Autor Tema: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA  (Pročitano 81011 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« poslato: Decembar 29, 2010, 22:52:25 »
   Polen,muški polni element cveta biljke,osnovna je sirovina od koje mlade pčele stvaraju mleč-materiju neophodnu za ishranu legla i matice. Usled nedostatka polena ukošnici,matica prestaje da nosi jaja,a pčele prestaju da luče vosak i grade saće.
   Polen je prava riznica vitamina.Tu su pre svega vitamini B1,B2,B3,B5,B6,B7,B8,B9,B10,B11,B12,provitamin A,vitamini E,D i C.Takođe sadrži i brojne asencijalne aminokiseline,odnosno one koje organizam ne stvara sam pa moraju da se unose putem hrane,dvanaest masnih kiselina koje organizam ne može da sintetiše i minerale (kalijum,kalcijum,natrijum,magnezijum,gvožđe jod,fosfor,mangan,cink,selen nikal i dr.)Ovi minerali su neophodni za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema,a ne treba zanemariti ni antioksidantno,antistresno i antialergijsko dejstvo.Enzimi koji ulaze u sastav polena kontrolišu brojne životne procese,ubrzavaju varenje hrane,učestvuju u razgradnji i sintezi hranljivih materija.Što više enzima unosimo u organizam hranom,naše telo dobija više energije i jača imunološki sistem.Od ostalih lekovitih materija tu su fitohormoni koji stimulišu rast,pa su naročito važni za decu,adolescente,trudnice i dojilje i lecitin koji smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi,snižava povišeni krvni pritisak,izgrađuje nervne ćelije,kožu i kosu i "podmazuje"zglobove.
   Ogromno bogatstvo raznih dragocenih prirodnih supstanci koje sadrži polen,podstakjo je lekare da polen počnu da koriste i kao terapeutsko sredstvo u lečenju raznih oboljenja.Utvrđeno je,između ostalog da polen ima veoma dobar efekat u lečenju malokrvnosti,preranog starenja,arterijske hipertenzije,ateroskleroze,cerebralne skleroze,zatvora i smetnji u varenju.Može se koristiti i kao prevencija i za lečenje anemije.Podstiče rad štitne žlezde,odličan je u prevenciji osteoporoze,smanjuje klimakterične tegobe,reguliše rad prostate.
   Polen povećava radnu sposobnost,normalizuje rad želuca,a preporučuje se naročito posle teških operacija i bolesnicima koji su zračeni rendgenom ili su lečeni velikim dozama antibiotika.Cvetni prah se može uzimati i u slučajevima premorenosti,naročito od intelektualnih napora,zatim kod oboljenja jetre(žutice) i nervnih depresija,jer poboljšava raspoloženje.
   Preduslov za pozitivno delovanje polena je njegovo redovno i dugotrajno uzimanje.Trebalobi takođe znati da je mnogo bolje polen uzimati preventivno i tako sprečiti pojavu bolesti, nego čekati da do oboljenja dođe pa tek onda posezati za ovim.
   Polenova zrnca mogu da se grickaju, a njihov gorak ukus može da se neutrališe kašičicom meda.Neki ljudi prah potope u mlak čaj ili mleko i ostave da odstoji nekoliko sati.
   Polen je najbolje uzimati ujutro,15 minuta pre doručka.Za decu od 3-12 god.preporučuje se da se dnevna doza podeli na dva dela(jedan deo se uzima pre doručka,a drugi pre ručka ili večere).
