Sveži matični mleč je gusta kašasta neprovidna materija beličaste boje koja polako dobija zagasito žućkastu nijansu. Ima specifičan miris i kiseo ukus sa slatkom nijansom. Specifična težina mleča je 1,1; ima dobru elektroprovodljivost koja zavisi od koncentracije rastvora i temperature, od mikroelemenata, organskih kiselina aminokiselina, belančevina i drugih sastojaka. Na 200C matični mleč ima koeficijent refrakcije od 1,3997 do 1,3811; pH 1%-nog vodenog rastvora MM je od 3,6 do 4,8. Liofilizovani matični mleč je prah bele do svetlo krem boje, vrlo higroskopan. Njegovi vodeni rastvori poseduju fizička svojstva slična rastvorima nativnog (svežeg) mleča. Matični mleč sadrži sve osnovne materije potrebne za izgradnju i opstanak živog organizma: belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamine, aminokiseline, fermente, hormonoidne materije, mikroelemente i dr. Sastav matičnog mleča u velikoj meri zavisi od starosti larvi i trenutka izvlačenja iz matičnjaka, od fiziološkog stanja i moći pčelinjeg društva, od sezone kada se dobija, od uslova u kojima se čuva, a verovatno i od drugih, za sada nepoznatih faktora.
Dr Stojmir Mladenov Lečenje pčelinjim proizvodima - Apiterapija