Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1380158 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2655 poslato: Mart 16, 2023, 20:10:44 »

Počela je da cveta dzanarika kad možemo širiti leglo kod RV kosnice, nije li rano, čitam kolege koje rade sa Lr pčele koje su na 3 ramova legla šire jednim ramom u centar izgrađenog saće ili med a društva sa 4 i više sa 2 rama



Данас сам на једном пчелињаку отворио 4-5 заједница да проверим какво је стање са количином пчела, легла и хране у кошницама.



Počela je da cveta dzanarika kad možemo širiti leglo kod RV kosnice, nije li rano, čitam kolege koje rade sa Lr pčele koje su na 3 ramova legla šire jednim ramom u centar izgrađenog saće ili med a društva sa 4 i više sa 2 rama
Pozdrav
Колега Ацо,
Мислим да је још рано. Баба марта може да направи разна чуда...  :D

Када легло дође до око 5-6 рамова и када се устали лепо топло време и у кошници буде доста младих излежених пчела и пчеле обезбеде доста полена и наравно да количина хране у залихама не буде мања од 6-7 килограма онда се може додати један рам са саћем у циљу проширења легла. Ко није додавао погаче пчелињим заједницама током зиме тај сада има довољно празног саћа  за ширење легла поред постојећег легла. Због тога али и због свега претходно наведеног у овом периоду још увек не треба радити никакво проширење:D

Поздрав драгим пријатељима...


Само мало подсећање на Војину поруку да се легло не проширује сечењем. Наишло је захлађење и то са јаким веtром који не посустаје.

Насилно проширена друштва трпе далеко више него она која се развијају у складу са условима и сопственом снагом. Услови и нису били „бог зна шта“ па је полена унето релативно мало у односу на легло. Ако је насилно проширено онда је лоше храњено поленом.

Ако још пчеле не могу да одрже то легло због хладноће и ветра (нарочито ветра) онда је проширење полако прешло у „сужавање“  :)– могу да очисте део легла и енергија пчела је узалуд утрошена, уместо да се користи када отопли. Да не говоримо о неповољном облику гнезда, добијеном сечењем легла.

Појава кречног легла је врло могућа...


ПС

Наравно, ти који су то радили са насилним проширењем (нарочито са два рама) никада неће признати грешку или ће рећи да је то рађено у „научне сврхе“ :) :) ;D (ако су уопште секли легло са два рама, како рече колега Александар...мада је то мени невероватно да се у првој декади марта сече легло са два рама...али има „стручњака“ који су у пола фебруара секли са сатном основом ;D па је могуће...наравно, у „научне сврхе“ то рађено).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Lazar Lalić

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 6
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rušanj
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2656 poslato: April 10, 2023, 20:23:25 »
Juče na brzaka sam na stacionaru (250m n.v.) pogledao šta se dešava sa zajednicama posle snega i zahladjenja. Ovakvo zahladjenje skoro da anulira svo skromno znanje koje je RV pčelar početnik sakupio prateći pomno savete i literaturu jer se upita: "A šta sada?".

Pre zahladjenja i snega u najgornjim nastavcima bilo je svuda po 8 ramova uglavnom zatvorenog legla, sa mednim vencima i sa po punim ramom hrane na pozicijama 1 i 10. Čak me je i malo uplašio ovaj broj zaleženih ramova u jednom nastavku   :). Na polovini zajednica matica se spustila u nastavak ispod i počela da zaleže na po par ramova. Sve skoro idealno. Jučerašnjim pregledom utvrdjujem da u najgornjem nastavku imam dosta zatvorenog i otvorenog legla , a tamo gde je mlada pčela izašla, matica je položila jaja. U donjem nastavku, matica nije širila leglo i tamo gde je pre zahladjenja zalegla sad je sveže zatvoreno leglo na do pola površine ramova. Ukupan broj ramova legla ne prelazi 12 komada. Sve ulice u oba nastavka su popunjeni pčelama i  svi ramovi u oba nastavka puni pčela koje nemogu svom snagom zbog vremena da izadju na cvet koga ima na sve strane i koji je preživeo zahladjenje. Sem u četvrtak , neće u skorije vreme biti osetnijeg otopljenja.

Ostajem u nedoumici: da li im ubaciti po neki ram sa satnom osnovom da ih zaposlim, plašeći se početka rojevog nagona zbog povećanog broja nezaposlenih pčela, da li rotirati nastavke , a vreme je poprilično hladno i neće biti osetnijeg otopljenja u skorije vreme.
Šta je najmudrije uraditi u ovom trenutku? Ono što sam procenio i uradio je da sam im ubacio po 0,5L retkog sirupa sa nozevojem kao prvu pomoć.

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2657 poslato: April 11, 2023, 05:23:52 »
Слична ситуација је код мене била прошлих година, ове још увек нисам урадио детаљан преглед. Матице "полуде" па од половине фебруара, када обично покрену прво легло, до половине априла изгурају на 11, 12; дешавало се и 15 рамова легла. Како је код мене главна паша малине и нешто багрема више од месец дана касније (друга половина маја) нема баш смисла да их тад ограничавам јер је прва половина маја слаба по издашности нектара на мојој локацији.

Зато сам у то време правио нуклеусе одузимајући по неколико рамова са леглом и храном из основних друштава која сам касније ограничавао, тачно две седмице пре главне паше како би и требало. Али рани, априлски нуклеуси нису увек успевали пре свега због неспаривања младих матица, тј због веома нестабилног времена у том периоду (прошла година је била изузетак, хвала Богу). Тако да ти нисам много помогао, само сам изнео како ме стање код мене и како се "борим" са тим.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2658 poslato: April 11, 2023, 09:01:59 »



Више година уназад сам сваког пролећа отварао овде на форуму тему о пролећном развоју за ту годину. Била је то прилика да се на једном месту за сваку годину посебно сакупе информације о развоју друштава у РВ кошницама у зависности од временских и пашних прилика за дотичну годину. На овај начин су се стварали услови да се свака наредна година упореди са неком од прошлих , уколико су временске прилике сличне , и да се без много лутања на време види шта и када треба очекивати и урадити . Очекивао сам да ове годину такву тему отвори неко од млађих на овом форуму али од тога није било ништа. Сада видим да сам погрешио.
Чињеница је да је ова година нетипична у односу на задњих десетак. Изразито топло време у јануару око Божића , рано покретање легла , издашност залегања матица и достизање пуног развоја крајем марта  када му време није , па предуго захлађење ево већ до скоро половине априла оправдано ствара недоумице шта радити са кошницама и код оних који имају више искустава у раду са РВ кошницом а камоли са почетницима. Савете је незахвално давати без јасног увида у стање друштава и окружења у коме се налазе. Обзиром да надгледам 5 - 6 мањих пчелињака мојих пријатеља а да и сам имам пчеле на три различите локације уочљиво је различито стање од пчелињака до пчелињака. Све то изискује и различито поступање од локације до локације , пчелињака до пчелињака и кошнице до кошнице.
За наредни продужени викенд због Ускрса сам планирао детаљан преглед свих мојих друштава за које сада справом могу рећи да по први пут немам прави увид у стање у кошницама. Шта радити ће зависити од увида и нађеног стање. Отприлике да ће бити и уједначавања заједница и ограничавања матица , пресељења једног броја кошница са локације на локацију. Међутим , након предвиђеног сунчаног и топлог четвртка прогноза каже да ће за викенд поново бити киша и киша. Питање је да ли ће се све моћи квалитетно да одради у тих пар дана ?
Зато једино што могу рећи је да не пропуштате ни један једини дан повољан за рад са пчелама. Боље је рећи ни један једини сат када се са њима може одрадити све оно за шта је време дошло. У противном могуће је рано ројење и пентрање по гранама.

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 389
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2659 poslato: April 21, 2023, 08:22:42 »

...
Данас сам посматрао пчеле како раде, било је баш лепо у неким моментима опште лудило на пчелињаку. Репица им је на неколико стотина метара што је више него одлично али опет све ми је јасно колико доносе нектара када их видим у великом броју на води.

Преко сатоноша нема изграђеног саћа без обзира на снагу заједница. Репица цвета већ недељу дана а јуче послеподне преко сатоноша нигде нема један центиметар саћа по сатоношама. Полена има доста а залиха меда такође доста па пчеле шире легло и убрзано стари мед претварају у легло.
Количина легла у кошницама сада је преко 25.000 легла.
Из тог легла излећи ће се око 16-17 рамова пчела за 21 дан или до деветог маја. Ако не буде неког тровања пчела од ових које сада имамо у кошницама преживеће више од половине и то ће бити још око 6 рамова пчела. Практично то би требало да значи да ћемо око 9 маја када буде главни удар на багрему ( ако почне са цветањем око 4-5 маја) у кошницама би требали да имамо око 22-23 рама пчела.

Ако пчелиње заједнице ограничимо око 25 априла и ако у време цветања багрема у РВ плодишту на једном наставку не будемо имали пуно отвореног легла тада оволико пчела може потпуно искористити багремову пашу.

Имамо наравно и јачих заједница са осам девет и десет рамова легла са око 30.000 легла па и нешто више у појединим кошницама и са око 15-16 рамова пчела али такве заједнице ће нам за седам осам дана имати преко 40.000 легла па их одмах морамо мало ослободити од вишка легла. Све преко 9-10 рамова легла сада одузимамо заједни са пчелама и појачавамо слабије заједнице.
Ове ће опет за седмицу дана доћи на 12-13 рамова легла и преко 16-17 рамова пчела а док почне паша и главни удар након 4-5 дана имаће и око 30 рамова пчела.

Свака заједница која у почетку цветања багрема буде имала око 18-20 рамова пчела или више од тога и правилно ограничено плодиште може нам донети по два наставка меда ако багрем замеди и ако Бог да да нас време послужи. У два РВ наставка стаје око 35 кг меда и ако би БОг дао финог времена ја бих и са мањом количином био задовољан.
Наравно ако затреба можемо током паше додати и трећи медишни наставак и тада би имали ону праву РВ кошницу са једним плодиштем и три медишта.

Захлађење које наилази сигурно ће додатно успорити развој багрема и надам се да помоћи ће у репици да добије мало влаге и да коначно крене унос нектара.
У дворишту имам једно стабло неког кумоја-воћка која је полу крушка полу јабука и данас гледам колико су је пчеле напале исто као и јабуку а све то говори да репица још није у пуном светлу.

Поздрав драгим пријатељима...


Погледао сам ову поруку коју је Воја написао и саветовао када да се ограниче матице у друштвима.

Да ли се приближава датум када се треба постављати матичне решетке?
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 389
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2660 poslato: April 21, 2023, 23:49:39 »
Обично сам опрезан по питању ротације наставака, чак и код РВ кошнице (иако је мање запремине и повољнија за ту радњу).

Када пчеле пренесу легло у доњи наставак, то је углавном младо легло (наравно, није увек тако и хоће ли бити и поклопљеног легла зависи од снаге друштва и количине хране у гоењем наставку). Међутим, ако се разумно погледа стање током зимовања, било је потрошње хране тако да се ослобађа простор за легло (а тиме и за даљу увећану потрошњу). Пример су оне моје „седмице“ које су биле крцате храном (још је има и у доњим наставцима), али су толико потрошиле да су површине са леглом огромне и делује као да су биле гладне зимус.

Када има снаге и има уноса, пчеле силазе у доњи наставак...унос не значи само прилично нектара, већ и понекада јако пуно полена који складиште у горњи наставак - у гнездо. Друштво тада креће у доњи наставак (и то преко „лестви“ како си добро закључио – то је комад или више комада саћа обично са трутовским леглом). А је и у том случају гнездо кружног облика и то није добро нарушавати док постоји могућност јаког захлађења и још следи и смена нараштаја.


ПС


Ево мало дужи ПС, па ко хоће нека прочита (а понеко и да се присети :) ) дискусије пре више година на форуму СПОС-а (и даље не мењам став и мислим да је то исправно). Оне плаве делове текста сам ја „оплавио“ и назначио, као и питање шта је боље за пчеле (једна „плава“ реченица је аргумент мајстора који иначе пчелари ДБ кошницом и можда има прасиће – јак аргумент, јел' да :) ). Иначе смајлија код "прасића" нисам ја ставио - то је "стручњак" упутио јавности или да ме исмеје или да равесели јавност. Не знам колико је био успешан у тој намери са "працима" :) :).

На крају дискусије сам поставио скицу где се види на шта личи разбијање гнезда и последице се лако предвиде ако наиђе захлађење (било је ових последњих година и снега у мају). Иста скица следи и овде.

Цитати су преузети са сајта Форум СПОС  :)


Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #73 послато: 20-10-2009, 01:28:36 »
Pcele nikada ne idu na dole,pogotovo ne idu u prolece,to vazi za sve kosnice Marko.
Izvinjavam se sto sam upao u ovu temu oko RV kosnica.
Pozdrav.


Dragan Šošić Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #77 послато: 20-10-2009, 12:03:00 »
Mislim da je netačna tvrdnja da pčele nikada ne idu na dole (pretpostavljam da se radi o gnezdu a verovatno je reč o košnicama nastavljačama jer je rasprava po ovom pitanju bezpredmetna ako se radi o jednovolumenskim košnicama kao što su DB, pološka i sl). Pčelinje klube se gotovo nikada ne kreće na dole, jer je i hrana i topla zona iznad, pa se kreće na gore i to je logčno kretanje. Najčešće  tu i formira gnezdo, ali nekih uslovi mogu dovesti do toga da da gnezdo bude u donjem nastavku, što nije povoljno u toku ranog proleće. Pošto u pčelarstvu nema aksioma, jer se radi o živim bićima koje žive u različitim uslovima  dolazi do odstupanja od pretpostavljanih pravila. Snažnim razvojem društava u proleće dolazi i do kretanja gnezda na dole, prema letu jer je tu bolji priliv svežeg vazduha koji je potreban leglu a i gnezdo se lakše brani. I ovde dolazi do odstupanja i to se obično dešava kada je u donjem nastavku mlađe saće a sticajem okolnosti dođe do pada radnog raspoloženja pčela pa se izroje iako ima dovoljno prostora. Leti se takođe može uočiti kretanje gnezda po vertikali. Smanjenim unosom i pomeranjem medne kape, gnezdo se pomera prema gore. Kasnije, pojačavanjem unosa med potiskuje gnezdo prema letu. Svakako da tip košnica ima određen uticaj ali nije jedini. Nije samo privilegija košnice tipa RV pomeranje gnezda u zavisnosti od dimenzija. Treba imati u vidu više faktora, od snage društva pa do stanja u okruženju. Kod LR košnice snažna društva lako silaze u donji nastavak. To mi se dešavalo i kod naknadnih jačih zahlađenja.


Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #78 послато: 20-10-2009, 12:32:14 »
Dragane,to su sve ekstrmi(snazna drustva lako prelaze u donji nastavak)ja sam samo rekao da drustvo ako nema dovoljan broj pcela da greje leglo u srednjem i gornjem nastavku nece da ide u donji.Zanemarljiv broj drustava na pcelinjaku ce da se spusta dole u prolece.Svaka ziva zajednica je prica za sebe ali postoje neka opsta pravila.
Naposletku mom dedi je pre par dana jedna svinja oprasila dva praseta a druga jedanaest. :)
Pozdrav.


Dragan Šošić Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #79 послато: 20-10-2009, 12:51:19 »
Ne bih se baš složio da zanemarljiv broj društava prelazi u donji nastavak. Ne posmatramo trenutno stanje, nego tokom proleća i tokom razvoja zajednice sve do one letnje uobičajene forme. Odavno sam napustio razne sisteme prevešavanja (zamene mesta nastavaka) u cilju uspostavljanja prizvodne forme sa gnezdom u prvom nastavku. Ako se misli na vrlo rane uslove, onda su to u stvari zimski uslovi i jasno je da nema dovoljno pčela. Zato sam i rekao da je i u košnicama sa plitkim telima ipak problem ako je gnezdo u donjem nastavku. Bez obzira što su tela nisaka pčele će potrošnjom hrane pomerati gnezdo prema gore i time širiti leglo. Ako su vremenski uslovi nepovoljni, a u to doba uglavnom jesu, imamo klsičan simptom ranog legla sa svojim predvidivim posledicama.


Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #80 послато: 20-10-2009, 15:10:31 »
Ja te bas Dragane ne razumem a predpostavljam da mladi pcelari zbog kojih je ova tema i zapoceta gledaju na ovo pisanje kao tele u sarena vrata!
Poenta je u tome da im se objasni kako se pcele razvijaju u prolece po nekim svojim prirodnim instiktima.A imao bih i jedno pitanje...kada se u prolece na LR kosnicama menjaju nastavci(donji ide gore)da li je to dobro za pcele ili lose?


Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #81 послато: 20-10-2009, 15:14:09 »
Dobro pitanje Nenade, onda  ne bi trebalo rokirati nastavke. LR-asi se ubise objasnjavajuci razne metode pcelarenja rokadama nastavaka, a sad pcele idu
i nizbrdo.....

Pozdrav Moma...



 Dragan Šošić Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #82 послато: 21-10-2009, 11:30:45 »
Nenade, odgovorio bih neprimereno na pitanje pitanjem: da li uopšte želimo da se razumemo. To je zbog toga što sam ranije, reagujući na neke proizvoljnosti imao neprijatnosti i proglašen sam nezahvalnikom, bezbožnikom itd. Ako stvarno raspravljamo o pčelama složićeš se, verovatno da ovo jednostavno nije tačno: Pcele nikada ne idu na dole, pogotovo ne idu u prolece,to važi za sve kosnice. Ako stvarno želiš da argumentovano nastavimo po pitanju ovog problema mogu nastaviti jedino analizom onoga što sam već rekao u prethodne dve poruke. Momo ne smatram da je to pitanje stila rada ili navike već ispravnosti tehnike pčelarenja. I ja sam prilično davno menjao mesta nastavcima u cilju bržeg razvoja i shvatio da to nije dobro. Govorim o lako proverljivim stvarima. Treba samo posmatrati pomeranje gnezda u LR košnici. Pčelar teži da ima veliki broj pčela i veće površine legla, malo uzimajući u obzir mogućnost nagle promene vremena i jačeg zahlađenja sa vetrom, koje se može i duže zadržati. Tada lako dolazi do prehlađivanja legla i dodatnog icrpljivanja pčela koje teže da održe povoljnu mikroklimu u košnici. Treba jednostavno prepustiti pčeli da, u skladu sa svojom snagom i uslovima u prirodi popunjava prostor, širi leglo ili ga čak i smanjuje (kada to kažem, mislim isključivo na rano proleće). Postavljanje košnice u proizvodnu formu (1. nastavak plodište, 2. medište...) se vrši kada je to bezbedno sa gledišta meteoroloških uslova odnosno stanja društva (rojevo stanje). Inače sam već navodio i tekstove u „Pčelaru“ u kojima Žarko Simin razmatra snagu zajednice koja odgovara snazi i pojedinačnih pčela. Dobijanje velikog broja pčela forsiranjem prevelikog legla postavlja se pitanje kako su te pčele odgajene po svim parametrima: kolike količine polena se unose, kolike su rezerve polena kako je leglo mikroklimatski održano, pa i kako su pčele u tim uslovima održavale higijenu košnice što svakako ukazuje na mogućnost pojave bolesti. Ako zahladi i nestane proteinske hrane uzaludan je veliki broj pčela, koje kasnije kao izletnice imaju kratak vek. Primetio sam da se pčelari lako odazivaju na teme koje se tiču raznih lekova i preparata. Primer može biti tema BIOTEHNIČKE I KOMBINOVANE METODE BORBE PROTIV VAROE koju sam postavio u okviru poglavlja Varoa. Odziv je praktično nula. Kada bi pčelari više pažnje posvetili ispravnoj tehnici pčelarenja manje bi se posvećivala pažnja lekovima ili npr tipovima košnica koje je nepotrebno primenjivati u najvećem delu naše teritorije. Enrgiju i sticanje znanja bi posvetili poznavanju biologije pčela, pašnih prilika novim tehnologijama itd. ovako se gubi vreme. Na skici 1 je šematski prikazano normalno stanje i položaj legla u LR košnici u prolećnom periodu. Na skici 2 izgled legla po intervenciji pčelara. Sami zaključite šta je bolje i po pčele i po pčelara.

 


Драганово писање... корисно и актуелно... много тога се може научити.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2661 poslato: April 22, 2023, 02:58:51 »

...
Данас сам посматрао пчеле како раде, било је баш лепо у неким моментима опште лудило на пчелињаку. Репица им је на неколико стотина метара што је више него одлично али опет све ми је јасно колико доносе нектара када их видим у великом броју на води.

Преко сатоноша нема изграђеног саћа без обзира на снагу заједница. Репица цвета већ недељу дана а јуче послеподне преко сатоноша нигде нема један центиметар саћа по сатоношама. Полена има доста а залиха меда такође доста па пчеле шире легло и убрзано стари мед претварају у легло.
Количина легла у кошницама сада је преко 25.000 легла.
Из тог легла излећи ће се око 16-17 рамова пчела за 21 дан или до деветог маја. Ако не буде неког тровања пчела од ових које сада имамо у кошницама преживеће више од половине и то ће бити још око 6 рамова пчела. Практично то би требало да значи да ћемо око 9 маја када буде главни удар на багрему ( ако почне са цветањем око 4-5 маја) у кошницама би требали да имамо око 22-23 рама пчела.

Ако пчелиње заједнице ограничимо око 25 априла и ако у време цветања багрема у РВ плодишту на једном наставку не будемо имали пуно отвореног легла тада оволико пчела може потпуно искористити багремову пашу.

Имамо наравно и јачих заједница са осам девет и десет рамова легла са око 30.000 легла па и нешто више у појединим кошницама и са око 15-16 рамова пчела али такве заједнице ће нам за седам осам дана имати преко 40.000 легла па их одмах морамо мало ослободити од вишка легла. Све преко 9-10 рамова легла сада одузимамо заједни са пчелама и појачавамо слабије заједнице.
Ове ће опет за седмицу дана доћи на 12-13 рамова легла и преко 16-17 рамова пчела а док почне паша и главни удар након 4-5 дана имаће и око 30 рамова пчела.

Свака заједница која у почетку цветања багрема буде имала око 18-20 рамова пчела или више од тога и правилно ограничено плодиште може нам донети по два наставка меда ако багрем замеди и ако Бог да да нас време послужи. У два РВ наставка стаје око 35 кг меда и ако би БОг дао финог времена ја бих и са мањом количином био задовољан.
Наравно ако затреба можемо током паше додати и трећи медишни наставак и тада би имали ону праву РВ кошницу са једним плодиштем и три медишта.

Захлађење које наилази сигурно ће додатно успорити развој багрема и надам се да помоћи ће у репици да добије мало влаге и да коначно крене унос нектара.
У дворишту имам једно стабло неког кумоја-воћка која је полу крушка полу јабука и данас гледам колико су је пчеле напале исто као и јабуку а све то говори да репица још није у пуном светлу.

Поздрав драгим пријатељима...


Погледао сам ову поруку коју је Воја написао и саветовао када да се ограниче матице у друштвима.

Да ли се приближава датум када се треба постављати матичне решетке?

Да Зоко пријатељу, кренуо сам полако са постављањем решетки на једном пчелињаку.
Ово је у циљу бољег искоришћења паше уљане репице и овом приликом заједнице су нешто мало слабије снаге него када се ради постављање решетке пред багремову пашу.
За око пет шест дана па до недељу дана по мом мишљењу за ову годину код мене, биће време за постављање решетки за багремову пашу а до тада пчеле ће проширити легло за око два рама.
Управо за толико су слабије заједнице приликом ограничавања за пашу уљане репице.
По мало је ризично ради могућег захлађења ширити легло кроз три наставка јер су у просеку заједнице још неразвијене па се и све радње раде у складу са стањем и снагом заједница.
Треба бити веома опрезан и за сада ограничавамо само заједнице које се могу ограничавати а то су заједнице које имају довољно пчела, хране и легла док оне слабије остављамо за касније.

