица.

Тако би се са папирима знало који је то сој који имаш и какве карактеристике у кошници желиш да побољшаш. Наравно то би повећало цену. Не може јаре и паре...

Не бих да улазим у науку јер су ми сви капацитети заузети. Ако желим нешто ново да научим оно прво морам да заборавим. Тзв. кружни Лифо бафер. Лифо значи ласт ин фирст оут (оно што последње запамтим избаци оно прво) :):):). Немам намеру да се бавим високом генетиком. Чак ни карактеристиком приноса већ бих више карактеристиком мирноће (уз мало приноса :) ).
Прича је била о бакфаст матицама али мислим да су рекли да се исто ради и са крајинком.

Мало сам разводнио тему... уз напомену да ово није реклама за бакфаст матице јер је ова наша сасвим довољна. Само мало да се уреди тај сегмент да ако желиш да купиш нешто скупо да имаш барем неку гаранцију. Као и да знаш какве си матица и са којим особинама купио.

Ја сам матичњаке прошле године куповао са локације села Липе. (Иначе су ми се све моје матице оплодиле али су касније две кренуле у смену. И она једна коју сам касније спојио.)
Ако је липска овца наша аутохтона добра за тај крај рачунам онда ће и липски сој матице да буде добар  ;D ;D ;D.
 
--- Kraj citata ---

И за нешто што је произведено од материјала (неживе природе), тешко је дати гаранцију јер може доћи до неких проблема када се употребљава „на граници издржљивости“.

Да смо имали 5 добрих година за редом, сумњам да би било разговора о матицама и о томе да нам треба немачка „мерцедес“ матица. Напротив, сви би били једногласни да су наше матице (са ових простора) најбоље у свету.

Не сумњам да Немци добро раде, али сумњам да то мени треба (нисам написао – нама, иако сам тако мислио). У складу са тим цитираћу нашег умног мислиоца (којег је наша наука потпуно заборавила):

„Сваки је човек књига, мања или већа, дубља или плића. Нижи човек, немајући шта да чита у својој књизи, воли да преврће књиге других људи, па да и украде штогод. Дубока душа обично чита само своју књигу или књигу природе.“

Што се тиче родослова, опет бих цитирао истог човека:

„Онај који тражи и разуме Божије законе, не воли људске ситне законе, не разуме се у њима.“

ПС

Замолио бих те да напишеш шта очекујеш од матица које су „научно“ одгајене и још имају рослов. И када си већ споменуо цену, битно је истаћи да ли би ти био равнодушан ако се не испуне твоја очекивања. А шта ако су на таква очекивања утицали неки „ситни“ чиниоци, као што су оне незапамћене кише 2014-те или сличне „акције“ природе. Да ли би био незадовољан што си бацио велики новац? Можда би се десило да и те матице са „педигреом“ не буду добре (иако су можда изузетно добре). То што пише на папиру није никаква гаранција...

Наравно, ништа лично и ништа што је упућено теби (осим ових питања :) ), само разматрамо оно што бива и може бити...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju