Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Više matica u jednoj košnici

(1/1)

Milic Vukic:
Drugari, video sam da se o ovom pitanju raspravlja u drugoj temi. Čini mi se da je i logičnije i lepše da se to radi u posebnoj temi jer je zaista interesantno.
Više pčelara je uspevalo da u kraćem ili dužem vremenu drži više matica (i preko deset) potpuno slobodnih u jednoj pčelinjoj zajednici, bez pregrada, kaveza ili blo čega sličnog. Neke snimke ste i vi videli.
I sam sam uspevao da u obezmatično društvo uvedem više matica i da one tolerišuće jedna drugu dugo ostanu zajedno čak uđu u zimu.
Kako?
Kad menjam dvogodišnje matice mladim iz oplodnjaka ili nabavkom od renomiranih uzgaivača, ostane mi veliki broj starih matica sa kojima ne znam šta ću a žao mi je da ih ubijam. Ja ih dodajem u napred pripremljan nukleus (roj bez matice), onako iz ruke na leto. Skoro uvek a naročito kad ima tihe paše matice budu primljene i sve ili gotovo sve rade ne ometajući jedna drugu. To je moje iskustvo koje sam više puta isprobao.
Kad su u pitanju mlade matice meni ne uspeva mada se nešto nisam ni trudio.

Međutim, Miloš Čorbić tvrdi da može da uvede u jednu košnicu više matica (koliko želite) bez obzira na starost vreme, pašne prilike i da se trajno podnose - tolerišu u jednom pčelinjem društvu i još usput neprekidno vuku matičnjake "tihe zamene".
Miloš to zaista uspeva, tvrdi da je to jedinstvena metoda u svetu, čuva je kao tajnu i traži novac da je otkrije.
Jedno je evidentno, tih recimo devet matica odneguje društvo koje je po snazi čak ispod proseka društava sa jednom maticom. Miloš kaže da nije cilj gigantsko društvo koje donsi mnogo meda, već .društvo koje vrši tihu zamenu i vuče i neguje matičnjake za uzgoj matica.
Pozdrav svima a naročito Administratoru. Milć Vukić

Zika Stojanovic:
Treba svakoga pozdraviti ko nešto istražuje i troši dragoceno vreme.
Tako mislim i na ovu poznatu temu sa više matica u jednom društvu.
Međutim ja sam istu davno nazvao "larpurlarističkom".
Zašto?
Zato što ne vidim njenu svrhu.
Suština je rečena ovim citatom:


--- Citat: Milic Vukic  Januar 15, 2011, 22:41:44 ---...Jedno je evidentno, tih recimo devet matica odneguje društvo koje je po snazi čak ispod proseka društava sa jednom maticom...

--- Kraj citata ---

Imao sam slučajno samo jednom 2 matice u istom društvu od oktobra do juna naredne godine.
Društvo je bilo slabo, tavorilo je, ali kada sam uklonio jednu (stariju maticu-majku), ono je
praktično buknulo. Kao da su obe matice sputavale aktivnosti jedna drugoj.

Uostalom nikada ni u ljudskom društvu nije bilo dobro kada je bila "jedna zemlja, a dva gospodara", a o više njih i da ne govorimo!

Valon Mustafi:Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju