Autor Tema: ВојВир нови лек за уништавање варое, вируса и ноземозе  (Pročitano 53362 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Кратко смо се радовали 😁, данас пети дан након третмана оксалном киселином извршен преглед и пронађено три варое у подњачи.

Да ли треба јачи Војвир ( а могао бих да га појачам)  или треба јача доза то сада можемо само да претпостављамо.

За сада је стање такво а пратићемо колико ће још опасти варое у наредном периоду.

Поздрав драгим пријатељима...

Pozdrav Vojo

Ja necu nista vise raditi sto se tice tretmana, necu tretirati oksalnom kiselinom, mislim da je Vojvir odradio solidan posao i da za dodatnim tretiranjem nema potrebe jer kod mene vec odmah na proljece krece borba protiv varoe pa tako nema ni rizika po zajednice od bilo kakve moguce invazije varoe prije vremena. Ciljno tretiranje varoe u Septembru kada je leglo vec smanjilo prilicno i tretman Vojvirom u Novembru je sasvim dovoljno i za oksalnom nema potrebe, gledao sam ponovo par zajednica i pcele odlicno zimuju.

Vojo sto se tice tvog dvoumljenja kako Vojvir uciniti efikasnijim ja mislim da je bolje ici sa jacom dozom jer Vojvir ovakav kakv jeste itekako odgovara pcelama, to je osjecaj kada posmatram pcele nakon sto sam ih preprskao Vojvirom, znaci jaca doza im sigurno nece naskoditi a moguce da tretman bude ucinkovitiji i ne samo po varou vec i ostale viruse.

Pozdrav kolegama.

Нешо пријатељу драго ми је да си задовољан Војвиром. Вероватно да сам повећао количину Војвира у третману уместо оксалном киселином на неких 40-50 милилитара да би се постигао одличан и много бољи ефекат него са 25 милилитара.

Такође бих напоменуо да је третман прскањем Војвиром изузетно ефикасан у току зимовања када пчеле излазе из кошница на прочисни излет то јест када наиђе топлији период током новембра, децембра или јануара док још нема легла па и ако има нешто мало легла није проблем јер вароа још не улази у легло у јануару месецу..

Тада би требало подићи 4-5 централних рамова и препрскати пчеле са обе стране рама.
Овим начином не би се потрошило више од 10 милилитара Војвира по пчелињој заједници и тај један литар би био довољан за око 100 пчелињих заједница.
Наравно ко нема пуно кошница третман може сасвим слободно поновити и сутрадан или други дан ако за тим има потребе.
Пчелама ништа неће сметати а обзиром да је Војвир јако богат разним минералима и витаминима свакако да ће им помоћи у јачању имуног система као и у смањењу ноземозе и вируса код пчела.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Ове јесени све заједнице смо препрскали Војвиром крајем септембра па онда негде у октобру па још једном и у новембру.

Прскали смо их само одозго преко сатоноша а пар заједница које су ми ишле у пљачку и доносиле мало варое са једног пчелињака на један наш пчелињак морали смо да прскамо вађењем рамова из кошница и прскањем са обе стране.
Препрскане су све заједнице како код мене тако и код брата а укупно око 530 пчелињих заједница или колико већ.  :D Не знам прецизно ни колико ја имам а не колико има код брата на његовим пчелињацима, ко ће то све избројати.  :)

За сада су Господу Богу хвала све зазимљене заједнице живе и здраве.
Код брата смо нашли пре неки дан једну заједницу да бруји, што значи да је изгубила матицу и она треба да се споји првом приликом. 

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас смо супруга и ја препрскали Војвиром преко 90 кошница на једном пчелињаку на крају села а предвече још толико пчелињих заједница на другом пчелињаку који је у атару.
На ових укупно препрсканих 180-190 заједница потрошили смо око 2,5 литра Војвира.
Сутра нас чека трећи пчелињак.
Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Сад када сам видио колико је још остало Војвира у прскалици схватим да смо укупно потрошили мало мање од два литра.
То је отприлике потрошено око 10 милилитара по кошници.
А баш смо их фино препрскали преко сатоноша.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас смо препрскали Војвиром и нешто више од 100 кошница у Новом Бечеју.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Пчелињак који смо прекључе пре подне препрскали Војвиром данас после подне смо препрскали поново.
Супруга и ја смо то брзо урадили, практично за око сат времена, без димилице.
Прскалицом од 1,5 литара са пумпом за стварање притиска и са једним пуњењем Војвира нѕ само почетку завршили смо све кошнице на овом пчелињаку.
Већ је било касно да идемо на други пчелињак и веома несигурно да ли би тамо све завршили пре мрака. Због тога смо ово оставили за сутра.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Пошто прекључе нисмо стигли да други пут птепрскамо пчеле Војвиром после зазимљавања на овом трећем пчелињаку то смо урадили јуче пре подне.
У подњачама само у пар кошница бикла је по која вароа. На пчелињаку у Новом Бечеју у једној кошници је било више од 10 вароа дан два после прскања.
Тамо смо јуче носили једни матицу са овог пчелињака из атара и додали је заједници у којој смо јуче склонили матицу јер је била без једне ноге и ту су пчеле већ давно биле повукле матичњаке.
После изласка младе матице и њеног нестанка заједница је остала са оштећеном матицом.
Матицу смо јуче додали у кавезу а данас је пустили. Лепа овогодишња црнка извађена из једног ројића  који смо спојили сада је дошла у јачу заједницу која има довољно хране и пчела за зимовање.
Јуче након додавања те матице, то јест посла који је био приоритет и контроле опале варое опет смо  пар кошница препрскали Војвиром.
Успут смо спојили још три слабије заједнице у у две додали по неколико рамова меда из оних које су имале вишак меда.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Јуче смо поново супруга и ја отишли на крај села на пчелињак и препрскали Војвиром све пчелиње заједнице, неколико мање од 100 друштава.
Затим смо се вратили кући, обавили неке друге послове а предвече отишли на други пчелињак и тамо опет препрскали преко 90 пчелињих заједница.
Мање од сат времена нам је требало за овај рад а скоро толико оде на припреме и одлазак лошим путем до пчелињака и назад а који се налази десетак километара од наше куће.
За оба пчелињака и преко 190 кошница потрошили смо око 1,6-17 литара Војвира.
Потрошили смо практично око 8-9 милилитара по кошници.

Данас планирам да одемо и завршим третман и на трећем пчелињаку.

На ове третмане сам се одлучио након што сам у 3-4 кошнице видио да у подњачама има десетак па и до педесет вароа које су уништене од претходног третмана Војвиром.
У највећем броју случајева у подњачама после третмана нема ни једна или имају једна или две варое а најчешће ни једна.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас после подне супруга и ја смо отишли на овај пчелињак на карају села где смо јуче препрскали 98 кошница Војвиром,  да би проверили колико је оборено варое у кошницама где можемо да проверимо у жичаним подњачама.
У једној кошници било је 7-8 вароа, у једној 18 у једној 22 у једној 25 , у једној 2 и у неколико ни једна. 

Пре ове контроле отишли смо на пчелињак у Нови Бечеј као што сам већ јутрос писао и ту смо брат Раде, моја супруга и ја препрскали Војвиром мало преко 100 кошница.
Имали смо времена да извадимо једну матицу за Раду из спајане заједнице у којој пчеле још нису убиле ни једну матицу. Ставили смо је у кавез и однели код брата на пчелињак .
Све је урађено за  нешто више од пола сата и овог пута потрошили смо око 0,7-08 литара Војвира .

Брат сутра креће са прскањем његових 370-380 РВ кошница.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас око десет сати одемо на пчелињак на крај села где смо прекључе прскали Војвиром и јуче нашли вароу у подњачама а због ових неколико кошница у којим је било 18,22 и 25/26 вароа.
Данас нађемо још 40 вароа у оној кошници где је јуче нађено 25-26 вароа.
Интересантно да је други дан након третмана пало много више варое него први дан.

Још синоћ сам одлучио да данас поново препрскам пчеле на овом пчелињаку и то смо одмах урадили.
Треба да одем и на други пчелињак у атару који смо исто прекључе прскали а јуче нисмо ишли да проверимо колико тамо има варое. Тамо је стално било мање варое него на овом пчелињаку.
У близини овог пчелињака има доста других пчелињака.
Најближи нам је један наш колега који ради са Родном Војом на 150 метара ваздушне линије од нас а он човек није професионалац. Још прошле зиме и пролетос имао је по његовом казивању око 30% губитака. Какво је сада стање код њега то не знам али врло лако је могуће да ми пчеле иду код њега и преносе вароу, мада нисам сигуран.
Предвече видим да су прилично мирне и ништа не показује на неку велику пљачку.
Такође на око 1,5 километар од кошница имам и другог пчелара који мкк је рекао да има проблем са вароом и да је пре сунцокрета ставио траке са оксалном киселином и да сада има велики пад у снази заједница и пузајуће пчеле које не могу да полете. Такође ништа није врцао меда и да је код њега стање са пчелама лоше.
Знам да је прошле јесени, зиме и пролећа имао великих губитака и да је овог пролећа доста разројавао да надокнади изгубљено.
У овом периоду веома је важно да пратимо шта нам пчеле раде и да ли од некуд преносе вароу.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

Војо ако долазиш на сајам на Ташмајдан понеси ми литар Војвира.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Хоћу

Војо ако долазиш на сајам на Ташмајдан понеси ми литар Војвира.
Хоћу Гого, ништа не брини.

Јутрос одем поново видим резултат после прскања претходног дана.
Тамо где је било 40 вароа сада је за око 24 сата уништено 42 варое.
Тамо где је било преко 20 ту исто као и овој која је била са највише варое 42 варое.
У некој опет око 30 вароа.

Уместо да се смањује број уништене варое он се
повећава. Са једне стране то је добро јер препарат одлично ради свој посао а са друге стране показује се да пчеле још увек имају легла.

Све ово је мала количина варое која не може да угрози заједнице али ме тера да опет поновим третман.
Требао сам још јуче отићи на пчелињак у Нови Бечеј и истретирати пчеле и данас у атар истретирати трећи пчелињак али због неке ванредне околности нисмо могли да одвојимо време за рад на пчелињацима.
Ако је прекључе пре трећег третмана на плацу (други дан након тог другог третмана) било то јест избројано више варое него првог дана, питам се колико ће је бити сутра то јест другог дана након трећег третмана. А сада је првог дана након трећег третмана било за око 50% више него првог дана након другог третмана.
Видећемо сутра ако Бог да да ухватим мало слободног времена.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Јуче и прекључе нисмо ишли на пчелињаке па ни на овај у селу.
Јутрос сам отишао на овај пчелињак у селу и проверио стање са вароом. У оним кошницама у којим је било по 42 варое у једној смо нашли око 20 уништених вароа а у другој око 70.
У једној дупло мање а у другој скоро дупло више.
У осталим кошницама било је мање варое него прошли пут и ако је прошло три дана од претходног третмана Војвиром.
Да је то због хладноће због које су пчеле ушле у клубе па можда нису очистили вароу која је пала у наставке испод и заглавила у укрштеном саћу ос ће је пчеле касније кад буде топлије избацити из кошница, не знам.
Знам да нисам стигао претходних дана да идем на пчелињак у Нови Бечеј и да тамо препркамо пчеле.

Данас сам решио да поновимо третман па смо око поднева отишли на овај пчелињак на крају села и препрскали све заједнице Војвиром.
Било је време ручку па смо се вратили кући и након тога отишли смо на други пчелињак и тамо препрскали још око 94-95заједница.
Укупно преко 190 заједница. Потрошили смо тачно 1,5 литар Војвира а имамо довољно препарата и за трећи пчелињак који смо већ једном или два пута прескочили.
Њега увек оставимо за крај и тако нешто поремети план и он оста непрепрскан.
Сутра ако Бог да здравља крећемо да и њега завршимо.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Управо сам избројао вароу после јучешњег третмана на крај села.

У оној кошници у којој је било 70 вароа од претходног третмана сада само 6 вароа и ако сам је јуче мало јаче испрскао.
У осталим кошницама најчешће ни једна а тако где је било по двадесет и више сада сам нашао две или три варое.

Количина пчела у кошницама је боља него пре месец дана. Крајем августа сам се чак био забринуо за количину пчела а сада је стање много боље и пчеле улазе у зимски период као добре заједнице.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Коначно данас, то јест јуче (прошла је поноћ) препрскали смо пчеле и у Новом Бечеју.
Све подњаче са увлакама су очишћене са би могли да видимо дејство после прскања.
После претходних третмана није било пуно варое.
Видећемо сутра или прекосутра.
Третман је урађен по фином сунчаном времену и завршен око 13:50 или који минут раније.

Три века испред света...