Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Matica i njenje pratilje

<< < (2/3) > >>

Zoran Vučković:
Да не отварам нов наслов јер би и у овој теми могли да напишемо наша размишљања о броју јаја која једна матица може дневно да положи. Повод за то су писања на интернетима као и део пренесеног искуства пчелара Зорана Крстића на дебати која се одржала ономад. Наиме Крстић у једном тренутку каже да у пролећном развоју када настане прекид легла од десетак дана па се стекну повољни услови матица то изгубљено време надокнади и полаже, како каже, и око 7000 јаја дневно.
Воја Брстина Пчелар иноватор из Новог Милошева (вероватно познајете његов рад и достигнућа  ;)) има теорију да матица може да положи и до 4000 јаја дневно.
Знамо да се у пчеларским књигама помиње бројка од око 2000 јаја дневно.

Што се мене тиче из свог скромног искуства никада нисам имао потребу да пребројавам јаја али сам се новим пчелама увек радовао. Такође мислим да су могућности наше крајинске пчеле још увек неиспитане и да је селекција која се ради у Србији таква да је само битно да се наплати једна црвена а шта се у кавезу добије нико не зна. Нити се дају гаранције нити упутства ни родослов. А и како би и зашто би за једну црвену.
У Немачкој се (на једном пчелињаку) раде две дупле туре матица у току целе сезоне а код нас матице се могу добити сваке недеље.
Тамо се чекају најповољнији временски и природни услови за пчеле како би се у тим најбољим условима излегле матице. Оплодња се врши у контролисаним условима са трутовима којима се зна порекло.
Нисам обратио пажњу како то ради онај пчелар из Канаде који такође ради са Карником.

Замолио бих вас да напишете своја искуства и размишљања.

Dragan Šošić:
Ако је Крстић Зоран (на основу искуства) рекао, нека буде тако (верујемо да је бројао :) ).

Бојим се да за неко време не дођемо и до цифре од 10.000 (десет хиљада јаја дневно). Мора да је кренуо у одгој матица за продају па „у нешто се ударати мора“ (макар то биле произвољности које говоре о огромном броју јаја које носе „њихове“ матице или су то „линије“ отпорне на кречно легло или имају „педигре“ – е то је битно)...мада то не треба да буду глупости...

Зоки, шта мислиш шта добијаш „родословом“. Да ли то по теби значи да је то гаранција да су те матице идеалне. Ја мислим да је то мало бирократски уплив у одгој матица. Немој само да уђемо у дискусију о кравама које су у стању надорганизма (суперорганизма) само када су у штали и како те "увозне" краве дају много млека у односу на домаће (које су врло отпорне у лошим условима).

ПС

Боље да си отворио нову тему ако слична не постоји...

Zoran Vučković:
Колико сам ја схватио да није циљано имао намеру да хвали своје матице него је успутно напоменуо да се тако деси... можда не може тих 7000 али да у том одговарајућем периоду матица надокнади онај застој због лошег времена.
Сад опет ''немог да гарантујем'' јер има нас разних.

Око родослова бих се мало правио Немац. Гледао сам на интернетима како се одгајају матице тамо и колико сам схватио они тачно знају коју матицу имају и све су исте у турнусу. Онда однесу матице на оплодњу на острво а тамо све исти трутови (ако могу да буду исти а нема других пчела ни кошница осим тих са трутовима) и онда комбинују карактеристике линије својих матица и трутова јер знају које матице имају и какви су трутова на острву у том периоду. Ако им не одговара такав трут оду на друго острво или рестриктивну зону са неким другм трутовима који имају друге карактеристике. Или можда чак и да се не паре у сродству мада мислим да је то тешко могуће а можда је и могуће. Тако побољшавају карактеристике будућих матица.

Тако би се са папирима знало који је то сој који имаш и какве карактеристике у кошници желиш да побољшаш. Наравно то би повећало цену. Не може јаре и паре...

Не бих да улазим у науку јер су ми сви капацитети заузети. Ако желим нешто ново да научим оно прво морам да заборавим. Тзв. кружни Лифо бафер. Лифо значи ласт ин фирст оут (оно што последње запамтим избаци оно прво) :):):). Немам намеру да се бавим високом генетиком. Чак ни карактеристиком приноса већ бих више карактеристиком мирноће (уз мало приноса :) ).
Прича је била о бакфаст матицама али мислим да су рекли да се исто ради и са крајинком.

Мало сам разводнио тему... уз напомену да ово није реклама за бакфаст матице јер је ова наша сасвим довољна. Само мало да се уреди тај сегмент да ако желиш да купиш нешто скупо да имаш барем неку гаранцију. Као и да знаш какве си матица и са којим особинама купио.

Ја сам матичњаке прошле године куповао са локације села Липе. (Иначе су ми се све моје матице оплодиле али су касније две кренуле у смену. И она једна коју сам касније спојио.)
Ако је липска овца наша аутохтона добра за тај крај рачунам онда ће и липски сој матице да буде добар  ;D ;D ;D.


Нека администратор ако сматра да је потребно отвори нов тему и пребаци ове поруке...

Vojo Brstina:
Знам да су у паши уљане репице матице у неким бившим ројић има које су у налету напуниле излетнице за само 15 дана прошириле легло за преко 60.000 радиличких ћелија.
Те матице су залегала у просеку нешто преко 4000 јаја на дан.
Могуће је да су у неким данима залегале до 5000 јаја  а у неким данима око 3.000 али је свакако просек залеженог легла био преко 4.000 јаја на дан. То сам доживео.
Верујем да наше Крајинке могу да залежу око 5.000 јаја и убеђен сам у то.
Да ли могу више од 5.000 јаја да залежу или не могу то не знам.
Пре неки дан сам са братом управо причао о томе и рекао ми је да по његовом мишљењу наше матице могу да зајежу од 5.000 до 6.000 јаја на дан.
Да напоменем, никада нисмо продавали матице нити имамо намеру јер матице углавном купују почетници а са њима је по некад тешко радити. Они све своје грешке готово увек приписују неком другом а толико грешака праве да човек кад види шта раде заболе га глава.
Довољно је сваки пети да ти загорчава живот и да немаш мира. То мени не треба.

Већ сам на више места на фејсбуку написао ако та тамо нека букфаст матица кошта 50 евра наша Крајинка не би смела да за западно тржиште кошта мање од 150 евра.

Поздрав драгим пријатељима...

Vojo Brstina:
У овим ројићима које сам поменуо у налету је дошло још око 40 рамова пчела из туђих кошница и за неколико дана то су биле заједнице на 4 наставка а за око 15 дана од доселења на пашу репице у тим заједницама је количина легла повећана за тих преко 60.000 радиличких ћелија.
Ето мало појашњења пошто у претходној поруци нисам најпрецизније објаснио дешавања која су се десила пре око 7-8 година.
Поздрав драгим пријатељима...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju