Skorašnje poruke

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Можда да одеш у локалну управу Србијашума и да пробаш да узмеш парцелу у закуп од 99 година.
У мом потезу се некада могло узети од Србијавода у закуп и има оних који и даље плаћају закуп. Али има и неких који су направили воћњаке и скоро су правили пут па су им посекли и воћњаке и насули баште.
Сада су сви захтеви обустављени а за око ми је запао један шумарак где се налазе она пар багрема које стално обилазим. И посадио сам неколико али цигани секу све што личи на дрво. А никог није брига јер се само у овој држави подразумева да је државно свачије и ничије.
12
Pozdrav svima. Pronašao sam zanimljivo mesto za pcelinjak sa zanimljivom pašom u okolini i bez ijedne košnice na 2.5km u svim pravcima, što je inače prava retkost jer sam se iznenadio koliko kosnica ima na raznim lokacijama kada sam bio u potrazi. Imao sam želju da kupim deo parcele međutim neće niko da proda a oni koji bi prodali me gledaju kao da sam Novak Djoković  ;D. Na kraju ja sam taj koji je tražio da kupi, njihovo pravo da traže koliko misle. Međutim primetio sam dosta pcelinjaka koji se nalaze na javnim površinama. Na toj lokaciji ima neke zarasla državne zemlje pa poce da mi se mota po glavi da bih mozda mogao i tako da se skupim, mada sam više bio za opciju da odradim svoju površinu, posadom voće i sl. Ako neko zna, da li se pcelinjak može postaviti legalno na javnoj površini u vlasništvu države i i ako može koga bih trebao da kontaktiram ako je vlasnik Repubika Srbija? Ili od toga nema ništa i ljudi postavljaju na divlje
13
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Dejan Damnjanovic poslato Maj 27, 2023, 22:49:57 »
Svaka cast Gorane,ko zna zna.Iyvini sto ne stigoh da ti se javim ali uglavnom sam pcelinjak preselio za Kragujevac pa tako i slabije posecujem Rakinac,Ipak se nadam da ce da se se uklopimo neki vikend pa da se vidimo,Kao sto si napisao tako je i kod mene kakva je godina reyultat ce biti i bolji od ocekivanog.Pozz
14
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane dusan lazic poslato Maj 27, 2023, 16:04:41 »
Jovane, sve ti je Zoran rekao... :)
Dobro je sada staviti novi, čist najlon. Nakon nekog vremena, na satonošama se pojave dva prelepa traga propolisa. Kad god otvaram košnicu, prvo nafajtam sa "Nozevojom", sačekam desetak sekundi da se pčele povuku - i skidam nožem ili špahlom. Kvalitetan propolis, jako malo voska..
Preporučujem.
15
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Maj 27, 2023, 15:21:16 »
Душанове кошнице су у контејнеру. И он, као и ја а његову сам сугестију уважио, користи најлон који стоји на сатоношама вршног наставка. И ту пчеле лепе прополис који он струже. И моји најлони су пуни прополиса али ми се чини да се то не може скинути. Душан ће нам рећи како он то ради.

Душане, уважавам Вашу сугестију. Ионако сам негде прочитао да биљке више стварају прополис кад је већа температура. Не користим никакве отрове па могу да скупљам прополис у касно лето.
Само се бојим да ће пчелама бити баш проблематично ако им у августу "отворим" кошницу у најтоплијем делу године.
16
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Jovan Radulović poslato Maj 27, 2023, 15:04:32 »
U sakupljanje propolisa se ne razumem, ali bih hteo da pitam g. Dušana, gde Vam se to nalazi košnica, u nekakvom "apartmanu" za pčele?  ;D

Srdačan pozdrav!
17
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane dusan lazic poslato Maj 27, 2023, 14:46:51 »
Zorane, možda je rano za propolis...(?)Kasno leto je najbolje vreme za sakupljanje. Naravno, pre nego počneš tretman protiv varoe (ako koristiš otrove!?). >:( :( 
Ja koristim "organik"...
Evo kako ja skupljam propolis sl1 i sl2 (ako koristiš najlon...)
p.s.
Preporučujem mešavinu -2 deci jogurt(kiselo mleko)+1 kašičica polen. Pripremiš uveče, koristiš ujutro.
18
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Maj 27, 2023, 10:35:46 »
Данас кратка посета колиби и пчелињаку и леп осећај када пчеле брује и има уноса. Овог пута брује много мирније и са више организованости улазе. Носе жути и наранџасти и љубичасти полен а много пчела без товара улеће у кошницу. Има пчела које вентилирају.

Багремац 27.05. се скоро свуда расцветао.

