Autor Tema: TV emisije o pcelama i pcelarstvu  (Pročitano 38185 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #30 poslato: Februar 13, 2017, 03:23:03 »
Citat
Društvo zimuje odlično uz neke sitne intervencije, okomila se jedna ptica sa jedne strane te ću tu između zadnja 2 rama podvući mrežu i pratiti dalje.
Naterao si me da pročitam temu i ne vidim da sam doneo pogrešan zaključak, što se tiče ptica.

Citat
1.   Zatvoreno leglo od 11 Januara na 17 stepeni nedvosmisleno potvrđuje da je matica u takvoj  ,,otvorenoj'' košnici krenula sa zalezanjem na -15 stepeni oko Nove godine bez razlike odnosno kao i kod drugih normalno uzimljenih društava koje sam pogledao tog dana što pri uzimljavanju svakako otklanja mnoge nedoumice.
Ovo je zaključak sa kojim se slažem, a i sam sam napisao da temperatura i padavine predstavljaju manji problem. Ne vidim grešku u svom zaključku.
Grubo bi bilo reći da su ostali zaključci netačni, iako verovatno jesu, ali su paušalni, pogotovo oni, koji se odnose na 10 celzijusa po jednom santimetru. To ničim nije dokazano, jer nije ni mereno. Merena je temperatura u jezgru ( kod legla ) i temperatura van klubeta. Da li su "santimetri" proizvodjači toplote, ili samo izolatori, još uvek ne znamo.
Citat
kako da 3 cm pčele pravi razliku gotovo 50 stepeni temparature samo je slegao ramenima.
Hajde da se dogovorimo - je li bilo 5 ili 3 cm?

Odgovor u temi Saša Đorđević:
Citat
Zorane moj prijatelj ima pcelinjak ispod oraha pored vikendice i pre nekoliko godina u toku zime kada je opalo lisce spazi roj ispod grane , zima a i dosta visoko, nije mogao nista da pomogne. Doslo je prolece pcele su bile zive ali ptice su pocele iz dana u dan da se skupljaju i kljucaju vosak sve dok ga nisu potpuno unistile.
Pa razmisljaj i o tome uskoro ce prolece.

Dakle, eksperiment je nedvosmisleno dokazao da nema razlike u zimovanju i pokretanju legla izmedju PZ, koja je zimovala na otvorenom, na -15C i zatvorenih, kojima je temperatura u košnici, van klubeta takodje -15C. Time je ujedno razbijena i urbana legenda o utopljavanju / rashladjivanju košnica, zarad pokretanja, ili očuvanja legla.
Nije izmerena potrošnja hrane, u odnosu na "ukošničene", obzirom na padavine, vodu i ostale sladokusce, koji su se tu gostili, do postavljanja mrežice.
Nije dokazano da ptice ( naročito senice ) ne bi potpuno uništile ovu PZ, jer su postavljene mrežice.
Nije dokazano da svetlost, mislim na dužinu obdanice, ne utiče na vreme započinjanja legla, ali je dokazano da spoljnja temperatura ne utiče na to.
Nisam ispratio, zbog raznih komentara, koji razvodnjavaju temu, da je dokazano da grabež ne predstavlja opasnost. Naravno da na -15, -3 i slično nema grabeži. Ne znam da li je košnica dočekala višlje prolećne temperature, bez zaštitne mrežice i preživela nasrtaje osa, stršljenova i tudjica.

Kao što rekoh ( a tome nas uče i prepisivački udžbenici, predavači i praktičari ), ostajem pri tome da je spoljnja temperatura bila najmanja opasnost po ovu PZ.
Ako ti Dragane imaš drugačije zaključke, a evidentno imaš, čim ove osporavaš, "pucaj", pa da ih prodiskutujemo.  :)


Van mreže Andreja Anđelković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 114
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #31 poslato: Februar 13, 2017, 10:41:50 »
Ljudi, "pada mi na pamet" da je pčelinja zajednica iziritirana da održava visoku temperaturu u klubetu zbog svega pominjanog (kiseonik, svetlost, strujanje vazduha) kao i prisustva elekrtičnih uređeja u klubetu, možda su i to razlozi za ranije pokretanje legla. Možda i lupetam.
Andra
062 31 00 13

Van mreže Radovic Dragan

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 325
  • Pol: Muškarac
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #32 poslato: Februar 13, 2017, 11:05:35 »
Ja sam pokusao da nadjem ali nisam uspeo gde sam to procitao, ne secam se da li je u nasoj ili stranoj literaturi da matica u zimskim danima zaleze leglo da bi klube ostalo na okupu. Mozemo da nagadjamo, ali cini mi se da covek ili tip kosnice nema neki uticaj na to kada ce da bude legla u kosnici a kada nece. I ako ima neki uticaj covek ili kosnica onda je to zanemarljivo, bar sto se tice zaleganja matice u zimskim danima. Tip kosnice moze da olaksa pcelaru rad ili da se drustvo brze razvije zbog bolje komunikacije u kosnici, kao sto je po meni primer u RV gde pcela na bilo kojem ramu da se nalazi ima kontakt sa svih 10 ramova u gornjem nastavku zbog ukrstenih ramova. U svakom slucaju ovaj eksperiment nam je dao razlog za razmisljanje, i ko zna mozda ce na osnovu ovoga nekome da "sine" neka dobra ideja..

Pozdav za sve

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #33 poslato: Februar 13, 2017, 11:09:20 »
Mi ovde odosmo daleko sa polemikom, covek uopste ne prica o tipu kosnice, nego vise onako za sebe vrsi eksperimente i sam negde kaze  ako neko hoce da uradi magistarski rad, bice mu dostupni rezultati.Ne verujem da ce ovakav nacin pcelarstva postati njegov standard, nego ce ostati u domenu eksperimenta... Vecina nas se opredelila za tip kosnice kojim pcelarimo i nase polemike treba da idu ka cilju unapredjenja rada a samim tim rezultata na ovom tipu kosnica kojima mi radimo i koje imaju svoj standard, mislim na RV.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #34 poslato: Februar 13, 2017, 11:47:12 »
Citat
Mi ovde odosmo daleko sa polemikom
Ne radi se o polemici, ali jednostavno, ovom eksperimentu ne treba pripisivati neka magijska, revolucionarna, ili ko zna kakva još dejstva.
On je pokazao, relativno površno, šta se dešava sa PZ, koja prezimljava na otvorenom prostoru, u odredjenoim uslovaima do -15 stepeni Celzijusa.
Ništa manje i ništa više.
Da bi se bilo kakva studioznija analiza mogla izvršiti, potrbni su i podaci poput:
Brzina i smer vetra ( svakodnevno ) i izloženost PZ ( nešto mislim da bi ispod Vršačkog brega bila potpuno oduvana, ali ne mora da znači );
Temperatura unutar košnica kontrolnih zajednica van klubeta;
Precizna potrošnja hrane u odnosu na kontrolne PZ. A vidimo da je tu dodavano par ramova meda, a ne znamo šta je kod kontrolnih;
Količina legla u isto vreme u kontrolnim zajednicama, a pri različitim spoljnim temperaturama.
Itd, itd...
Poprilično daleko od studije za magistarski rad i slično.

Zaključak koji izvlačim je: U odsustvu štetočina i neprijatelja PZ će na temperaturama do -15 stepeni, (pod ostalim meteorološkim uslovima, koji dominiraju na mestu eksperimenta ), uspešno prezimeti, uz odredjeni utrošak hrane ( ne znamo koliki u odnosu na kontrolne zajednice ) i započeti, održavati i izvesti odredjenu količinu legla, istovremeno kada i kontrolne PZ u košnicama.

Sve ostalo je u domenu spekulacije.
Niti pak znamo kako će se ta zajednica ponašati ( i da li će preživeti ) na -17, -20, ili -25.

Setimo se da roj uglavnom traži odredjeni zaštićeni prostor, a da na grani ( ili drugom otvorenom prostoru ) ostaje ako ne nadje nešto bolje.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #35 poslato: Februar 13, 2017, 12:08:15 »
Hajde da malo pojasnimo, izuzetno poštujem svaki eksperiment bilo gde izveden a posebno u pčelarstvu. Zoran je sasvim dobar i korektan čovek i nema smisla podcenjivati njegov rad. Naprotiv svaki takav pokušaj treba hrabriti.
Upravo radi tog ohrabrivanja nije u redu da mu postavljamo dodatna pitanja i na neki način dovodimo njegovo mišljenje u pitanje bez obzira da li je u pravu ili nije.

Čovek je još pre tok prošlozimskog zahlađenja pčelama dodao pogače i postavio slike pogača u košnicama na kojim se vidi da su zajednice već počele da troše pogaču. samo dodavanje pogača zatvorilo je ulice iznad pčelinjeg klubeta i dodatno podiglo koncentraciju vlage u zoni zimskog klubeta što je najverovatnije još jedan preduslov za pokretanje legla.

Nije navedeno da li je pogača dodavana i u ostale zajednice koje su ostale u košnicama sa poklopcima. Nemamo slika o leglu u ostalim košnicama a verujem da bi bilo dobro da se uporedi veličina legla na istom pčelinjaku a u različitim stanštima ( otvorenim i zatvorenim)..

Ili sam ja nešto loše razumeo ili nisam vidio.

Meni nije jasno kako ja u sličnim uslovima i u isto vreme prošle godine tokom januara kao kod Zorana koji je tada imao po 3 rama legla u LR košnicama ( pregled urađen oko 20 januara komšija Milivoje brat Rade i ja)  u okolici Šapca ni u jednoj od desetak otvorenih RV košnica nisam imao to jest nisam našao leglo u košnicama. Takođe kod mog komšije koji pčelari sa Db i LR košnicama samo 30 metara dalje od mog RV pčelinjaka u istim uslovima pola sata ranije urađen pregled 5-6 košnica i u košnicama bilo je na po 3 rama legla ( mislim da je samo u jednoj košnici imao 2 rama legla).
Ovo pokazuje da sistem košnica ili bolje rečeno raspored hrane u košnicama kao i drugi različiti parametri unutar košnica ipak određuju vreme pokretanja legla.

Pozdrav dragim prijateljima...   

PS: temperatura izvan klubeta tokom zime u košnici sa poklopcom gde je ostavljena normalna gornja ventilacija jednaka je spoljnoj temperaturi. Tu nema nikakve razlike i to je već odavno poznato...  Upravo pre dva dana ili u subotu 11. februara mr. pčel. Lev Plužnjikov pored mnogih podataka pomenuo je na predavanju održanom u Novom Bečeju i ovaj podatak o istim temperaturama tokom zime u košnici to jest izvan klubeta kao i van košnice.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #36 poslato: Februar 13, 2017, 12:28:48 »
Citat
Zoran je sasvim dobar i korektan čovek i nema smisla podcenjivati njegov rad. Naprotiv svaki takav pokušaj treba hrabriti.
Ne, ne, nema podcenjivanja. Niti bih želeo da to iko tako shvati.
Ali ne treba ni precenjivati i graditi zaključke i teorije, koje njime nisu dokazane. Niti obarati one, koje njime nisu oborene.  :)
Eksperiment je dao ono što je pred njega postavljeno i u obimu, koji je zadan.

Imam i sam ideju za jedan eksperiment, pa ako nadjem dobrovoljca da ga sprovede, dobro, a ako ne, za par godina, kad budem u mogućnosti, sam ću ga sprovesti. Svakako ću ga nekada i sam sprovesti...  :D

Citat
Lev Plužnjikov pored mnogih podataka pomenuo je na predavanju održanom u Novom Bečeju i ovaj podatak o istim temperaturama tokom zime u košnici to jest izvan klubeta kao i van košnice.

Jako mi je žao što nisam znao za predavanje, verovatno bih dojezdio, jer me je Miljko zagolicao informacijama o Levovljevim metodama pčelarenja.
Pa svakako, ako je merenjima utvrdjeno da kora klubeta sprečava ( koliko može ) odavanje toplote u spoljnji prostor ( mislim i na unutrašnjost košnice ), jasno je da daska od 2 cm, novine u zbegu i lim ( lesonit ) u podnjači ( pa čak ni 2cm daska ) ne mogu sprečiti izjednačavanje temperature. Inače, izgradnja naših domova bi bila daleko jeftinija.  ;)

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #37 poslato: Februar 13, 2017, 12:44:33 »
U svakom slucaju, treba pozdraviti covekov rad i entuzijazam..

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #38 poslato: Februar 13, 2017, 12:51:25 »
U svakom slucaju, treba pozdraviti covekov rad i entuzijazam..
Slažem se.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #39 poslato: Februar 13, 2017, 14:11:07 »
Лев-Лав-Љев је одржао једно одлично предавање поткрепљено са доста података и утврђених доказа. Посебно је било доста података о животу наше крајинске расе пчела коју је испитивао у целој бившој Југославији и неке морфолошке особине мерио са узорцима узетим на 27 места у бившој Југославији од Македоније до Словеније.
Посебно су били интересантни подаци неке професорке на неком институту у Русији о отерећености дебелог црева током зимовања на различитим врстама хране и количинама несварљивих материја у дебелом цреву пчела.

Затим веома је важно било видети добијене различите резултате и податке о утицају ноземозе током зимовања у истим условима а са различитим расама пчела.

После предавања ишао сам за Београд својим аутом па сам драгог пријатеља Лева Плужњикова повезао до Београда и тада смо се ближе упознали.

Човек од кога многи могу доста тога да науче..

Поздрав драгим пријатељима...
 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #40 poslato: Februar 13, 2017, 14:25:53 »
Млади пчелару Драгане Нешковићу!
1. Јесте ДОБРО моје мишљење и уверење. Лоше судиш јер немаш искуства нити сагледаваш све околности. Још много треба да учиш!

2.Свакако да нисам поменуо и остале услове који покрећу легло па би било паметније да си питао шта још покреће легло уместо да си дао своје мишљење које не говори о условима покретању легла него говори о мом мишљењу и уверењу!

Никако да научите да учите како треба и да питате све што вам није јасно него себи са толико малим знањем дајете за право да мерите туђа знања и искуства.

3.Боље би било да питате на неки фини начин зашто се о нечему не пише него да дајете свој крајње негативан и непотребан коментар.

4.Јел мислите Г. Нешковићу да треба све да буде написано и све у детаље пајашњено.


5.Па зар нам није доста толико напада на Родну Воју, Еко Воју, Нозевој, Брстивар и на Воју Брстину него треба још да ширимо непријатељства уверавајући пчеларе у њихове нестручне погледе и неразумевања живота пчелињих заједница. зар треба у свим темама да исправљамо криву Дрину и да нас људи доживљавају у неком негативном контексту.
Уважени колега Брстина,

1. Сасвим поштујем твоје мишљење и уверење, али се у датом случају са тим мишљењем не слажем, из сасвим јасних и очигледних разлога.
Моје мишљење ни под тачком разно није никакав "суд", пошто ја никоме не судим, па ни теби. Једноставно сам изнео своје мишљење, на једно другачије мишљење, у овом случају твоје. То није никакво "суђење", већ размена мишљења, и сасвим је нормално да људи имају различито мишљење о нечему. У конкретном случају, ти си децидирано набројао три фактора:
"Да Саша, управо тако кисеоник, влага и светлост.  То је неко моје мишљење и уверење."
Као што се види из приложеног, ниси помену овде никакве "све околности", па је очигледно да нисам имао шта даље да "сагледавам". Кисеоник, влага, и светлост, очигледно нису искључиви разлог за покретање легла.
Значи моје писање се односи само на ту констатацију. Свако додатно увођење нових размишљања на већ написано и изречено мишљење, битно мења параметре већ написане поруке, па је самим тим безпредметно о томе говорити. То је сада нека друга прича, коју ја уопште нисам ни коментарисао, нити сам износио мишљење на ту (нову) тему.
*О мом искуству, написаћу пар речи на крају поруке.

