ČEŠKA SMRČKOVICA (Verpa bohemica)
Klobuk je nepravilno stožast ili zvonolik, najprije smeđasto-žut, zatim postane smeđast; u mladosti su vijugavi nabori najčešće obli i uzdužno postavljeni, poprečna rebra su niža i plosnatija, pod starost se nabori stanje i postanu crnkasti, klobuk se drži za stručak samo natjemenu, a ostali dio slobodno visi oko stručka poput zvonca, naraste do 5 cm visoko.
Stručak: u mladosti blijed i crvenkasto-nahukan, kasnije postane vodenasto žućkast i prstenast zbog bijelih pahuljičastih čehica, valjkast ili stisnut, šupalj, lako lomljiv, unutrašnjost je pahuljičasto-spužvasta; naraste do 15 cm u visinu.
Meso: vodenasto, bjelkasto, kasnije žućkasto, prilično tvrdo, miris i okus ugodni.
Raste u rano proljeće (mart) na sunčanim stranama po vlažnim listopadnim šumama, osobito ispod vrba.
Jestiva, odlične kakvoće.
Romano Božac Gljive - poznavanje i sakupljanje - 300 vrsta
Ove primerke sa slika sam pronašao juče popodne, na istom mestu kao i prošle godine, nadmorska visina 600 do 900 m. Najčešće se nalaze ispod maca (iva). Prošle godine sam ih brao tek krajem aprila, a pretpostavljam da je na manjim nadmorskim visinama već prošao, ali se još uvek mogu naći osušeni ostaci, pa se onda zapamti meto da bi se dogodine na vreme obrale. Gljiva je stvarno izuzetna, jedna je od najboljih koje sam konzumirao. Ko ima vremena neka obiđe rubove šuma, a naročito da obrati pažnju na mace, a ima je i ispod drugih vrba, pored reka. Pozdrav.