Ухолажа је дуго сматрана штетним инсектом, нарочито као штеточина воћа. Чињеница је да некада зна оштетити плодове брескве, јабуке, крушке са меканом покожицом. Међутим, како је вријеме пролазило откривене су неке непознанице из живота овог занимљивог и сада већ доказано и потврђено изузетно корисног инсекта.
Ухолажа је предатор. Храни се првенствено животињском храном а ако је нема довољно замјена је биљна храна. На њеном јеловнику су доминантно различити развојни облици других инсеката и гриња. То су углавном најштетније врсте у воћарству као што су смотавац јабуке- инсекат који изазива црвљивост плодова јабуке, крушке, брескве, ораха (ухолажа се храни његовим јајима па чак и ларвама) или крвава уш која формира бијеле, љепљиве, воштане колоније на стаблима и гранчицама јабуке, чија су посљедица "рак ране". Учинак ухолаже на смањењу бројности популација ових штетних инсеката је немјерљив. Најчешће буде неправедно оптужена да буши плод јабуке а она у ствари само проширује ходник који је већ направила ларва смотавца на свом путу према сјеменкама. Занимљиво је да женка води рачуна о јајима које положи све до њиховог пиљења.
Свe су гласнији они који тврде да је она врста будућности у биолошкој заштити воћа. Проблем је што је јако осјетљива на велики број инсектицида и што има само једну генерацију годишње па се тешко опоравља и споро подиже бројност популације. Штетне врсте су у правилу много брже размножавају пошто имају и по неколико генерација годишње. На пчелињацима не чини никакве штете. То што је често нађемо у кошницама испод поклопца или поклопне даске разлог је јер током дана тражи мрачна и топла мјеста у којима се крије а током ноћи одлази у лов. Због тога ухолажу не треба уништавати. Ко има воћке на пчелињаку које не третира хемијски добро би било да направи "кућице" за ухолаже које се могу окачити по воћкама. Најједноставније је да се узме мања саксија за цвијеће која се лагано напуни сламом, сијеном, маховином или лишћем, одоздо нечим дјелимично затвори или повеже и окренута наопако остави у рачви дрвета.