Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 183887 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #855 poslato: Septembar 24, 2025, 10:22:22 »

Сад ми је на колиби све стигло што сам одлагао пре одмора... а и ауто ми је мало доступан па све морам на брзину... или да нешто трпи... али пчеле не смеју да трпе...

Почео сам третман мрављом киселином и додао сируп са нозевојем. Сада киселину додајем у пластичним поклопцима са трулексом уместо на улошцима.

А остало ми је и да остатак нозевоја процедим.

Једна кошница је угинула. То је она што се мучила дуго времена и није ми се дало да је спојим. Видим да је и мољац одрадио посао па ће ту бити додатног чишћења.

Остаје да покосим траву која расте и без кише и са кишом... али биће занимације.

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #856 poslato: Septembar 24, 2025, 12:51:19 »

Тако ти је то Зоки. Прво уживанција на мору а онда посао код куће. Вреди и једно и друго.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #857 poslato: Septembar 26, 2025, 10:41:17 »

Сад са грана пада шљива сама

Некада су овом стазом,
пролазили двоје,
љубили се, шљиве брали,
једно другом шапутали,
злато моје, злато моје.

Сада са грана пада шљива сама,
нема драге, нема ни драгана.

Само некад у самоћи,
к'о да шапће шљива ранка,
где одоше оне ноћи,
од љубави до растанка.

Некада је овом стазом,
цвало росно цвеће,
двоје су га заливали,
љубили се, уздисали,
раставит' нас нико неће.

Свело цвеће процветати неће,
једна љубав у заборав креће.

И док ветар чешља гране,
ко однесе срећне дане,
од љубави до растанка.

У шљивику поред стазе,
никог више нема,
испод шљиве ранке спава,
у пепелу заборава,
једна љубав изгубљена.

Сада са грана пада шљива сама,
нема драге, нема ни драгана.

Само некад у самоћи,
где одоше оне ноћи,
од љубави до растанка.

Проф. др. пук. Мића Живојиновић

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #858 poslato: Decembar 15, 2025, 08:04:14 »

У суботу 13.12. пчеле третиране оксалном киселином. Величина клубета захвата 4 и 5 улица. У већини кошница пчеле изашле на сатоноше највишег наставка али има хране на рамовима. Пчеле у мало растреситом клубету али нису полетале.
У недељу сам, ипак, свакој кошници додао погачу коју сам правим.
Следеће завиривање, традиционално, на Божић.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #859 poslato: Januar 29, 2026, 12:12:13 »

Јуче додао још једну погачу. За сада све живе, има једна слабија на три до четири улице. Тешко је проценити јер су у расутом стању. Већина кошница са баш много пчела. Опет кажем да је температура била таква да пчеле нису у клубету.
Доста је пало снега и кише овог и прошлог месеца.
Ипак потребно је још влаге.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #860 poslato: Februar 02, 2026, 09:21:51 »

Још увек хладно, за викенд је дувала блага кошава која није дала пчелама да изађу. Код Ранђића у Великој Плани пчеле доносе полен.
Није ни леска опустила ресе. Још увек хладне ноћи. Јутрос минус.
Ипак обданица се продужила. И младе коке су почеле да носе прошле недеље.
Вегетација полако али нашем оку неприметно креће.
Фебруар не обећава, прогнозе су у плусу, потребни су минуси и хладне ноћи да би се природа још мало задржала.
Сва срећа па су то само прогнозе.

Дај Боже Србима једну родну и берићетну годину!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #861 poslato: Februar 02, 2026, 10:00:56 »
Хвала на лепим жељама.
Тако је Зоко, треба нам још мало снега и хладних дана са јутарњим температурама испод нуле.

Ни код мене ништа још није кренуло да цвета.

Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #862 poslato: Februar 28, 2026, 20:12:13 »

Данас лепо време, сунчано али ипак је мало дувао ветрић.
Пчеле доносе жути полен. И има их на маховини која се налази на пластичним преградама које служе као мостић преко каналића. У каналићу вода па мислим да пчеле са те маховине скупљају воду.

Сва друштва су жива. Једно је мало са две или три улице пчела. Мучи се целе зиме.
Мораћу да му помогнем овог пролећа.

Ове недеље сам посадио неколико крушака, шљива и две кајсије. Током јесени и зиме сам такође посадио крушке и кајсије.
Током јесени када је дувала кошава сломила је пластеник који сам направио да траје две сезоне а он је потрајао скоро десет. Али није могао више да издржи.

Онда сам све те дрвене носаче и конструкцију која је била од мигавца и леске растурио и у том делу посадио крушке. Као и у целој башти.

