Autor Tema: РВ полошка  (Pročitano 13071 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #15 poslato: Jun 26, 2018, 11:44:11 »



                 Ове године РВ полошка се одлично показала и превазишла сва моја очекивања. Иначе она је на 28. РВ рамова које се преградама могу оделити у четири посебна дела са по 7. рамова. Ево приказа шта сам са њом радио ове године и какви су резултати.
                 Дана 5. маја при крају багремове паше из једног изузетно јаког РВ друштва које је улазило у ројеви нагон и почело да повлачи матичњаке сам узео 9. рамова. Сви рамови су узети из плодишта тако да је у тој кошници у плодишту фактички остао само рам на коме је била матица. Плодиште је попуњено делимично са изграђеним рамовима и рамовима са сатном основом.
                 Ових 9 рамова сам пребацио у полошку али тако што сам их поделио у три посебно одвојена дела полошке и у сваки од њих ставио по три рама од којих су два била са леглом и један са храном. Крај њих сам  сваком делу додао по два изграђена рама са стране и по једну сатну основу. На овај начин је од могућих 7 у сваки део стављено по 6. рамова. Матичњаке сам поделио тако да је сваки од делова имао по пар комада.
                 Наредног викенда 12 - 13 маја сам извршио само контролу матичњака. У једном делу су се били отворили што значи да се матица излегла а у друга два затворени и одлично изгледали тако да их нисам дирао.
                 Полошку нисам отварао до првог јуна. Тог дана сам извршио контролу и констатовао прегршт младог легла и рам са сатном основом који је био скоро до краја изграђен . Значи ту су , излегле су се и лепо пронеле. Нисам хтео да их узнемиравам , додао сам још по једну сатну основу и по пар стотина грама погаче преко сатоноша.
                 У међувремену сам имао наруџбину за десетак РВ ројева на рамовима. Деветог јуна сам по први пут детаљно прегледао полошку , пронашао и обележио матице. Легла је било на 3 - 4 рама у свим стадијумима . У оној где се матица прва излегла било је 4 - 5 рама легла и она је хтела буквално да експлодира.
                 Сутрадан 10. јуна дошао је купац и узео два роја оба са по 5  рама. Значи четири рама су остала као вишак. Били су делимично са медом тек изграђени и купац их није хтео. Оставио сам их ту где јесу а наредног дана заједно са пчелама које су остале изјутра их придодао оном трећем роју који је остао у полошци. Обзиром да је то био онај најјачи додао сам му и две нове сатне основе и мало погаче. На овај начин тај трећи рој који је остао је у том тренутку био на 13. рамова. Све рамове сам повукао у средину полошке и оставио сва до тада коришћена лета отвореним тако да су их пчеле сва користила.
                  Но ни ту није крај. За пар дана сам отишао на годишњи одмор. Сада сам имао времена да све кошнице детаљно прегледам и завршим све планирано и започето. Најпре сам прегледао једну ЕВ кошницу са одличном матицом. Ово друштво сам баш због те матице одраније намерно утерао у ројеви нагон. Из ње сам узео 4. прелепа матичњака за даље разројавање полошке.
                 Садржину полошке ( 13. рамова ) сам поново поделио на три дела и сваком додао по две сатне основе са стране. Један је остао са матицом а друга два су добила по два зрела матичњака. Пчеле су већ навикле да користе више лета која су сва радила све време па ни један овако формиран рој није губио на пчелама. Из ових матичњака су се матице већ излегле али полошку нисам хтео да отварам.
                 Следећи преглед је првог јула па ћемо видети да ли смо добили још два роја.Ако их буде то је лепа вајдица а ако их не буде друштво ништа није губило на снази и поново ћу га спојити у једно. По понашању и раду пчела на лету ипак очекујем још два роја.
                 
                 
                 
                 
                 

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: РВ полошка
« Odgovor #16 poslato: Jun 26, 2018, 13:44:06 »
Gorane jedno pitanjce, možda dva, tri...  ;D

U pogledu dimenzija te RV pološke sa ove vremenske distance zanima me šta bi eventualno mijenjao u svrhu poboljšanja?
Smatraš li da je 28 ramova adekvatno ili bi je ipak trebalo povećati?
Kako polagano izbacujem LR iz praktičnih razloga i potpuno prelazim na format podnjače 414 x 414mm tj. EV i RV košnice a imam namjeru i želju da na svom pčelinjaku naselim i dvije pološke ali u formatu okvira kojim već pčelarim, ta tvoja RV pološka mi je interesantna.
Vidim da si je ti uglavnom koristio za formiranje novih društava što je interesantno i korisno. Pretpostavljam da nisi imao vremena ni prilike da je probaš u medobranju ili možda griješim?

Pozdrav svima...

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #17 poslato: Jun 26, 2018, 14:28:42 »



              Поздрав Бојане , дуго се већ нисмо чули. Ево одговора на нека од твојих питања .
              Моја првобитна замисао код конструисања ове полошке је била да буде велика да се на њу могу ставити три РВ или ЕВ наставка. Воја који ју је за мене правио ме је убеђивао да то неће бити добро и да треба да буде нешто краћа и ја сам га послушао. Мислим да сам ту погрешио и да је требала да буде дужа као што сам је првобитно био и замислио. Ово пре свега због зимовања јер је само један РВ рам ипак превише плитак за добро зимовање.
              Ово би даље значило да би она имала неки рам више око 30 и два , три рама ,не могу то да знам овако напамет. И места за преграде унутар кошнице би се морала другачије распоредити.
              За медобрање је нисам до сада користио не зато што нисам хтео већ што ми се није дало. Када је имала пчела у себи у багрему то су била преслаба друштва тако да у том делу за ову сврху за сада није испробана. Користио сам је као помоћно друштво из кога сам узимао рамове са старим леглом за појачавање других друштава и за разројавање. Како се ту показала описао сам у претходној поруци а видећемо за викенд да ли ће дати још два роја или не. За ову сврху се за сада значи добро показала.
               Обрати пажњу да ова полошка има и свој наставак са РВ рамовима али он сада није на њој. Његова сврха би била медобрање али за то до сада није испробан.
               У овом тренутку нисам сигуран шта ћу надаље са њом у овој сезони. Намера ми је да је оставим као двоматичну и тако и зазимим и идуће године је дефинитивно спремим и испробам и за медобрање. Међутим имам поприличну најаву за продају ројева па ако продам још неки можда је и расформирам. Не знам ни сам видећу.
               Не знам сада напамет њене тачне димензије , односно дужину али измерићу је за викенд и са мало детаљнијим сликама унутрашњости са пчелама објавити па ће ти све бити јасније.
               Поздрав још једном.

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: РВ полошка
« Odgovor #18 poslato: Jun 27, 2018, 18:17:55 »
Postavi slike i okvirne dimenzije a ja ću kada uhvatim vremena da napravim nacrte.

Pozdrav svima...

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #19 poslato: Novembar 09, 2020, 11:52:52 »



Зимско је време па се има више времена за дискусију. Зато да мало обновим ову тему. За почетак слике преправљене РВ полошке која се током ове године одлично показала.