   Polen ne smeju da koriste osobe koje su na njega alergične.
                                                                                                                                                          M.M.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #1 poslato: Decembar 30, 2010, 22:22:11 »
                                                     RECEPTI SA POLENOM
i stimuliše u
   1.HLADNO MLEKO SA MEDOM I POLENOM
Pomeša se 0,5 l,mlakog mleka,50 gr.meda,10 gr.samlevenog polena.Smešu ostaviti da odstoji 1 sat,a onda piti.Ovaj napitak ima visoko hranljiva i zdravstveno-zaštitna svojstva.
   2.MLEKO SA POLENOM I SOKOVIMA
Potrbno je:0,5 l.mlakog mleka,sok od 1 pomorandže,sok od pola limuna,50 gr.meda,10 gr.samlevenog polena.U toplom mleku rastvoriti med i polen,ohladiti i dodati sokove.Ovo je multivitaminski napitak za rekonvalescente.Poboljšava imunitet,deluje povoljno na rast i
stumuliše umni rad.
   3.KISELO MLEKO SA POLENOM
Izmešati 1 čašu kiselog mleka ili jogurta i 1 kašiku polenovog praha.Ovaj recept se preporučuje naročito starijim ljudima,jer blagotvorno utiče na funkciju jetre,srca i endojrinog sistema.
   4.KISELO MLEKO S MEDOM,POLENOM I SOKOM OD ŠARGAREPE
Izmiksati 1 čašu kiselog mleka,sok od jedne mandarine,2 kašike soka od šargarepe.1 kašiku meda i 1 kašiku polenovog praha.Ovaj napitak je odličan za decu,jer popravlja apetit,dobro je sredstvo protiv anemije i poboljšava opšte stanje organizma.
   5.NAPITAK ZA SPORTISTE
Pravi se od 1,5 l.mleka,200 gr.meda,50 gr.polena,1 jajeta,i soka od 1 limuna,paradajsa i pomorandže.Uzima se po nekoliko kašika.Brzo jača organizam sportiste i doprinosi potrebnoj psifičkoj koncentraciji,poboljšava fizičku snagu.Lako je svarljiv.Uzima se pola sata pre takmičenja.
   6.PIĆE ZA LEPOTU
200 gr.šargarepe,1 oljuštena pomorandža,sok od pola limuna,kašika polena i kašika meda.Sve supstance izmiksati u kašu.dodati 2dl.mleka i kratko mutiti.Redovnom upotrebom ovog napitka očuvaćete zdrav i lep ten.Ova kaša-napitak može se koristiti i kao maska za lice.
   7.NAPITAK MLADOSTI
Jednake količine polena i meda se pomešaju u čaši mlake vode i ostave na sobnoj temperaturi do sledećeg dana.Ovaj napitak je izvrstan za očuvanje zdravlja.Ima profilaktička i lekovita dejstva protiv anemije,gastritisa i povišenog krvnog pritiska.Napitak je i dobro umirujuće sredstvo.
   8.JABUKOV KREM SA POLENOM
Divna,lagana poslastica.Brzo se pravi,vrlo je osvežavajuća i ima snagu prirodnih čari.Potrebno:2 jabuke,1 banana,kašika suvog grožđa,kašika oraha,kašika polena,kašika meda i šolja mleka.Mikserom načiniti finu gustu kašu.Garnirati kriškama od banane ili nekim voćem.
   9.KREM OD JAGODA SA POLENOM
Ovo je lekovita poslastica.Zdravstveno-zaštitni značaj ima kod malokrvnosti(jagoda sadrži mnogo gvožđa),kod bolesnika sa obolelim srcem,jetrom i bubrezima (sir ima diuretična svojstva).Potrebno:Šolja švapskog sira,šolja izgnječenih jagoda,kašika meda,kašika polenovog praha.Sve dobro izmešati i garnirati jagodama.