У плану ми је да сакупљам прополис и тражим најповољније време. Да није оволико кише можда бих и сада поставио пластичне мреже и на њих поставио пластичне затвараче са мрављом киселином.
Две ствари једним захватом. И третирање против варое и подстицање пчела да лепе прополис. А температура је идеална за мрављу киселину.
Ипак после мало премишљања одлучио сам да још сачекам. Прво због овог влажног и спарног времена. Друго јер ћу сигурно реметити климу унутар кошнице. И треће очекујем да после багремца извадим мед ако га буде било. А за сада га има непоклопљеног. После тога, негде у јуну, у зависности од температуре постављам мрежице.

Такође сам купио један спољни пластични сакупљач полена и никако да га поставим. Требаће ми мало ''гимнастике'' око постављања и мало преправке или ''доправке'' да би натерао пчеле да пролазе кроз сакупљач. Али ово кишовитоо време успорава радове и почетак постављања.
Ово ће бити само једна мала проба да бих видео колике су могућности окружења а и хоћу да направим једну мешавину са медом за првојутарње уживање са чајем.
19
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Maj 26, 2023, 13:05:49 »Првих недељу дана годишњег одмора посвећени пчеларењу а утисак је у стилу оне народне : " Како сам се надала добро сам се удала ".


Баш тако , овај део пчеларске сезоне је , и поред свих сумњи , изнад очекивања.


Багрем је завршио 22 / 23 маја онако како је и планирано. Има га још помало по радовањским јаругама али само по врху стабала јер је доњи део ту измрзао. Вага је задњих дана око нуле а то мало преосталог уноса са багрема ће послужити да се сачува чистоћа меда при затварању рамова које је у току. Очекујем да се са врцањем крене од средине наредне наредне недеље. Родило је и поред лошег времена у медобрању више од очекиваног. Колико нећу да лицитирам док не напуним канте .


Ројеви за продају припремљени 30.априла и 10. маја достигли потребан развој и по договору са купцима ће бити испоручени до краја маја месеца. У међувремену направљено још 50 - так који стижу између 10-ог и 15 - ог јуна па ако има заинтересованих чекам позив али искључиво путем телефона јер у наредних петнаестак дана нећу бити при рачунару.


Послови на пчелињацима у пуном јеку , селидбе ове године неће бити јер поново пуним контејнер коме је пронађена нова локација.


Поздрав свим колегама који свраћају на ову тему и медно у наставку сезоне.
20
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Rojevni nagon
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Maj 26, 2023, 12:38:43 »Јављам се поново  у овој теми да отклоним пар недоумица које се тичу  " васкрсавања " писања на овом месту.


Као прво ова тема је по мени доста скромно кренула и након пар поприлично штурих јављања практично је угашена још 2013 године , дакле пре тачно десет година.


Као друго ова 2013. година је очигледно ројевна што је условљено низом објективних околности о којима не бих сада јер ћу при рачунару бити свега пар сати тако да  немам времена да то ближе образлажем.


Као треће  запрепашћен сам чињеницом да ми се у задњих десетак дана јавио поприличан број колега са подужим стажом са дилемом шта да раде јер им је малте не цео пчелињак у озбиљном ројевом нагону. Неки су се јављали са самог пчелињака а није мали број оних којима су гране препуне ројева а кошнице ће им остати полупразне. Осим Јована нико није хтео јавно да постави то питање већ сви нешто врте у круг не желећи да признају да нису савладали основе преларско0г заната.


Текст који сам поставио је послужио само да  " испровоцира " дискусију и како рекох напред " васкрсне " ову тему. То је први на који сам наишао и далеко од тога да је репрезентативан. Напротив , штур је и не дотиче се готово ни мало суштине проблематике ројевог нагона. То сам на крају прошлонедељног јављања и нагласио под " ПС ".


И на крају , као најважније , знао сам да ће се у тему укључити колега Шошић и својим излагањем поставити ствари на право место. Не волим ласкавце и надам се да то не чиним наставком овог текста али мора се признати да Драган својим оштрим и језгровитим језиком сваку тему које се дотакне обради и објасни тако да не оставља дилеме када , шта и како чинити у одређеним ситуацијама. За разлику од многих других који себи дају за право да пискарају о пчеларењу он јасно објасни узроке , појавне облике , последице непредузимања потребних радњи и начин поступања у односу на сваки проблем који се појави у практичном пчеларењу. Човек је једноставно жива енциклопедија пчеларства и сваки пчеларски проблем кога се дотакне методолошки обради и објасни без остављања дилеме шта у конкретној ситуацији предузети. Успут , има оних пискарала којима не остане дужан и добро их испраши али не познајем ни једног од њих који то није заслужио. Ако се и мени то буде десило без трунке сујете ћу добро поразмислити о својим поступцима.


Зато поштоване колеге и младе и старе читајте његове објаве на овом форуму јер је то право богатство које се овде несебично дели .


 
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10