Autor Tema: 20. МАЈ - Светски дан пчела  (Pročitano 2610 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
20. МАЈ - Светски дан пчела
« poslato: Maj 20, 2019, 12:56:13 »



           На предлог Словеније крајем 2017. године ОУН су једногласно 20. мај прогласиле за Светски дан пчела.
           Разлог за одређивање баш овог датума је тај што је на тај дан рођен Антон Јанша , један од пионира словеначког и светског савременог пчеларства. Леп пример како један мали народ и мала држава попут Словеније памти и брине о успомени на своје великане.

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: 20. МАЈ - Светски дан пчела
« Odgovor #1 poslato: Maj 21, 2020, 10:22:26 »
Дан посвећен краљици инсеката

Пчеле обезбеђују мед, матични млеч, цветни прах, восак, прополис, али и опрашују готово три четвртине свих биљака, тако да од њих зависи трећина произведене хране на планети



Најважнији опрашивачи, инсекти који нам обезбеђују храну и доприносе очувању животне средине јесу пчеле. Њима у част 20. маја обележава се Светски дан пчела, а његово празновање почело је пре две године на иницијативу Словеније. Због епидемије ковида 19, овогодишње, треће обележавање је у знаку виртуелних догађаја.

Како каже Роман Векслер, отправник послова амбасаде Републике Словеније у Београду, пчеларство у Србији је, слично као у Словенији, на веома високом нивоу и представља важну пољопривредну грану.

– Словенија активно улаже напоре да се заштите пчеле и њихова животна средина. Зато радује чињеница да је Србија међу првима препознала значај међународне заштите пчела и подржала иницијативу за проглашење Светског дана пчела – рекао је Векслер.

Пчеле обезбеђују висококвалитетну храну – мед, матични млеч, цветни прах и друге корисне производе попут пчелињег воска, прополиса и пчелињег отрова, али и опрашују готово три четвртине свих биљака, тако да од њих зависи трећина произведене хране на планети. Као такве, играју важну улогу у обиму пољопривредне производње. Културе које зависе од опрашивања су значајан извор прихода пољопривредника, пре свега мањих породичних газдинстава. Милионима људи пчеле обезбеђују радна места и примања.

Пчеле су због опрашивања значајне и за очување еколошке равнотеже.

У многим државама и регијама пчеле су због различитих утицаја човека на животну средину веома угрожене. У последњем извештају Светског савеза за очување природе наводи се да за готово 10 одсто пчела прети и изумирање.

Главни узроци за одумирање пчела су различите болести, компликације са матицама и вирусне заразе. Истовремено прети несташица пчелињих пашњака због све бројнијих монокултура и интензивне технологије прераде травњака. Проблематична је и масовна употреба производа за заштиту биљака у савременој пољопривреди и нове штеточине које се због глобализације брже шире по свету.

Опстанак пчела зависи од чисте воде, ваздуха и животне средине. Због тога је потребна додатна активност држава, међународних организација и локалних средина. Заштита пчела и очување пчеларства је од виталног значаја за нашу будућност.



Првог савременог пчелара именовала Марија Терезија

За Светски дан пчела одабран је 20. мај јер се тог дана 1734. године родио Антон Јанша, словеначки пчелар, пионир савременог пчеларства и један од највећих тадашњих стручњака за пчеле. Био је први модерни учитељ пчеларства на свету и Марија Терезија га је именовала за главног учитеља пчеларства.

Истовремено је мај на северној полулопти месец бујног развоја пчела и природе, а на јужној полулопти је то јесен, када се прикупљају пчелињи производи и почиње сезона њихове употребе.

У Србији више од 1.300.000 кошница

Пчелари Савеза пчеларских организација Србије прошле године произвели су више од 5.000 тона меда јер је сезона била слабија него иначе. Највише меда извезено је у Норвешку, Италију, Немачку и земље окружења. У Управи ветерине Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде регистровано је више од 1.300.000 кошница, а више од 16.000 пчелара конкурисало је за субвенције. Они чине главни корпус пчелињака са озбиљнијим бројем кошница. Још има и нерегистрованих пчелара, што је у супротности са законом.

http://www.politika.rs/scc/clanak/454485/Beograd/Dan-posvecen-kraljici-insekata
Нека нам живот буде сладак као мед!