2. Буди сасвим сигуран да сам ја довољно паметан, да могу сам да донесем за себе одлуку, какво питање требам да поставим, и да ли требам да поставим питање. У конкретном случају, као што видиш из твојих рођених речи, свакако да нисам хтео да поставим такво питање, јер нисам имао на основу чега ни да га поставим.
Дакле поново подвлачим да не би било забуне, изношење свог мишљења никако не значи мерење туђег знања и искуства, мада има људи који то тако доживљавају.

*Што се тиче мог знања и искуства, као што рекох, на крају ове поруке написаћу пар речи.

3. Око питања сам већ појаснио свој став. Мој коментар ни у ком случају није негативан, већ је апсолутно тачан. Додуше он се и као такав, може доживети као негативан, али то је нека друга релација размишљања коју сваки човек стиче за себе. То је искључиво ствар човековог субјективног доживљавања стварности, па ту категорију заиста не бих да коментаришем.
Зашто мислиш да си ти позван да мени или било коме другом, одређујеш да ли су моји коментари "потребни или непотребни"? Да ли је "потребно", само оно што ја мислим, а "непотребно", све оно што мисли неко други?
Да ли такво мишљење треба да буде водиља у било којој људској активности, па и у пчеларству? По мом мишљењу, то није исправан начин размишљања, мада свако може да мисли шта год хоће. На вољу му.

4. Сматрам да је питање слободне воље сваког човека, да ли жели да своје знање подели са другима или не.
Такође је ствар слободне човекове воље, колико знања жели да подели са другим људима, и ту заиста не видим ништа спорно. По мом мишљењу, ако човек има знање и крене да о нечему говори, то његово обраћање требало би да буде смислено заокружена целина, у којој ће јасно изразити своје мишљење. Сем добре воље да се знање подели са другима, ту је већ потребно да такав човек има и дара да то знање пренесе на прави начин. Има људи који упркос великом знању које поседују, нису нашли прави начин да то знање ваљано пренесу. Додуше постоји могућност да се то ради и смишљено, у циљу привлачења пажње саговорника, или рецимо из жеље да се саговорник подстакне на даљу дискусију постављањем развојних питања, има ту разних могућности.
Моје мишљење на те теме је врло просто, ако се човек већ лати неке теме са жељом да појасни и пренесе знање, онда то треба да уради на врло јасан и конкретан начин. Ако се нема такав приступ, сматрам да онда не треба ништа ни причати. Дакле свако за себе треба да одлучи шта треба да напише и појасни, то је апсолутно право сваког човека понаособ, и ја свакако поштујем то људско право.   

5. Као што ти је добро познато, мени је сасвим јасна ситуација која влада на ове теме. Желећи да допринесем решавању тих проблема који су сасвим евидентни, и неоспорни, дајем и предлога да се они реше. Ако то има ко да чује, и да на прави начин разуме. Да ли ће то неко разумети или не, није у домену мојих моћи одлучивања, већ је то питање добре воље људи којих се та тема тиче.

Сматрам да је апсолутно потребно променити приступ теми. Направио си одличне кошнице и препарате, који су своју вредност показали у пракси, и који сваким даном потврђују своју вредност. То није спорно ником нормалном. Међутим, ти ниси на прави начин све то заокружио као целину, ниси испоштовао логичан и једино исправан пут сваког производа, па и твојих кошница и препарата. Твој производ није уобличен, заокружен. Твоје опредељење да се базираш на форуме није исправно, што пракса и потврђује.
Потребно је да се уради коначно систематизација рада који представљаш, да се уобличи твој производ како му и доликује, а то се ради добром књигом. Материјала свакако имаш довољно, прошло је већ исувише година, и имаш све што ти је потребно. Када ту књигу коначно урадиш, ако је урадиш, видећеш да ће све доћи на своје место.
Да ли ћеш ти то урадити или не, то је наравно твоја воља. Ја се у то не мешам.

Изношење јавног мишљења, и онда када је супротно од нашег, није никакав чин "непријатељства". Мудар човек треба мало да застане, и да размисли шта му то људи говоре. Ако то жели наравно, и ако је мудар.
Такође треба бити врло отвореног ума, па разумети шта то људи доживљавају у "негативном", контексту. Када човек тако поступа, врло брзо долази до решења свих проблема. То је само ствар добре воље сваког од нас.

* И пар речи на крају о мом пчеларсом "знању", и искуству.

Као што ти је познато, ја пчеларим тек три године. Такође као што ти је познато, прве пчеларске кораке сам направио уз твоју помоћ 2013. године, и све до јуна 2015. звао сам те врло често и заиста смо много причали о пчелама и пчеларству, и свакако си ти заслужан за моје исправно разумевање пчеларства. Ја увек наглашавам да сам у теби имао праву помоћ када ми је била потребна. Такође ти је познато, да од јесени те 2015. и нисмо нешто причали о пчелама, чули смо се тек 10-так пута за сво преостало време, до дана данашњег. Једноставно нас је живот стављао у неке ситуације, па смо се бавили својим пословима, и врло се мало имало времена за приче. То је живот, шта да се ради.

Ако пажљиво читаш шта ја пишем, ја нигде нисам дозволио себи да коментаришем твоје знање и пчеларско искуство. Ако негде изнесем своје мишљење, оно је искључиво везано за неки детаљ који сам ја приметио, ако при томе имам супротно мишљење од твог, зашто то уопште доживљаваш као проблем, и зашто то онда преносиш на поље пчеларског знања и искуства, када већ знаш да ја то знање и искуство немам?
Да би ме поставио на "своје место", или да би другима скренуо пажњу да овај пчеларски почетник нема знања и искуства, па сходно томе постаје безпредметно и обраћати пажњу на речи тог почетника?

Видиш Војо, ти си пчеларством почео да се бавиш 1994. (ако сам добро запамтио) са 4 кошнице, а 2001. си патентирао своју кошницу. Кажеш да си после три године свог пчеларења, увидео многе грешке својих искуснијих колега. То није било могуће остварити, а да ти себи ниси дао за право да мислиш другачије, и да кренеш у остваривање својих идеја, зар не? Зашто ниси следио знању и искуству својих тадашњих колега?

Богу хвала, па ниси. Послушао си свој ум и кренуо да ствараш нешто ново, и различито од дотадашњих сазнања. Захваљујући твом тадашњем хтењу и размишљању, ти ниси послушао многе Воје Брстине свог времена, већ си пошао својим путем, и тако ми данас можемо баштинити плодове твог рада, у виду твојих кошница и препарата.
Ако си ти себи у то време дао за право да мислиш другачије од тадашњих пчеларских ауторитета, зашто то исто право сада спориш мени? Да си ти радио то што мени сада "саветујеш", не би постојало ништа од твојих патената.
До свега тога је довела твоја жеља да спознаш нешто ново, и створио си толико тога. То је пример како човек може да направи право чудо, када довољно верује у оно што ради.
А шта ти радиш после толико времена, да ли развијаш код људи исту ону искру коју си и сам некада осетио у себи, или се понашаш попут оних искусних пчелара са огромним искуством, када си ти почињао са пчеларством?

Видиш и ја попут тебе носим нешто у себи, и сваки човек то "нешто", носи. Разлика је само у људима који се одваже да крену за својим осећањима и мислима, и онима који то не ураде.
Ја немам амбиције да смишљам нове кошнице, јер сам за себе већ одабрао оно што ми треба и са чиме сам задовољан. Али то никако не значи да ћу ја престати да имам своје мишљење, и да ћу се свог мишљења одрећи зато што ми то саветује неко искуснији. Твој пчеларски животни пример причам свима, и наводим га као оно што је нама потребно да бих наше пчеларство подигли за пар степеника напред.
Знање и искуство носе човеку и одговорност, па би сваки човек требао да буде свестан свог пута, и да се труди да он сам не ради све оно, за шта је он лично искусио као негативно на свом спознајном путу.
Ако човек о томе не води довољно рачуна, лако се може десити да уђе у негацију самог себе, а ако то и даље не примећује, та негација почне да урушава и оно што тај човек ствара.
То су више питања нашег унутрашњег духовног стања, и тичу се сваког човека понаособ, па сад неко се тиме бави, а неко не. И то је човеку дато да буде израз слободне воље, па тако и треба да буде.


Поздрав и свако добро ти желим.
 
     

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #41 poslato: Februar 13, 2017, 14:52:45 »
Сасвим коректно. Хвала на коректонсти...

Ипак задржавам своје мишљење и уверење да кисеоник светлост и влага утичу на покретање легла. Наравно има ту још и других параметара које нисам помињао. Имао сам намеру да их оставим за даљу дискусију а поменуо сам један од њих у следећој поруци са спосовог форума бр 397.
У тој поруци главни покретач легла поред поменутих, светлости, влаге и кисеоника било је додавање погача.

Драгане пријатељу, имаш свакако право као и ја или било ко други на своје мишљење али поштуј и туђе и ако се са њим не слажеш.

Ја сам имао могућности и на спос форуму да Зорану покажем не неке нелогичности и да тражим додатна објашњења али то нисам учинио поштујући његов ентузијазам и жељу за неким новим сазнањем. 

Све у свему, настављамо даље али молим све драге пријатеље за више међусобног уважавања мада вероватно и ја некада мало оштрије реагујем а да ми то у том тренутку не изгледа тако оштро..

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #42 poslato: Februar 13, 2017, 14:56:08 »
... Nisam ispratio, zbog raznih komentara, koji razvodnjavaju temu, da je dokazano da grabež ne predstavlja opasnost. Naravno da na -15, -3 i slično nema grabeži. Ne znam da li je košnica dočekala višlje prolećne temperature, bez zaštitne mrežice i preživela nasrtaje osa, stršljenova i tudjica.
Kao što rekoh ( a tome nas uče i prepisivački udžbenici, predavači i praktičari ), ostajem pri tome da je spoljnja temperatura bila najmanja opasnost po ovu PZ. Ako ti Dragane imaš drugačije zaključke, a evidentno imaš, čim ove osporavaš, "pucaj", pa da ih prodiskutujemo.  :)

Нешо,
Та отворена кошница, пролази цео циклус у пчеларској сезони, таква је и у паши, а грабежи није било.
Још пре 30-година, наше колеге Руски пчелари држали су кошнице у замрзивачу, и установили да хладноћа није проблем пчелама. Кога то занима може наћи довољно података, па нека чита.
Мислим да је зато погрешно усмерити размишљање о хладноћи и пчели, када је овај занимљиви експеримент нашег колеге Зорана у питању.
Ту има заиста море других занимљивих тема, неке су тек начете, а неке се и не помињу. Сматрам и то сам већ написао, да имамо ретку прилику да присуствујемо једном заиста несвакидашњем огледу, у коме један наш колега улаже заиста велике напоре да уради нешто тотално другачије од устаљене пчеларске праксе широм света, а не само код нас овде. Управо због тога, и због тога што Зорана познајем па знам какав је човек, сматрам да многи пчелари залуд арче толики њего труд, а људи нису ни свесни шта је тај човек све морао да уради да то све прати на прави начин, колико је он то у могућности наравно.

Шта су закључци, што би рекли мудријаши пчеларски, па господо другови, мислим да је за икакве закључке исувише рано. Оно што се већ на први поглед може видети, то је да је 80% пчелара почело да паметује своју науку, без да су се удостојили да бар прочитају све што је о томе тај наш колега написао. Сви имају своје теорије, и свако зна да то и то није добро, а нико од тих мудраца нема м... да на свом пчелињаку уради исто то, па да нама осталима покаже како то треба радити. Много је лакше критиковати онога што нешто ради, и оспоравати његов труд, него засукати и сам рукаве, па се потрудити да личним опитом утврди човек шта јесте, а шта није.
Звучи ли ово познато нама? Па наравно, све је то иста прича.

