Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja => Temu započeo: Adis Eminovic Jul 31, 2016, 19:01:24

Naslov: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Adis Eminovic Jul 31, 2016, 19:01:24
Pozdrav kolege pcelari ako moze neki recept koji se dodaje pcelama kao dopuna hrane za zimu. Volio bih cuti kako to vi radite koji omjer secera i vode i dali dodajete jos nesto u taj sirup kao prevenciju za nozemu. Dali neko od vas kao dopunu hrane koristi invertni secerni sirup iz trgovine...
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Jul 31, 2016, 19:24:51
Kažu ljudi 600g šećera i 4dl vode i veća količna sirupa, da bi ga lagerovale.
U sirup dodajem 20ml Nozevoj-a po litru, kao prevenciju nozemoze.
Moj komšija Steva, koji pčelari oko 15 godina, kaže da poslednje dve godine koristi Nozevoj i da u svojih 50 društava za to vreme nije video da se i jedna ukakila...
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Rakovac Goran Avgust 01, 2016, 08:14:28





                    Шећерни сируп као допуну зимнице правим у сразмери 3 : 2 , шећер - вода. Увек додајем и нозевој у сируп. Прихрану вршим у два наврата . Први пут 3 - 4 дана узастопно по литар сирупа у другој половини августа , најчешће око 20.-ог. Након две недеље ( почетком септембра ) проверавам стање у кошницама и заједницама са мањом количином хране из јаких заједница пребацим по рам са медом. На овај начин уједначим сва друштва да имају исту количину хране за зимовање. У случају потребе у овом периоду извршим још једно прихрањивање као и у августу. Оваква пракса се до сада показала као добра и никада нисам имао губитака због недостатка хране или ноземе.
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 01, 2016, 08:44:56
Dakle nisam omanuo  :)
3:2 = 6:4 = 600:400

Hajde i jedno pitanje:
Kod nas, pored Pančeva, postoji skrobara, gde je jedan od nuzproizvoda i nekakav slatki ( verovatno skrobni ) sirup, koji
poslasičari koriste. Jednom su mi iz BG poslastičarnice Buongiorno tražili da uzmem 50L tog sirupa da prave sladoled.

Da li je taj sirup podesan za prihranu pčela i u kakvoj koncentraciji?

poz
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Rakovac Goran Avgust 01, 2016, 11:34:36





Dakle nisam omanuo  :)
3:2 = 6:4 = 600:400

Hajde i jedno pitanje:
Kod nas, pored Pančeva, postoji skrobara, gde je jedan od nuzproizvoda i nekakav slatki ( verovatno skrobni ) sirup, koji
poslasičari koriste. Jednom su mi iz BG poslastičarnice Buongiorno tražili da uzmem 50L tog sirupa da prave sladoled.

Da li je taj sirup podesan za prihranu pčela i u kakvoj koncentraciji?

poz


                           Нисам ни мислио да си омануо Ненаде . Једноставно је лакше при прављењу сирупа рачунати све на килограме ( 3.кгр. шећера и 2.литра воде + нозевој и мешај ).
                           Што се тиче тог скробног сирупа од посластичара са тим немам искуства па не знам да ли се то може користити за пчеле или не. Један наш колега је добијао млевени шећер којим се посипа ратлук и пробао од тога , са тим шећером да прави сируп али се показало да такав сируп није био добар па је одустао. Колико се сећам такав сируп је био лепљив од њега су се одмах запушили отвори на хранилици било је више муке него користи па је одустао да га користи.
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 01, 2016, 11:47:12
                           Нисам ни мислио да си омануо Ненаде . Једноставно је лакше при прављењу сирупа рачунати све на килограме ( 3.кгр. шећера и 2.литра воде + нозевој и мешај ).
Znam ja da ti nisi mislio, al' se ja radujem što nisam...  :)
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Miroslav Tesanovic Avgust 18, 2016, 16:02:18
da li samo rastopite secer u vodi ili ide neka procedura kao npr:

1. voda da provri (da se pobiju eventualne zivotinje i sl. nemani
2. dodati secer
3. kad se rastopi secer dodati limunsku kiselinu i kuvati jos 20 minuta
4. ohladiti i servirati gospodjicama...

