Vino od meda je najstarije pice covecanstva. Mnogo kasnije pocela su pica od: grozdja jecma, sljiva ...
U danasnje vreme alkoholna pica od meda su vrlo retka, ne zbog toga sto su loseg ukusa, naprotiv, izuzetno su kvalitetna,
ali su ih zamenila pica od jeftinijih sirovina.Evo recepta za ;
Snazno zacinjena MEDOVINA
Potrebno je: Vode 100 l
Meda 35 kg
Limunske kiseline 10 gr
Vinske kiseline 10 gr
Cimeta 15 gr
Muskatovog orascica 10 gr
Karanfilica 15 gr
Pekarskog kvasca - zivog 40 gr
Postupak: rastvoriti med u vodi i kuvati 2 casa tako da kljuca.Pri tome stalno mesati i skidati penu da bi se odstranile mehanicke necistoce
i ubili svi mikroorganizmi. Kada se smesa ohladi, dodati kvasac i prebaciti u bure i dobro zatvoriti a prethodno dodati vinsku i
limunsku kiselinu, kao i zacine koje treba staviti u krpenu vrecicu i potopiti je u rastvor. Masu drzati na temperaturi od 20 - 25 C
Nakon 2 meseca kada je kompletno vrenje zavrseno, masu treba pretociti i cuvati jos 6 meseci. Nakon isteke tog vremena,
istociti u flase i tako dobijenu medovinu mozete piti. Medovina dobijena na ovaj nacin sadrzi oko 14% alkohola.
Ko zeli, vodu moze da zameniti svezim sokom od grozdja ili ribizle. To menja ukus i nakon zavrsenog vrenja, ostaje vise secera u
vinu. Sa kvascem se moze dobiti i veci procenat alkohola u vinu. Takodje, upotrebom raznih vrsta vocnih sokova, kao sto su
jabukov, sljivin itd... Smanjuje se dodavanje kiseline, s obzirom da ih ima u samom soku od voca. Takodje po ukusu u vrecicu sa
zacinima moze se dodati nesto ljuski od neprskanih pomorandzi, lisca nane cvetova kamilice.
U principu treba znati da, za 1 grad alkohola, 100 litara vina treba dodati oko 2,4 kg meda. Na osnovu ovoga, zavisno od jacine
medovine koju zelimo, mozemo izracunati koliko nam je meda potrbno za odredjenu jacinu vina.
Kod slabijih kvasaca ostaje jedna kolicina meda koja ne prelazi u alkohol, pa ce vino biti slabije i imati blazi ukus. Zato savetujemo
da se , pre nego sto se pocne proizvodnja, pokusa naci kvasac u institutima za vino koji ga sigurno imaju.
iz male poljoprivredne biblioteke; med i pcelinji proizvodi HRANA-LEK KOZMETIKA
Ziveli!