I evo mene...
U videu ispod možete vidjeti kako je sve teklo.
Video je dug nešto preko 20 minuta pa kome nije interesantno da gleda sve da odmah kažem da na početku i na kraju videa imate slike gdje se vidi priprema za testiranje i krajnji rezultat testa a između je sam tok testiranja. Na početku je testiranje vršeno sa parametrima 45VAC, 800Hz, t_on 0.5sec, t_off 5sec. Kasnije sam u toku testiranja napon malo spustio na oko 35VAC i interval sam promjenio na oko t_on 1sec, t_off 3sec. frekvencija je ostala na 800Hz.
Na žalost nemam dovoljno preciznu vagu da izmjerim ovako malu količinu otrova koja je dobijena u testu ali i to će biti sređeno uskoro.
Test je počeo nešto prije podneva i efektivno je trajao oko 15 minuta. Nisam želio da pretjerano maltretiram pčele jer je pozno doba godine.
Ipak i tih 15 minuta je bilo sasvim dovoljno da se vidi efekat.
Košnica na kojoj je vršen test se "javila dobrovoljno" jer sam tu ove godine dobio najviše uboda pa kad vole da bodu eto im sakupljač pa nek šenluče.

Kao što se vidi sa fotografija ispod, par pčela je stradalo tokom testa ali sam naknadno utvrdio da su im se krila zalijepila za ljepljivu traku kojom sam prekrio žice izvan površine ploče za sakupljanje pa je to vjerovatno prouzrokovalo da stradaju. U prvi mah kada sam vidio da ima uginulih pčela pomislio sam da sam napravio "roštilj" za pčele pa sam zato snizio napon napajanja.

Da vas ne uplaše instrumenti koji se vide na slikama, to je samo zarad nekih mjerenja koja sam ja imao želju da načinim tokom testa. Sam uređaj je relativno jednostavan i nije neki bauk da se napravi a kao što se vidi radi odlično.
Rješenje kako sam npravio rešetku (a vidim da mnogi rade tako) mi se ne sviđa jer je jako teško sve žice držati zategnute da ne dodiruju ploču sakupljača i da se ne dodiruju međustobno. Pogotovo kada se sakupljač koristi intenzivnije. Žice mogu lako da se istegnu ili pokidaju ako nešto padne na njih ili ako se sa njima zapne za nešto. Mislim da bi ovdje bilo bolje napraviti rešetku od debljih žica recimo 1 - 1.5mm. Naravno poželjno od inox žice.
Ipak i ovako kako jeste može da posluži svrsi. Jako se lako napravi od pčelarima dostupnog materijala i skoro da ne košta ništa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ono što je neophodno napomenuti.
Rukovanje pčelinjim otrovom može biti jako opasno jer se ovdje radi o velikoj koncentraciji otrova sakupljenoj od nekoliko hiljada uboda a znamo da nekoga i jedan ubod može koštati života.
Znači, moja preporuka je da se kada se rukuje sa otrovom, to radi uz upotrebu zaštitnih sredstva tj. zaštitne naočale, gumene medicinske rukavice i masku za lice kako bi se spriječio kontakt otrova sa osjetljivim mjestima kao što su usta, nos, oči, rane na koži i sl.
Prilikom struganja otrova sa ploče to raditi oprezno jer se to radi sa jako oštrim predmetima na kojima se nalazi otrov pa u slučaju posjekotina imamo višestruki problem.
Svi smo skloni žurbi ali ovom poslu treba pristupiti zrelo, trezveno i oprezno.
Voditi računa da na ploči za sakupljanje kao i na rešetki ostaje određena količina osušenog otrova poslije završenog posla pa treba spriječiti mogućnost naknadnih problema neopreznim rukovanjem ovim dijelovima opreme.
Sakupljeni otrov O B A V E Z N O propisano upakovati, označiti i čuvati van domašaja djece tj. najbolje pod ključem!!!
Ljudi to nije med to je otrov. Imajmo to na umu da se ne zaboravi!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ježim se od pomisli šta se sve može desiti ako se neko dijete dokopa neke kutije sa otrovom u prahu.
Rezime:
Uređaj radi. Ima još prostora za optimizaciju i poboljšanje što će biti učinjeno u narednom periodu kako vrijeme bude dozvoljavalo.
Borise,
specifikacija materijala nije konačna jer sam ja koristio ono što sam imao pri ruci da sastavim prototip.
Volio bih da malo standardizujem komponente i da projektujem štampanu ploču pa da onda to sve okačim ovdje i da bude svima dostupno. Onda ćemo da vidimo kako da svima zainteresovanima obezbjedimo da imaju uređaj jer smo mi kojima specifikacija materijala i elektronska šema nešto znači vjerovatno u velikoj manjini ovdje na forumu. Uz to i ja još nemam kompletnu šemu na papiru jer sam dosta toga uradio u hodu i iz glave pa sad moram da radim reverzni inženjering na svojoj ploči.

Ja sam tu pa ako nekog nešto zanima neka slobodno pita. A pred nama je duuuga zima...imamo vremena do proljeća.

Pozdrav svima...