Autor Tema: Зима 2021/2022.  (Pročitano 11964 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Зима 2021/2022.
« Odgovor #30 poslato: Mart 22, 2022, 09:22:42 »



Драгане добро је да си се јавио и појаснио разлоге страдања које сам навео. И сам видиш ( болдовао си ) да сам написао .... " Без да улазим у разлоге оваквог стања али већина каже да је у питању нозема церана ... "


Оно што мене лично нервира у целој овој ствари је то што се ради о " искусним пчеларима " које све о пчели и пчеларењу знају . Страдања су им страшна , по више стотина друштава , по цео контејнер. Прошле године кад је багрем омануо су све врцали на нулу. Кажу да се колико толико изваде. Са багрема су ишли на липу која је исто оманула ( бар тамо где су они селили) па су се у сред липе пребацили на сунцокрет. И након тога су врцали и исцедили све што се могло а могло је врло мало. На крају су контејнере набили по моравским врбацима да " поправе пчелу " али када је и ту било нешто мало меда ( мешавина коровског биља и медљике ) поново су се вадили па и то узели пчели.


У мом крају стари народ каже да :
 
" Мајка није клекла сина што је играо ( мисли се на картање ) већ што се вадио ".


Е баш тако вадили су се па су се на крају добро извадили ( читај заглибили ).


Оправдање је да тако раде годинама и да они нису криви. Даље кажу да им се слична ситуације деси по некад сваке 4 - 5 године али да су то све они решавали антибиотицима. И сада су се разјурили и из иностранства наручују антибиотике. Иста прича се годинама врти . Најгоре је то што су то за многе пчеларе почетнике ауторитети. Као за оног нашег младог колегу из Крагујевца коме је " ментор " који му продаје ројеве саветовао да се сируп пчелама даје током целе године док га год оне односе а да се против варое даје оксална од септемба у више наврата ??? Дечко је сирупао до половине децембра а оксалну давао два три пута у октобру и новембру. На пролеће купуј поново нове ројеве па Јово наново. Старшно.


П.С.


То што те понеки душебрижник назове " бездушним створом " схвати као велики комплимент. Уосталом , није битно шта се каже већ је много битније ко то каже.




Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Зима 2021/2022.
« Odgovor #31 poslato: Mart 22, 2022, 13:49:08 »
Радити годинама исту ствар а не водити рачуна о измењеним условима је у основи погрешно. Ја мислим да сам већ досадио са тим условима...али нека...није важно...

Услови су прошле године били такви да је исто била блажа зима, али су чести и не баш слаби мразеви тукли по пупољцима. Тада сам још мога да пратим форум СПОС (искључили су ме трајно, почетком маја) и нисам могао да се начудим како „велики“ пчелари сматрају да багрем још није ни кренуо, а јабука у цвету. Тада пупољци цвасти багрема треба да буду већи од 10мм. И то се види са „километра“. А ето, мајстори сматрали да није кренуо...

Исти ти мразеви су тукли и липу, свакако.

Занемарили људи основу свега – природу.

Па сам тако гледао прошло пролеће (на пољопривредном форуму) како се  земљорадници чудом чуде што пшеница не напредује како су „очекивали“...а све слике које постављају показују врло облачно време...и тако данима. „Не мере“ то без сунца...

Потом се чекају паше којих нема јер је све изгорело. Сећам се паше сунцокрета и на 15 метара од мене је био пчелињак једног доктора (пчеларства). Медење је било толико добро, да сам остављао пчелама скоро двоструко више*. Он дође до нас и каже, ау Драганче, има меда добро си узео...рекох, није то моје то остаје њима (пчелама). Он каже: па донеће оне скидај бре то. Замолио сам га да одемо ду суседне њиве која је била близу. И прелазимо пут где је око 10 цм прашине...он још ништа не закључује...зађемо мало у њиву а земља испуцала. Питам га да процени колико кише треба да се склопе развалине а да потом нешто силно процвета и замеди...рекох му да треба месец дана...али још и да ће стићи јесен и нема биљака које би медиле...не наступа пролеће...

Не могу пчеле сакупити зимницу од прашине. Он човек оде. Те зиме смо се негде срели и каже ми да ме је послушао и вратио део узетог меда. Његов рођени брат је „полудео“ због те „неразумне операције“ враћања пчелама (у одличној години са пуно меда), узео колико он мисли да треба (и поред доброг медења што даје могућност да се више остави, човек узео скоро све), да је глупост оно шта ја говорим...и остао без пчела још у децембру.



*То што сам оставио пуно меда (који није имао неку цену) се исплатило наредне јако сушне 1994-те. Мене се звали стриц и брат на „консултације“ на које сам једва отишао јер сам радио у фирми и имао пуно посла...они су професионални пчелари, па имају више времена да се „консултују“...

Кукали су како су им пчеле „стале“ и легла има само на 6-7 рамова, а багрем иде. Прво што сам питао је да ли су ме то звали да ме зезају јер имам посла. Кад, оно, стварно им друштава нису добра. Имају по око 8 кила меда што је довољно (по теорији да матице носе неометано), али „у пањевима“...када престане сваки унос, смањује се легло, каквих 8 кила.

Мени је било чудно јер су моји ројеви, који су били слабији и зимовали по 2 у једном наставу, после раздвајања стигли на по 9 рамова легла!!! (нисам убацио десети рам и цео је било трутовско легло). Основна друштава су ми била „але“...када је кренуо багрем јаче да меди, пуниле су цео наставак који сам дан пре убацио из резерве, за један дан...брат од стрица је са мном гледао ту проверу рада...ја први нисам веровао и „разбуцао“ сам плодише јер сам мислио да преносе одатле...међутим и ту је било пуно.


ПС

И онда следи промашај (њихов). Због јаке суше, багрем почиње пре времена да отпада. Ја решим да селим у Војводину на багремац јер сам оправдано сматрао да ће и други багрем да „кљокне“. Наравно, прогласили су ме будалом...

Одем на багремац (и тиме сам ближи и месту сеобе на сунцокрет), а они оду у околину Пецке, у Гуњаке и пукну као бас. Још стали код неких баксуза који су гледали сваки рам меда који ваде, али је меда било мало (ови гледали ради свог „ћара“...још домаћини који за сеоску славу понуде мог оца пивом...он узме, а они кажи марка и двадесет пиво!!! И такви „домаћини“ гледали колики је њихов „проценат“ а меда нема).

Последице те сеобе и процена су следеће: изврцам пуно меда, али га багремац обојио...сеоба на сунцокрет ми била „лук и вода“ јер јер сам скратио пут за 60 километара. Моји из Гуњака возили 6 пчела 6 сати и онда их још код куће захватио страховити пљусак и пчеле на камиону покисле као мишеви (брат још нема поклопне и то је било јадно). Потом селили још 130 км (још 5 сати вожње, већ промрзлих пчела...а возачи исто уморни...од свега).

И последица је да су почели да ме мало више мрзе...јер ипак сам ја од њих учио, па како то да боље размишљам.

Е, сад оно: радим тако годинама и како да ми се деси...мислим да је 1992-ге било слично на Руднику. Још одвезем и одгајивачка друштва јер сам узео годишњи одмор и решио да одлазим тамо да пресађујем. Добра замисао, али је и то била година сушног пролећа и одвезао у недељу, одем у среду да пресадим а багрема ниге - отпао цвет... и како је земљиште било уздигнут, направим рампу и сам утоварим цео пчелињак и беж' кући (срећом водим рачуна о месту сваке кошнице и тако сам морао да их поставим, како су биле). Мој ћале полудео, кад ме видео јер му је криво што сам се мучио и што га нисам звао. Рекох, нисам ја ишао да селим него да пресађујем, па сам ето, „пресадио“ :) цео пчелињак и нисам се мучио – колицима преко рампе лепо превезао  на камион и то је боли зезање.

Значи, не обратити пажњу на искуство које се десило пре само 2 године је тупав подухват...А последњих година знамо како је било – претпрошле године је целе године падала вага (изузев у багрему и наравно на сунцокрету). Било је доброг медења сватовца (астера) и то касно – пала киша и сватовац медио касније, у октобру (цео пчелињак мирисао). Прошле године је било исто, само што је сватовац, које опет медио са закашњењем, медио врло кратко (наоблачило се и захладило).

Ко не увиди искуство из блиске прошлости, неће се извући антибиотицима...јер су пчеле трпеле целе године. Требало је то на време хранити.

Мао сам удавио, али ако неко види неку корист мог дављења, добро је. Ко не види ништа осим „дављења“ опет добро :)...мада увек има неке користи, па и у глупостима... :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Зима 2021/2022.
« Odgovor #32 poslato: Mart 22, 2022, 14:32:16 »
 
Оправдање је да тако раде годинама и да они нису криви. Даље кажу да им се слична ситуације деси по некад сваке 4 - 5 године али да су то све они решавали антибиотицима. И сада су се разјурили и из иностранства наручују антибиотике. Иста прича се годинама врти . Најгоре је то што су то за многе пчеларе почетнике ауторитети. Као за оног нашег младог колегу из Крагујевца коме је " ментор " који му продаје ројеве саветовао да се сируп пчелама даје током целе године док га год оне односе а да се против варое даје оксална од септемба у више наврата ??? Дечко је сирупао до половине децембра а оксалну давао два три пута у октобру и новембру. На пролеће купуј поново нове ројеве па Јово наново. Старшно.
 