pocetnik sam pa moram da provjerim svaku informaciju a mentor mi nije dostupan trenutno...
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Miroslav Šugić Avgust 18, 2016, 19:05:52
Имењаче,не треба да ври вода.У воду се сипа шећер и уз благо загревање меша.Чим се растопи готов је,кад се мало расхлади сипа се Нозевој и то је то....Тако ја радим....Не ваља случајно да загори шећер и да карамелизује,то је штетно за пчеле......Што се тиче тог скробног заслађивача читао сам да је веома штетан за пчеле...
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: milosav moretic Avgust 19, 2016, 12:05:42
Sto ljudi-pcelara da pitas, svaciji postupak ce se razlikovati makar za nijansu. Koristi logiku stvari!
Ja obavezno prokuvam vodu, pustim da se malo "ladne", onda dodajem secer a kada se ohladi, dodam nozevoj(2%) i limuntusa pakovanje na 10.l. Kazu da netreba kuvati secer, spinovati.
Obavezno obrati paznju da ne prospes sirup po kosnici,jer, namamices sa njim grabez, moze se napraviti guzva oko kosnice i eto belaja. Desi li se, obrisi sirup vlaznom krpom i teraj dalje. Bez brige i polako.
Pozdrav iz Sumadije
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Miroslav Tesanovic Avgust 24, 2016, 21:27:52
uf, nisam ni ja bio nacisto sa svojim pitanjem
predlozeni recept je :
1. prokuvati vodu (da opet pobije zivuljke unutra)
2. SMANJITI TEMPERATURU na cca 70C       
3. dodati secer (5kg na 2l vode), postepeno, mijesati dok se ne rastopi sva kolicina
4. dodati limuntos (3-5gr na ovu kolicinu) i odrzavati temperaturu jos 20tak minuta
      obrazlozenje https://www.youtube.com/watch?v=q3NfS9gXIH4  na 2:33
5. NE DOZVOLITI DA TEMPERATURA PREDJE 80C
6. ohladiti NAGLO na ispod 20C

Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 25, 2016, 02:19:48
Kažu ljudi da 5:2 nije optimalan odnos šećer / voda, već da sirup treba praviti u odnosu 3:2, osim za stimulativnu prihranu, kada je 1:1.

Vidim da neko dodaje limuntus? Kakva je svrha?

pozdrav
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Ivica Bogdanovic Avgust 25, 2016, 07:56:13
Svrha je u tome što limunska kiselina hemijskom reakcijom na odredjenoj temperaturi razlaže saharozu na fruktozu i glukozu pa se pčele manje "troše" pri preradi sirupa.
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 25, 2016, 12:30:10
OK. Hvala.
Mada, predavač na Youtube linku koji si dao, govori o spravljanju invert sirupa za pripremu šećernih pogača...
Tu sam tanak i nemoj zameriti, ali nisam nigde dosad dobio preporuku o limuntusu.
I on kod sirupa preporučuje odnos 3:2, a ne 5:2.
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: zoran drpljanin Avgust 25, 2016, 13:11:38
Ja sam ovu jesenju prihranu radio u odnosu  5: 3 uz dodatak 2% nozevoja, a kada sam radio u junu stimulaciju paketnih rojeva,onda sam isao 1:1 i malo limuntusa po preporuci mentorke,njeno objasnjenje je upravo to,da se pcele manje trose,ona kaze umaraju....
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 25, 2016, 13:21:21
Eto ti vraga...
Ovo je sad novi odnos i tu bi trebao da se umeša neko sa debelim iskustvom i temeljnim znanjem.
Dosta raznoliki rasponi koncentracije šećernog rastvora. Sigurno postoji pravi optimum.
Takodje, i ta limunska kiselina!?  Profa, koji je na kursu držao predavanja nije pominjao limuntus.
I to treba proveriti, da li je u pitanju zaista nešto što potpomaže inverziju, ili se radi samo o
urbanoj legendi.

