Ako na primer kada formiramo 5 ovakvih novih malih odgajivačkih zajednica imamo izlazak jedan do dva rojića od tih istih malih odgajivačkih zajednica možemo da se veselimo da smo sve uradili kako treba.
Kolega Vojo!
Bio bi jako zahvalan ako bi samo malo mogao da pojasniš ovaj primjer koji si naveo. Ostalo je kristalno jasno.
Vojo, još jedno pitanje. Kada u najboljem društvu za vreme glavne paše iznad matične rešetke prebacimo mlado leglo, pčele iznad matične rešetke povuku 1-2 matičnjaka koji budu jako krupni. Kakvog su kvaliteta ovakve matice
I mene bi interesovalo da li bi na ovakav način kako je napomenuo kolega Elvis mogli dobivati matičnjake ili bar početke matičnjaka s kojim bi kasnije mogli uz kvalitetan odnos količine pčela i količine legla načiniti neko mini odgajivačko društvo i tako proizvesti kvalitetnu maticu s obzirom da se ovdje ne radi o rojevom matičnjaku.
Ako nije teško, kolega Vojo da nam pojasniš. Ima mnogo odgovora na ovakva pitanja ali lično mene interesuje tvoje mišljenje.
Pozdrav!
1. Kada nam se izroji neko od ovih malih odgajivačkih društava koje sam gore opisivao to nam je dokaz da smo stvorili uslove prirodnog rojevog stanja i da su pčele potpuno neopterećene othranjivale matične larve.
Takvo stanje u odgajivačkoj zajednici je najpoželjnije za proizvodnju matičnjaka.
2. Proizvodnja matica u zajednici podizanjem legla daleko od matice u cilju dobijanja matičnjaka i matica?
Ovo ne radim i ne preporučujem jer po nekad hoće da se desi da prva izležena matica povede jedan broj mladih pčela i izađe roj.
Mislim da su matice iz takve proizvodnje dobre matice ako je zajednica koja ih proizvodi jaka zajednica.
Ako zajednica proizvede samo dva do tri takva matičnjaka(ako naiđem na ovakvo stanje u košnici) i ako su vrlo krupni obično ih porušim zato što mislim da matica može biti previše velika i troma.
Oni više liče na matičnjake iz samoizmene.
Jedino što ne preporučujem to je proizvodnja matica ih samoizmene.
One su po meni u proseku lošije od takozvanih prisilnih matica. A vrlo često samoizmena se nastavlja i pored toga što je zajednica dobila mladu maticu koja se normano parila i koja normalno zaleže.
Pozdrav svima.....