                                                             P R I J A T N O

Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #2 poslato: Januar 07, 2011, 08:21:05 »
                                                 ČUVANJE POLENA
   Da bi se sačuvale hranljivi sastojci polena postoji jedan način konzerviranja sličan načinu na koji pčele konzerviraju polen u saću: na 150
gr.meda doda se 0,25 l.tople vode izmeša se dobro da se med otopi u vodi.U ovaj rastvor doda se 1 kg.suvg polena i to meša tako dugo dok se ne dobije jednolična masa.Na taj način dobijena masa stavi se u čistu,prokuvanu teglu i na vrh čist komadić ranije prokuvane daščice od nekog belog drveta(lipa,jasika,vrba ili topola),koja se optereti da se vazduh što više istisne iz tegle.Tako se ostavi 4-6 dana na toplom mestu,a zatim se kamen ili teg ukloni,a baščica se čvrsto zalije tečnim voskom.Nakon toga konzervirani polen se čuva u suvoj
prostoriji.Zbog fermenata,mlečne kiseline i bakterija na ovaj način konzervirani polen postaje sličan onom u saću i može se dugo čuvati bez izmene prirodnih osobina.
   Za prihranjivanje pčela ovako konzerviranim polenom treba na 2-3 dela polena dodati 1 deo tople vode i 1 deo meda od garantovano zdravih pčela,izmešati i tu smesu dodavati u hranilice ili namazati na obe strane saća i takav okvir dodati neposredno uz leglo.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Zika Stojanovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 454
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #3 poslato: Januar 07, 2011, 09:16:58 »
Kolega Momo,
predpostavljam da ovako govoriš i iz ličnog iskustva, međutim pitam se povodom ove tvoje tvrdnje:
....na 150 gr.meda doda se 0,25 l.tople vode izmeša se dobro da se med otopi u vodi...
koliko je vremena potrebno mešati da sve to postane homogena masa?
Zapravo ja sam siguran da to veoma lako uspeva ako se koristi polen uljane repice, ali sa nekim drugim vrstama koje kada se osuše imaju veoma tvrdu opnu, bojim se ili da se neće uspeti sasvim ili bi trebalo jako mnogo vremena.

Što se tiče tvojih veoma vrednih recepata sa polenom, nadovezao bi se na recept br.3.KISELO MLEKO SA POLENOM i rekao bih da ja povremeno koristim nešto slično, ali ipak malo drugačije.
Uveče u čašu od 2 dl stavim po dobru kafenu kašiku polena, meda i kiselog mleka, pa sve to promešam i ostavim da prenoći. Ujutru dolijem samo vode i dobro promešam i popijem. Mlečna kiselina iz kiselog mleka je ovde samo u ulozi rastvarača polena. Ovaj napitak je dobar za one koji imaju malo "više godina" i pogotovu za one koji imaju problema sa prostatom.
Inače napitak deluje veoma osvežavajuće!

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #4 poslato: Januar 07, 2011, 22:52:42 »
Kolega Žiko,sam znaš da ostale vrste polena imaju kad se osuše celulozni omotač.Ja sam ga na razne načine mleo:mlin za kafu u domaćinstvu,mlin za kafu koji se koristio nekad u prodavnicama za mlevenje kafe,mlin kućni za mak,itd.Mešanje sam radio sa elktričnom
bušilicom u kojoj je bio mali mikser za mešanje boje.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #5 poslato: Januar 08, 2011, 20:34:57 »
                                                     NAPITAK OD POLENA

   Na 3 litre (prokuvane) mlake vode dodati 170 gr.meda i 50 gr.polena uz dodatak 10 gr.pekarskog kvasca.Sve skupa izmešati drvenom kašikom i staviti na toplo mesto na temperaturu od oko 20-25*C.Posle 2-3 dana vrenja ostaviti još 5-6 dana da se slegne,a zatim pretočiti
i procediti u drugu staklenku.Napitak je odličan kako za umne,tako i za fizičke radnike,kako za zdrave,tako i za bolesne...Pije se po jedna
čaša pre ručka.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #6 poslato: Januar 18, 2011, 15:59:09 »
Danas sam slikao pčele kako donose polen u košnicu. To se desilo na pčelinjaku mog drugara Nikole Grbovića. On ima 2 DB-12 dvomatične i jednu DB-12. Nikola je odavno u devetoj deceniji života, jedan krepki čičica, pun energije, voli dobru kapljicu i druženje i stalno je u pokretu. Evo nekoliko slika pčela sa polenom. Pretpostavljam da je žuti polen od leske i kukureka, a crveni od mrtve koprive. Pozdrav.

Van mreže Vladimir_Božičković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 79
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #7 poslato: Januar 18, 2011, 17:21:17 »
Mislim da crveni može biti i od johe. :)
...ako postoji volja, postoji i način...    Moje predstavljanje

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #8 poslato: Januar 18, 2011, 18:35:29 »
Ne znam kako izgleda polen od johe (jove), ali u okolini joha nije još procvetala, iako sam video u okolini Požege da je skoro procvetala. A mrtve koprive ima procvetale i ni mraz joj ne može ništa što se može videti sa ove jučerašnje fotografije ("Ravno" Makovište). Pozdrav.

