Та што је полетела није интелигентна, то знаш, али остале 100% паметне.

Бочне улице су најмање и могу бити угрожене само када је прилично хладно. Додатно, стање тих уличица погоршава мед којег по боковима увек има више. Тако да се губи више топлоте коју мед у саћу односи.
Мање бочне улице се формирају због количине меда у рамовима. Ту су већи венци и мање је пчела. Када би рамови у том делу били пуни меда, не би ни било тих малих уличица. Пчеле настоје да клубе буде на делу где има празног саћа.
Нажалост, заборавио сам да у расправи о помоћним друштвима наведем основни разлог зашто четворорамна друштва пребацујем у седмице. А намеравао сам...и заборавио

.
Основни разлог је управо губитак тих групица пчела које страдају после сваког отопљења. Подела пчела је већа него што мислимо, а неке информације се не преносе довољно снажно да све пчеле буду обухваћене. Мени су друштва помоћног пчелињака намењеног за производњу матица зазимљавана на два тела са ЛР рамовима. У првом 4 и у другом четири (толико може да стане у једно тело). Још крајем октобра или током новембра и децембра, приликом отопљења и расформирања клубета, пчеле се крећу по свим рамовима. Када захлади, пчеле се полако повлаче у клубе у првом наставку, али горе остају групице пчела које ту и остану. Ако сутрадан (или два дана касније) не отопли, страдају. Тако сам имао губитак младих пчела, који не би требао постојати. Зато сам прешао на седмице. Мада се ово дешава и код већих кошница настављача, где је клубе у првом делу зимовања у првом наставку. Увек се у кошници виде у горњем наставку појединачне пчеле или мање групице пчела до којих није стигао јасан налог да се придруже клубету. Чак и када је клубе у горњем наставку, неке пчеле остану ван клубета и страдају. Осим што сматрам да је сигнал ка формирању клубета умерено снажан, неке пчеле (или мање групице пчела) се не придруже клубету.
Томе доприноси и одређена топлота у том простору, која се брзо изгуби ако нагло захлађује и пчеле убрзано губе топлоту тела што их чини непокретним.
У нормалној зими, када нема претоплих дана, ово се не догађа. Тада је топлотни центар јако изражен у односу на остали простор (који је прилично хладан) и пчеле су углавном повезане и лако се придружују клубету.
Иначе, те бочне уличице не морају бити изгубљене у потпуности. Када имам времена, отворим кошницу и покупим те пчеле. Унесем у кућу и угрејем их. Углавном су све живе. Али ако је хладноћа дуго трајала, готове су. Оне имају одређену енергију, али се због недовољно топлоте потпуно умире. Само, ко ће целе године да их враћа у „стадо“, не пада ми напамет иако знам да нису угинуле.