Sada napolju mislim da nema više od 10 stepeni, duva i zapadni vetar. 2 kosnice koju su u decembru pokrenule leglo I gde sam stavio pogače donose sada polen... Treća miruje, ne izlazi uopste. Vidim najavljuju minus sledeće nedelje
Било би занимљиво да утврдимо где се налази та што не излази (надам се да сте утрдили ослушкивањем кроз лето или одизањем поклопне даске да је жива) у односу на остале...и наравно, тиме у односу на зидове. На брзину сам направио цртеж, па ако вам није тешко, не којем је месту та што мање излеће.
Тамно офарбане кошнице највеће проблеме стварају у летњим месецима а мању штету прави током зимског периода, мада је Шоле управо навео да је и то штетно. И ја исто тако увек приликом зазимљавања заједница гледам да светли наставци остају на подњачи а да ми пчеле зимују у најгорњем наставку и да тај наставак буде најтамнији од тих наставака који чине једну зазимљену кошницу.
Не мислим да је само штетно, него да је много више штетно у односу на летње време (када тамне боје свакако праве штету друштву, јер уместо да јури полен и нектар, претопла кошница их нагони да јуре воду у циљу хлађења претерано загрејане кошнице).
Зими, међутим, претерано угрејана кошница може животно угрозити друштво па је разлика огромна: лети се може изгубити нешто приноса а зими друштво (а тиме и принос

).
Да ли доле поставити светлије офарбан наставак а тамнији горе, то би знали када би „наука“ извршила мерења па да знамо шта је корисније за пчеле (наука се међутим бави рекламирањем неких производа или...“енергетским стресом“ ;Dали упоредо са рекламирањем наведених „шпеција“

.
Ја бих по неком свом осећају ипак доле поставио тамнији наставак зими а светлији горе (наравно, ако то не прави „џумбус“ пчелама у тражењу своје кошнице).
ПС
Ипак ово је сада тема о временској прогнози али неће да смета и ако овде остане.
Ако нам требају само временски услови, онда погледамо први сајт на који натрчимо и „ево решења“ (што би рекао Радован III)...али нас време занима због пчела и утицај тог времена на њих, па није сувишно да се напише и понешто што не припада основним подацима.
Ако ме сећање не вара, раније сам написао (у овој теми) да се на овом форуму и из оваквих тема учи...иако делују да служе само навођењу временских услова. Наравно, то је само моје мишљење и не мора бити општеприхваћено

.