За храњење ројева си делимично у праву када сматраш да није добро да даје целе године. И претходне и претпрошле је боло леше што се тиче паше (кажем, падала је вага целе године). Храњење је било обавезно потребно, до пуне зимнице. Ту је само битан ритам прихране и количина оброка.

Антибиотике сам једном ставио (фумагилин) пред зиму 1984/85 и...никада више. Још смо крајем 1985 из Пољске свратили у пчеларски институт Геделе у Мађарској и људи су били одушевљени што смо им „учинили част“ посетом и продали нам пуну кутијентину фумагилина (тада је то код њих било за џабака). Онда свратили код мог брата јер је решио да као млади инжењер прати транспорт у Ирак и још зими...требало је да га убеђујемо да тамо не иде (стриц је ишао преко Курдистана и има искуства и тамо се губи глава...НАТО чисти снег али не може да очисти и неспремни људи настрадају).

У Суботици, на станици само двадесет цариника на нас двојицу „јунака“. Ја мислио да ће да ме „оробе“ јер сам купио кожне кофере, одела и личио на мафијаша у оном луксузном оделу, са све краватом...а они нам само „ћапили“ фумагилин...прашак им био сумњив па га однели на анализе (преузет неколико дана касније).

Брату од стрица сам понудио колико му треба да узме, а он пита мене колико ти узимаш: рекох, оставићу себи нула бочица. Пазите, као потпуни почетник сам одбио да користим антибиотик (иако је постојао снажан утицај „учитеља“ да тиме грешим).

Негде тамо, деведесети, дође неки лик да ме смара. Старији почетник (мислим млађи човек али пчелари неколико година), накачио се неко време на мени на леђа, а ленчуга и тупсон (углавном искусни пчелари искоришћавају почетнике, а код мене је супротно – они мене искоришћавају:) ). Каже ми: видим ови твоји, сви без изузетка стављају масне погаче са фумагилином. Питам га зашто...каже па због куге. Имаш ли куге? Каже нема. Онда ја дозволим својој „праскавој“ нарави да се потпуно искаже, одмах га „превентивно“ испсујем и питам – па зашто бре стављаш нешто врло лоше у кошницу и то без разлога, да ли си луд или само глуп. Каже ми (али потпуно озбиљан) па има куге у Црној Гори (ејјј, замисли будалу).

Цео разговор по том питању је био тужан и мучан (јер ја у таквим повољним приликама користим врло ружан речник...псујем будалу до „коске“). Рекао сам му на крају да лепо нахрани и зазими пчеле и не лупета глупости. А он је само хтео да презиме пчеле на недовољној количини меда...

И није проблем што је он као почетник будала (јер је тај такав по природи), него је проблем што има пуно будала које размишљају по истом обрасцу: узми сав мед, донеће (иако нема од чега), стави антибиотике и „погачари“...наравно погледају у пасуљ, плећку и шта ти ја знам шта се све научно користи у научном предвиђању наредних неколико месеци зиме (обавезно се узима у обзир да ће зима бити блажа, односно повољна за „учиниоца“) и цепај...док пчеле не настрадају.

Антибиотик само штети пчелама и ни под разно то не стављати у кошницу! Наравно штети и људима и заостаци антибиотика у кошници могу довести до опаких проблема код своје или нечије деце!!!
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Зима 2021/2022.
« Odgovor #33 poslato: Mart 23, 2022, 19:17:18 »
Мало подсећање на зимску „операцију“ свођења друштава са два на један наставак јер су са леглом „заглавиле у првом“ наставку и (увек повољни) исход такве радње. Као што сам већ раније написао, избор је био да остану како јесу и сачека се „лепше време“ (што многи раде иако је зима и питање је када ће то лепше време) и тако углавном угину иако има хране за две-три овакве зиме или да се нешто уради.

Ми урадимо то „нешто“ и друштво се истресе у један наставак у којем је само мед. На сликама се види да, не да нема проблема него је друштво у „седмици“ одлично. Има једну ману: за садашње и наредне очекиване (јер се најављује више лепих дана, а џанарика већ неподношљиво мирише), претешка је – има превише хране. То се лако решава тако што се уклоне два спољна рама и убаце лепи рамови за легло.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).