Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

Razrojavanje pcela

(1/3) > >>

Sukalo Lutvo:
Pozdrav
Novi sam pčelar. Htio bi da razrojim jedno drustvo na slijedeću nacin: nukleus, ram sa maticom,2rama meda i jedan ram polena. Sačekam da povuku maticnjake i proizvedu maticu. Drustvo je na 2 LR nastavka i matica je dobra. Dali je postupak dobar i da nisam zakasnio jer sam bagrem vrcao 29.05.
Molim kolege da mi prenesu svoje iskustvo.Hvala.

Bojan Šušnjar:

--- Citat: Sukalo Lutvo  Jun 21, 2018, 22:10:52 ---Pozdrav
Novi sam pčelar. Htio bi da razrojim jedno drustvo na slijedeću nacin: nukleus, ram sa maticom,2rama meda i jedan ram polena. Sačekam da povuku maticnjake i proizvedu maticu. Drustvo je na 2 LR nastavka i matica je dobra. Dali je postupak dobar i da nisam zakasnio jer sam bagrem vrcao 29.05.
Molim kolege da mi prenesu svoje iskustvo.Hvala.

--- Kraj citata ---

Kolega malo je nejasno bar meni.
Ako sam dobro shvatio namjeravaš da u nukleus preneseš ram sa maticom a da osnovno društvo sebi proizvede novu maticu iz prinudnih matičnjaka?
Kažu da prinudni matičnjaci nisu najbolje rješenje ali ako nemaš gdje da kupiš sparenu maticu poslužiće i ona iz prinudnog samo povedi računa da petog dana porušiš sve zatvorene matičnjake a ostaviš one najbolje otvorene.

Pozdrav svima...

zoran drpljanin:
Slazem se sa Bojanom, samo donekle, u vezi prinudnih maticnjaka, bar onih dobijenih do kraja maja uz redukciju petog dana i odgajanih u jakom drustvu. Mislim da je sada kasno za prinudne, i ako sve bude idealno i matice se spare, prve izletnice ce to novo drustvo dobiti tek pocetkom avgusta a dotle ce izgubiti masu starih pcela, tada je bespasan period i moze biti problema. Sa druge strane ostavljas slab nukleus i staru maticu u njemu. Nacin koji si naveo radi pred bagrem, po meni , podeli to drustvo i dodaj mu sparenu maticu, sirupaj i imaces dva solidna roja za zazimljavanje.

Sukalo Lutvo:
Hvala vam,ako bi drustvo podijelio i dodao sparenu maticu moram li ga nositi 3 km. Obzirom da moram naručiti maticu do kada vremenski bi to morao uraditi. Ovo prvi put radim Nebi da pogriješim.Imam 2 društva na 2 nastavka. Matice su dobre i društva jaka.Ima jos unosa.Poslije vrcanja sam im ostavio po 4 okvira meda.

zoran drpljanin:
Ja posto sam na stacionaru ne nosim, jednostavno podelim drustva, sacekam sest sati i dodam mladu maticu u kavezu. Narednih nedelju dana ih stimulativno prihranjujem, dok ne dobiju svoju izletnicu. prihrana uvece zbog grabezi. Mada, ko ima mogucnosti, najbolje ih je odneti.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju