Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1353922 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2670 poslato: Jul 30, 2023, 14:29:26 »
Ja sam tako radio posle bagrema , sa Batinim prstenom i sve sto se uhvati sutradan istresem od po nekoliko kosnica mozda 2-3 kg i dodam maticu u kavezu sutradan .Istresem ih na satne osnove i obilno prehranim kad dodam maticu .Neke od njih su na suncokretu donele farar nastavak meda .Ako je drustvo puno pcela onda je batin prsten mozda mali  ali ko ce imati toliki broj praznih nastavaka ?Meni je ove godine falilo za medista i za skladistenje rojeva ,a kamoli da sede prazni i sluze za vrcanje .kako u jednoj turi skinem po 20 nastavaka i teram na vrcanje znaci treba da imam 20 nastavaka praznih u rezervi ,pa i  nije nesto racionalno.

Синиша ти као инжењер треба да разматраш понуђене податке и налазиш решење. Податак је да човек пита да ли да подбаци под бежалицу празан наставак (свакако да је боље да у том наставку има изграђеног саћа...али може и празан) јер их вероватно има. Такође би требало да шире посматраш неки проблем.

Кошнице су на три наставка, па би ставио бежалицу испод два медишта - да ли ће пчелама сметати да се све "преселе" у плодиште, или да ипак сад додам један празан наставак (без рамова) изнад плодишта, па да остану у та два наставка неколико дана?

И сматрам да је реч о правилној употреби бежалице а не „карабуџењу“. Такође може постојати и потреба да се оба наставка очисте од пчела и да је у питању време које има пчелар на располагању. У условима када немам помоћне наставке, нисам никада на бежалицу стављао сва медишта него сам радио поступно – једно по једно (или два ако имам три медишна наставка), код најјачих друштава а сва медишта код слабијих (које су имале већи губитак пчела). У багрему никада нисам остављао друштва са малим простором.

Следеће што се мора узети у обзир је и могућа привремена спреченост пчелара да скине наставке са медом (када већ спомињеш багрем опасност од ројења је стална у то доба и само би је подстакао ако не средиш друштво на време). А потом следи и несигурна могућност да се врате изврцани наставци (или склониш вишак пчела) која може бити такође упитна (може се десити и да се то не може одмах урадити).

Потом, долази до онога што сам назвао проходност бежалице и мислим на проходност у оба смера. Када пчеле због масовности испод бежалице закључе да могу пролазити у простор изнад бежалице оне то и раде. Кажем, тиме се губи предност бежалице али се може и затрпавати (блокирати) простор плодишта јер могу преносити део меда, ако којим случајем пчелар дође у ситацију да не може одмах скинути мед (то поуздано знам јер ми се дешавало да наставци стоје на бежалицама и то при врло јаким врућинама а ја не могу то да поскидам и тако стоји мед и више дана).

Значи, говоримо о правилној употреби бежалице.

ПС

У овом случају који наводи Милан, требало би скидати по један пун наставак а потом други. Али ја никада не бих скино сав мед него бих оставио део меда из тог преосталог наставка. У датом случају не знам намеру пчелара и зашто скида сав мед...иде јесен а не пролеће...

Навођење „ја сам радио на ивици жилета“ није најбољи начин упућивања некога. Може се десити да не испадне добро и човек одустане од употребе бежалица јер није успело оно што се очекује од бежалице и онда се сматра да нису добре за рад.

Мој син је отишао у петак после посла и вратио се у суботу око 16 часова. Скинуо је 140 полумедишта...а до пчелињака и назад има и да се „воза“ више сати...а треба то и утоварити

Иначе, сопствена „неуспешност“  :) (то што кажеш да немаш празних наставака...и схвати ово као шалу) није добар пример...ми имамо око 120 празних наставака које користимо при допуни зимнице. Има их потпуно неупотребљених на друштвима...

На овим сликама је један наставак који је био „ за бацање“ и стајао је празан у групи наставака сличне намене (види се да су ивице наставка јако запрљане)...а онда је затребао за рој па је употребљен (а рој постао одлично друштво). Предност тога што се не баци све „у ватру“ (не баци се  одмах, што неки ураде по хитном поступку) је очигледна а недостатак је што наставак није уредан...а требало је да буде.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #2671 poslato: Jul 30, 2023, 22:21:14 »
И питање: колико ти је плодиште?

Да, један наставак... Е сад како је стање код њих (дал' има меда, пчела) не знам, јер их нисам отварао од 21. јуна. Углавном, од 1. маја до 21. јуна одузето им је по шест рамова легла и четири рама хране, а у замену су ишле претежно основе.

Чим их отворим знаћу... Хвала свима на одговорима  ;D

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2672 poslato: Avgust 16, 2023, 00:18:54 »
У пчеларењу Родном Војом треба обратити пажњу на то да технику рада са пчелама прилагодимо временским условима , периоду године и животу пчела у том периоду.

Ближи се Преображење и време када матице треба да престану са залегањем.
Од овог периода имамо још 21 дан да се излеже или роди све што је залежено  до Преображења и те пчеле су најдуговечније.

Све што матица залеже после Преображења и све пчеле које се роде после 10  септембра живеће краће него њихове сестре рођене крајем августа и до 10 септембра.

Покушајмо да разумемо потребе пчелиње заједнице и прилагодимо наше радове њиховим потребама.

Поздрав драгим пријатељима...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2673 poslato: Avgust 18, 2023, 11:09:08 »
Pa posle kažu da RV ima "mali ram" - ne valja.

(morao sam ovo da postavim - da se malo puvam...) ;)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2674 poslato: Avgust 18, 2023, 11:21:42 »

Браво Душане . Лепота за видети.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2675 poslato: Avgust 18, 2023, 11:56:18 »
Стварно лепо за око... код мене је сваке године тек 1/4 рамова за цеђење тако, потпуно затворена. Није ми јасно због чега?! Половина је до пола затворена отприлике и 1/4 са само затвореним венцима. Кад пробам да истресем, не падне ни кап, значи мед је зрео. А увек врцам крајем јула, почетком августа кад нема неке паше... Зашто не затварају од ивице до ивице, не знам?! Да напоменем подњача и поклопна даска су од пуног дрвета, па можда немају потребну вентилацију...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2676 poslato: Avgust 18, 2023, 14:26:34 »
Стварно лепо за око... код мене је сваке године тек 1/4 рамова за цеђење тако, потпуно затворена. Није ми јасно због чега?! Половина је до пола затворена отприлике и 1/4 са само затвореним венцима. Кад пробам да истресем, не падне ни кап, значи мед је зрео. А увек врцам крајем јула, почетком августа кад нема неке паше... Зашто не затварају од ивице до ивице, не знам?! Да напоменем подњача и поклопна даска су од пуног дрвета, па можда немају потребну вентилацију...
Milane, to slobodno odbaci kao razlog..!

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2677 poslato: Avgust 19, 2023, 13:37:13 »
Од краја јуна до краја јула никад нисам отварао кошнице, јер ми је тада сезоне брања малина и нема се времена. Да ли оне у том међувремену отварају заклопљен мед, не верујем јер је тада још увек актуелна ливадска паша. Стварно не знам шта је разлог, пробао сам наставке ређати наизменично и само на хладно, резултат је исти. 500м даље код очевих ЛР кошница ситуација је другачија, већина медишних рамова буде затворена (иако су веће површине од РВ).

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2678 poslato: Avgust 19, 2023, 15:49:18 »
Слична ситуација са рамовима је и код мене као код Сарића, па бих замолио Воју да ово прокоментарише или неко други.
Интересантно да сам прошле недеље врцао мед из скоро потпуно затворених рамова у Пешчари, али мед је баш редак. Те кошнице се налазе у шуми, а њиве су удаљене преко 1,5 км не знам ни да ли има сунцокрета. Сунцокрет је иначе завршио цветање пре  више од 10 дана, можда су унеле нектар од белог босиљка или нечег другог.
Поздрав.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2679 poslato: Avgust 31, 2023, 23:40:42 »
Кренули смо полако данас после подне са зазимљавањем пчелињих заједница.
Има мало сунцокрета на стрњиштима и како је фино била пала киша пре десетак петнаест дана надали смо се лепом уносу али наиђоше паклене врућине и сунцокрет брже заврши него онај у јулу. Седам осам дана са температурама преко 35 степени и влажности ваздуха испод 30% уништило је све наде.
Нема се више шта чекати крећемо са зазимљавањем и од око 16 сати до око 19 и 30 мин супруга и ја зазимисмо 25-26 кошница.
То су углавном бивши пролећни ројеви који су развили на два и три наставка и из којих смо у истој сезони врцали сунцокретов мед. У кошницама је сада у просеку око 14-15 килограма меда или од 12 до 16-17, како у којој кошници.

Одмах скидамо решетке и плодиште подижемо на врх и успут све заједнице прскамо Војвиром.
На овом пчелињаку имамо око 70 пчелињих заједница углавном у РВ кошницама а неке имају и по који ЕВ наставак са рамовима.

После зазимљавања чека нас и допуна мање количине густог лековитог сирупа са Нозевојом и њу ћемо почети када завршимо са зазимљавањем око 260 пчелињих заједница распоређених на 4 пчелињака.     

За сада сам презадовољан са стањем, количином пчела, легла и меда, код ових данас отворених и зазимљених заједница.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.