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2662 poslato: April 27, 2023, 01:14:40 »
Време је за ограничавања матица за рани багрем.
Због лошег времена пчеле су на теренима где нема уљане репице у протеклом периоду потрошиле велике количине хране и залихе свеле да минимум да не кажем на нулу.   
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milomir Jelic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Radojevo
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2663 poslato: April 27, 2023, 06:33:10 »
Poštovanje Gospodine Vojo! Sa koliko ramova legla ograničavati maticu za rani bagrem, 10 ili?

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2664 poslato: April 27, 2023, 22:34:48 »
Poštovanje Gospodine Vojo! Sa koliko ramova legla ograničavati maticu za rani bagrem, 10 ili?
Хвала, такође, моје поштовање господине Миломире.
Ако заједнице сада имају 7/8 рамова легла и оне се могу ограничити под условом да имају 14/15 рамова пчела. Тада се у први наставак може поставити 4 рама легла и три или четири у наставак изнад решетке. Све ово под условом да не наилази неко велико захлађење и да имају 4-5 и више кг хране.
Ако су заједнице јаче и имају више легла и пчела онда није проблем са ограничем.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2665 poslato: Jul 29, 2023, 11:22:38 »
Кошнице су на три наставка, па би ставио бежалицу испод два медишта - да ли ће пчелама сметати да се све "преселе" у плодиште, или да ипак сад додам један празан наставак (без рамова) изнад плодишта, па да остану у та два наставка неколико дана?

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2666 poslato: Jul 29, 2023, 14:19:00 »
Ja stavljam Batin prsten ispod bezalice gde se uhvati veliki grozd pcela .Ako imas nastavke EV mogu i oni  ali mislim da je Batin od 4 cm i bezalica dovoljni.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2667 poslato: Jul 29, 2023, 17:34:48 »
Кошнице су на три наставка, па би ставио бежалицу испод два медишта - да ли ће пчелама сметати да се све "преселе" у плодиште, или да ипак сад додам један празан наставак (без рамова) изнад плодишта, па да остану у та два наставка неколико дана?

Ако си имао 3 наставка онда значи да је било и довољно пчела за сва три. Та пчела мора да се смести у одговарајући простор. То значи да је само плодише, не мало, него премало.

Треба ти наставак изнад плодишта и најбоље је ако има саћа бар неколико рамова у средини. Ако нема, стави бар празан наставак испод бежалице. У оба случаја ће да граде саће (кажем ако је друштво имало некакву снагу) али у празном наставку би градиле саће можда и од бежалице (не мора да значи и да хоће јер могу одоздо започети заперке).

И питање: колико ти је плодиште? Ако је правилно плодиште, то је један наставак и мора се ставити још један испод бежалице.


ПС

Мали простор (који Синиша предлаже) умањује предност бежалице – пчеле су у великој количини у том мало простору и бежалица постаје проходна и пчеле се задржавају у меду.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 389
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2668 poslato: Jul 29, 2023, 21:57:11 »
Кошнице су на три наставка, па би ставио бежалицу испод два медишта - да ли ће пчелама сметати да се све "преселе" у плодиште, или да ипак сад додам један празан наставак (без рамова) изнад плодишта, па да остану у та два наставка неколико дана?
Ја сам имао сличан случај ове године. Па сам управо урадио тако. Поставио сам празан наставак са рамовима без ичега чисто да пчеле имају где да буду кад сиђу из медишта. Онда сам им вратио изврцани наставак.
Импровизујеш кад мораш. Знаш добро како треба да се ради али "нужда закон мења".
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2669 poslato: Jul 29, 2023, 22:46:28 »
Ja sam tako radio posle bagrema , sa Batinim prstenom i sve sto se uhvati sutradan istresem od po nekoliko kosnica mozda 2-3 kg i dodam maticu u kavezu sutradan .Istresem ih na satne osnove i obilno prehranim kad dodam maticu .Neke od njih su na suncokretu donele farar nastavak meda .Ako je drustvo puno pcela onda je batin prsten mozda mali  ali ko ce imati toliki broj praznih nastavaka ?Meni je ove godine falilo za medista i za skladistenje rojeva ,a kamoli da sede prazni i sluze za vrcanje .kako u jednoj turi skinem po 20 nastavaka i teram na vrcanje znaci treba da imam 20 nastavaka praznih u rezervi ,pa i  nije nesto racionalno.