Данас сам између редова воћа посадио црни, црвени и бели лука. Један ред кромпира. Грашак још у новембру посађен па сад полако креће да расте.

Башту сам претворио у воћњак у којем су све летње сорте крушака које стижу до краја августа. То ће бити за јело и уживање.
Све мање времена и могућности имамо да би радили башту па је ово било привремено решење.
Јер ако се опет створе услови да сејемо поврће лако ћу извадити крушке које су све калемљење на дуњу па неће бити велике саднице.

У воћњаку сам већ садио крушке на подлози дивље крушке. Ту очекујем да ће стабла бити велика са великом количином плода односно колико год да роди то ће ићи у кљук да би се правила ракија.
Ето... опет планови па шта се оствари - остварило се а ако се не оствари опет добро!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #863 poslato: Mart 25, 2026, 10:10:43 »

Јече, пред сами мрак сам скинуо кров са једне кошнице која је имала баш пуно пчела када сам постављао погачу на крају јануара месеца. Само погледао кроз најлон и видео да има још пола погаче.
Претпостављам да, ако та кошница није искористила целу погачу, да и код осталих има још.

Око пчелињака мирише на мигавац, из кошница се шири карактеристичан мирис уноса и новог живота пчела.

Још увек нисам урадио преглед и мислим да ћу то направити кад прође ово захлађење. А оно ме баш брине. Пчеле су се размахале, вероватно су се и прошириле више него је потребно па ће ових пар дана хладнијег времена да их мало успори.

Надам се да ће Бог да нас поштеди мраза и да ће воћке а донесу плод.

Кајсија је прецветала, мигавац цвета као и бадем. Шљива је пред отврањем цветова и мислим да ће сачикати да прође захлађење. Јабуке и крушке су избациле цветове из гроње (цвасти) али још није процветала. И можда ће сачекати да прође хладно време.

Багрем је још пре недељу дана кренуо из својих пупољака. 

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #864 poslato: Mart 30, 2026, 14:57:33 »

У петак је падала киша, у суботу је падала цео дан и добро је падала и треба је још. У недељу преко дана застој али поподне је опет ромињала али уз јак ударни ветар.
У недељу сам искористио наквашену земљу па сам посадио стотинак садница багрема по ''ашов''. Стотинак сам посадио копајући мање рупе пре кише. Садим поред међе тако да ћу обезбедити барем мало нектара пчелама и хладовине воћу.
Пчеле су излазиле само на воду јер их на цветовима воћа нисам видео. Чак су се и солитарне пчеле повукле и не излазе.

Природа гура своје, шљиве су процветале као и крушке и трешње.
Биће лепог времена а до тада би ваљало још кише.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #865 poslato: April 06, 2026, 10:47:34 »
Субота и недеља је искоришћена за мало сређивање колибе и око колибе.
Посадио једну кајсију на месту где се садница коју сам посадио јесенас поломила на калем месту.
Ориљао око младих воћака. Сређивао лешнике од избојака и повијао нове гране које ће заменити старе.

Процветале шљиве и крушке и трешње и неке јабуке. Милиони пчела и медоносних и солитарних на цветовима. И оса и разних бубица и бубамара....
И рутавих буба - цветоједа... ''пуцкао'' сам их прстима на иљаде... поставио и плаве посуде са водом у коју сам сипао мало судомила и течног сапуна....

У једном делу плаца где је колиба имам посађено неколико старих сорти крушака. Посађене су у земљи која је мешавина песка и неке слабе земње па полако напредују. У близини су велика стабла каталпи и једно стабло праске па иако су калемљене на дивљој крушки ипак слабије напредују.
То ми је поклон од једног доброг човека коме сам изгубио контакт.

Једно од највећих стабала које је баш отишло у вис можда и три и мало више метара дало је свој први род. Цело лето је због пуно гранчица које то стабло има било препуно лишћем па плод нисам видео. А била је цветала. На крају кад је лишће опало на највишој грани појавио се један неугледни плод. Мени недоступан а ни мердевинама не бих могао да дохватим јер не би било безбедно. (Плод је сигурно кисео :) )

Погледах данас у евиденцију која каже да је то крушка водењача. Интернети кажу да стиже крајем септембра што значи или да је тај плод некако остао или да то није та крушка.

Видећемо следећих година кад буде више плодова.

Ово изнад је прича о крушки водењачи (водењаја, јерибасма). Те године је тек процветала а прошле године је цветала још више али био велики мраз па није било плодова.
Ове године је препуна цветова. С обзиром да је самооплодна сорта сигурно је да ће бити плодова.
Тако да чекам септембар када би требало да сазри.

Ево приче о тој крушки: