У петак сам извршио први детаљнији преглед ове године, и стање је управо онако како сам претпоставио (поучен искуством из претходних сезона). У трећем наставку на крајњим позицијама рамови са храном, а између њих осам рамова са претежно затвореним леглом и великим медним венцима. По средини другог наставка по неколико рамова (2-3) отвореног легла (међу којима је уочена и матица) а са стране унос свежег нектара.
Значи опет преко десет рамова легла на преко месец дана од главне паше, па сам без обзира на најављено захлађење морао да разројавам. Урадио сам то по Горановом савету, 2р хране + 2р затв легло + 1р 1дневно легло + пчеле са још два рама. Само што сам све то комплет узео из једне, односно друге кошнице и тако направио два нуклеуса.
Ставио по 10ак папирића на сужено лето (3цм), у средину нуклеуса тих 5 рамова а са стране стиродур као преградну "даску", преко сатоноша пола погаче, а у хранилицу воду. Пошто нисам имао успеха са оплодњом матица у прошлости, нуклеусе сам ставио на ново место, 50ак метара од старки, међусобно удаљене 1м.
Обе старке су добиле по пет рамова са тамним саћем на крајње позиције (нисам пресецао легло због захлађења) и по 800мл сирупа 1:1 са нозевојем. У недељу сам приметио да су пчеле прогризле папир на лету нуклеуса, али се сада неће вратити у матичне кошнице.
Све се бели од цвета шљива, трешања и трњине, само да се време пролепша. Ако будем стигао прихранио би још једном старке које сам прилично ослабио, али да нисам то урадио сигурно би отишле у ројење. Овако рачунам да ће до 5. маја (15/20 дана пре малине) стићи до потребне снаге (11-12рл) за ограничавање.
Са друге стране се надам и да ћу по први пут доћи до својих матица и нових ројева. Следећи преглед нуклеуса шест дана после формирања (у четвртак) када ћу порушити затворене матичњаке ако их буде било.
Хвала Горане на савету, олакшао си ми посао, и сам сам задовољан како је све протекло. Пре свега ми је било мило и олакшавајуће кад сам нашао матицу 20ак секунди по отварању кошнице (одмах сам одложио најгорњи наставак заједно са збегом јер сам знао да је у њему затворено легло и у оба случаја матица је била у средини другог наставка на отв леглу), што је било незамисливо за мене поготово кад су оба наставка крцата пчелом.