Van mreže Vladimir_Božičković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 79
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #9 poslato: Januar 18, 2011, 18:48:24 »
Kod mene je samo na vrhovima osunčanih stabala procvjetala joha i pčele nose crveni pelud, kao na Vašoj slici.
...ako postoji volja, postoji i način...    Moje predstavljanje

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #10 poslato: Januar 18, 2011, 20:42:54 »
Još nisam imao prilike da slikam pčele na cvetu (resi) johe. Probaću ove godine. Evo još današnjih slika. Pozdrav.

Van mreže Zvonko Babić

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 27
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #11 poslato: Februar 14, 2011, 21:08:13 »
Kolega Žiko,sam znaš da ostale vrste polena imaju kad se osuše celulozni omotač.Ja sam ga na razne načine mleo:mlin za kafu u domaćinstvu,mlin za kafu koji se koristio nekad u prodavnicama za mlevenje kafe,mlin kućni za mak,itd.Mešanje sam radio sa elktričnom
bušilicom u kojoj je bio mali mikser za mešanje boje.

Koji se način pokazao kao najbolji. Kakva su iskustva sa svježim peludom. Ja koristim isključivo svježi i dosta teško ide umješavanje sa medom.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #12 poslato: Februar 14, 2011, 21:15:53 »
I ja koristim isključivo svež zamrznut polen. Kad se stavi u med potrebno ga je često mešati da se što bolje sjedini sa medom. Nije lako, jer polen, pošto je lakši uvek "ispliva" na površinu. U zadnje vreme mešam polen i med u kutijama od sladoleda jer ga je posle lakše uzimati. Pomešan polen i med držim u frižideru. Pozdrav.

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #13 poslato: Februar 14, 2011, 21:16:20 »
Zvonko,do sada nisam čuo da neko koristi svež polen.Znam da ga svi pčelari suše prirodno ili u sušarama.Po meni je najbolji prirodno sušen,samleven
i umešan u med 200 gr.na 1 kg.meda,fermentacija traje oko 7 dana,i onda je za upotrebu ili prodaju.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Zvonko Babić

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 27
  • Pol: Muškarac
Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
« Odgovor #14 poslato: Februar 14, 2011, 22:58:38 »
Zvonko,do sada nisam čuo da neko koristi svež polen.Znam da ga svi pčelari suše prirodno ili u sušarama.Po meni je najbolji prirodno sušen,samleven
i umešan u med 200 gr.na 1 kg.meda,fermentacija traje oko 7 dana,i onda je za upotrebu ili prodaju.

Svježi pelud je najbolje koristiti. Po nekim tvrdnjama sušeni pelud za tri mjeseca izgubi 50% svoje vrijednosti, a za godinu dana ne vrijedi ništa. Zbog toga u izradi svojih pripravaka, a i za prodaju samoga, koristim isključivo svježi.

Sušenje peluda je raširenije zbog jednostavnijeg skladištenja i čuvanja. Zamrzavanje je sigurno bolji način čuvanja, ali bitno skuplji. Ipak zbog sve češće upućenosti korisnika, unatoč većoj cijeni odlučuju se za njega, jer opravdano očekuju povoljnije zdravstvene efekte.

Uzastopna Poruka: Februar 14, 2011, 23:46:06
I ja koristim isključivo svež zamrznut polen. Kad se stavi u med potrebno ga je često mešati da se što bolje sjedini sa medom. Nije lako, jer polen, pošto je lakši uvek "ispliva" na površinu. U zadnje vreme mešam polen i med u kutijama od sladoleda jer ga je posle lakše uzimati. Pomešan polen i med držim u frižideru. Pozdrav.

Meni se za sada pokazao najbolji način mljevenje u mlinu za orahe. Ne usitni se u potpunosti ali bude dosta dobro. Prethodno ga treba odmrznuti.

Ali i tu ima problema jer nije svaki mlin dobar za to. Kupili smo jedan veći misleći ubrzati posao ali nije bio tako dobar kao prijašnji.
« Poslednja izmena: Februar 14, 2011, 23:46:06 od strane admin »