I ja obavezno u sirup dodajem Nozevoj ( lekoviti sirup ).
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Ivica Bogdanovic Avgust 25, 2016, 14:23:42
OK. Hvala.
Mada, predavač na Youtube linku koji si dao, govori o spravljanju invert sirupa za pripremu šećernih pogača...
Tu sam tanak i nemoj zameriti, ali nisam nigde dosad dobio preporuku o limuntusu.
I on kod sirupa preporučuje odnos 3:2, a ne 5:2.
Nisam ja dao link ☺
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 25, 2016, 15:34:22
Nebitno.
Treba malo pročitati napise o invertovanju i HMF-u...
Pozdrav
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Boris Salaj Avgust 25, 2016, 19:18:32
imate temu o sirupu, samo je treba isčitati...


http://http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.0 (http://http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.0)
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Miroslav Tesanovic Avgust 26, 2016, 18:27:59
Nebitno.
Treba malo pročitati napise o invertovanju i HMF-u...
Pozdrav

pa zato valjda ne treba dozvoliti da temperatura bude previsoka... ne znam, zato sam i pitao
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 26, 2016, 18:43:49
imate temu o sirupu, samo je treba isčitati...


http://http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.0 (http://http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.0)
Borise, već drugi dan pokušavam, ali kod mene taj link ne funkcioniše.
Pozdrav
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Boris Salaj Avgust 26, 2016, 19:22:25
evo opet

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.msg2100#msg2100 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.msg2100#msg2100)




@ Miroslav


HMF je razgradni produkt jednostavnih šećera (najčešće fruktoze)u prisutnosti kiselina, a njegovo nastajanje može započeti čak i u saću tijekom zrenja meda, u trenutku kada omjeri kiselina i šećera postanu pogodni za reakciju. Iako nastaje i pri uobičajenim skladišnim temperaturama meda, brzina ove kemijske reakcije, kao i mnogih drugih, raste s povišenjem temperature. Osim pod utjecajem povišenih temperatura, do smanjenja enzimske aktivnosti također dolazi i tijekom skladištenja pa tako primjerice aktivnost dijastaze tijekom skladištenja kroz 200 dana pri 30 °C opada na polovicu vrijednosti, a isto smanjenje je rezultat i ako se med tijekom 1 dana drži pri temperaturi od 60 °C ili tijekom 4.5 sati pri 70 °
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Zoran Zlatić Septembar 05, 2016, 08:17:55
Pozdrav kolege,
Moj otac koji je pcelario 35 godina sa preko 150drustava uvek je prihranjivao pcele sa sirupom 1:1 i to u bure sipa dzak od 50kg secera i nalije 50l bunarske vode, mi deca to dobro izmesamo drvenim "veslom" (kakosmoga mi zvali) i to daje pcelama. Ja sam nastavio tu njegovu praksu i niti je on imao niti imam ja nekih specijalnih problema
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Nenad Tucakov Septembar 05, 2016, 10:38:03
Kako ja shvatam teoriju ( nemam prakse ) nije štos u imanju, ili nemanju problema...
Štos je verovatno u optimalnoj koncentraciji sirupa u odnosu na stepen razvoja zajednice i godišnje doba.
kad ovo kažem, mislim na to, koliko će truda ( čitaj "energije") pčele utrošiti na invertovanje šećera iz sirupa, koliko će vremena trebati da ovako dobijen med ( čuj "med" ) sazri ( izgubi višak vlage ) i bude poklopljen, itd, itd...

Svakako je bitan momenat i da li je u pitanju razvojna prihrana, ili prihrana, koja treba da nadoknadi zimske rezerve.

Jedan prema jedan sigurno neće napraviti probleme, ali ne znači da je u ovom trenutku optimalan odnos.

Eeee, sad još da nešto kažu i kolege sa praksom, hahahaha...
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Ćirković Radiša Decembar 28, 2020, 21:35:26
Ja pcelarim vec 40 godina i uvek sam radio ovako
1:1 a to prevedeno znaci
Sipam 10 kg secera i 10 litara mlake vode iz bojlera
i mesam dok secer ne rastopi
Dobijem 16 litara sirupa
Dajem tako mlak i nikad nisam imao
nikakvih problema
Naslov: Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Poruka od: Zoran Vučković Decembar 28, 2020, 22:32:51
И слободно додајте нозевоја и онда постаје лековити сируп. Ја такав лековити сируп правим и користим кад год имам нозевоја. Прошле године ми је остало мало нозевоја преко зиме али довољно да стигне док не направим нови. А то је опет било проблематично јер није било алкохола због несташице. Ипак сам направио једну туру са најјефтинијом ракијом јер је алкохол био баш скуп.
Нозевој сам цело лето и рану јесен користио уместо димилице тако што сам га разблаживао у води пре прегледа кошница и помоћу прскалице прскао рамове и пчеле.