Мишљења сам да рад и труд нашег колеге Зорана, треба свакако подржати. Нисмо ми пчелари у прилици да тако непосредно имамо увид у нечији рад, а посебно овог типа јер као такав и није до сада забележен. Пошто Зоран то све ради сам, на њему је да одређује у ком правцу иду његова настојања, шта ће он од наших савета усвојити или не, то зависи од његове воље и могућности. Такође треба човеку оставити слободу да доноси своје закључке, па како год они нама изгледали. Мени је познато много више детаља него вама на ту тему, и ја не делим сва Зоранова размишљања на то што се види у тој кошници, и то је сасвим нормало.
Чуди ме искрено да пчелари не посвете мало више пажње том случају, јер сам сасвим сигуран да имамо прилику да сазнамо пуно нових информација.
Зорану могу само да захвалим што дели са свима нама своја сазнања, а свако од нас може за себе закључивати шта год жели, о свему, па и овом случају. Немам тренутно нешто посебно да кажем на ту тему, моје мишљење се разликује у много тога од мишљења мог друга Зорана, али неке чињенице су неоспорне и чекам да видим како ће се ту даље развијати ствари, па ћу онда и коментарисати ако буде новости.

Поздрав друже  :)

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #43 poslato: Februar 13, 2017, 15:31:18 »
Citat
Још пре 30-година, наше колеге Руски пчелари држали су кошнице у замрзивачу, и установили да хладноћа није проблем пчелама.
Upravo to i ja ističem kao osnovnu potvrdu ovog eksperimenta.
Zoran je definitivno uložio i mnogo truda i mnogo vremena i nije ga ni jeftino izašlo, obzirom da je svakodnevno obilazio pčelinjak.
I to ne treba sporiti. Samo sam naveo kako bi eksperiment bio daleko vredniji, uz iste napore, da je, eventualno, konsultovao nekog, koje parametre usput još da isprati.

Kažem nisam noćas imao ni volje, ni vremena, da iščitam skroz do kraja. Njegova tema o pčelinjaku je obimna, pred kraj ( početak februara ) je opterećena sasvim drugim stvarima.

Ako se kasnije, pri toplom vremenu i nedostatku paše,  ispostavilo da nije bilo grabeži, onda je vreme da se preispita i učenje o tome šta na pčelinjaku izaziva grabež.

U svakom slučaju, i sam podržavam eksperimente, ali, ponavljam, treba se držati činjenica, koje oni zaista i dokazuju.

Baj d vej, ukoliko ima onih, koji gaje matice presadjivanjem larvica i spremni su na eksperimentisanje, neka mi se jave na PP.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: TV emisije o pcelama i pcelarstvu
« Odgovor #44 poslato: Februar 13, 2017, 15:49:02 »
На много места сам написао да се грабеж јавља само код болесних друштава. кад смо већ код те теме.

на истом пчелињаку можемо имати заједнице са 3, 5, 10, 20 или 30 рамова пчела и никада ни један заједница неће напасати ону слабу са 3 рама пчела или ону мало јачу са 5 рамова пчела ако су пчеле здраве у свим кошницама! Нико неће дирати ону малу заједницу са 3 рама пчела и ако јој је лето отворено у ширини од 20 центиметара ако је заједница здрава и има нормално функционисање..

Грабеж код пчела се јавља само код оболелих заједница и онда пчле из других кошница крену да опљачкају ону којој нема даље живота.

У пљачки оне заједнице која на пример има 10-15 рамова пчела ће учествовати и заједнице које имају 3 или  5 рамова пчала.

Пре 7-8 година на спосовом форуму сам написао да пчеле осете смтр лод неких заједница ЗАПРАВО ТАЧНО ЗНАЈУ КОЈА ЗАЈЕДНИЦА НЕМА МАТИЦУ и која је не може добити у дужем периоду и која је осуђена на смрт то јест. Из такве заједнице оне здравије пчеле напуштају ту заједницу коју чека смрт и прикључују се здравијим заједницама у суседним кошницама и после и оне саме учествују у пљачки до јуче своје заједнице.

Грабеж зато можемо отписати као нешто што неће да се деси било којој пчелињој заједници била она отворена или затворена у кошници са малим летом.

Даље,

Прошле године после 30-31 јануара наступило је топло време у дужем временском периоду и пчеле су данима уносиле значајне количине поленовог праха и врло лако су могле надокнадити макар део изгубљеног масног ткива на отхрањивању легла током зимског периода.

Ове године то је сасвим нешто друго и разулатати су сасвим другачији... надам се да ће нас Зоран о свему ивештавати и даље па ћемо на један фин и пристојан начин доћи до неких конкретних података и закључака.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.