Košnice Voja

Ostale teme na forumu => Pitajte pčelari početnici => Temu započeo: Darko Maric Septembar 13, 2019, 14:11:47

Naslov: Voce kao hrana pcelama
Poruka od: Darko Maric Septembar 13, 2019, 14:11:47
Pozdrav svima, prvi put pisem. Pocetnik sam. Ove godine sam krenuo sa 5 RV kosnica i na ovom forumu sam dosta toga naucio. Hvala svima na nesebicnim savetima. Mene interesuje jer nisam u knjigama a i na internetu mnogo informacija mogao da nadjem o tome da li su voce ili njegovi sokovi dobri za pcelinju ishranu. Na par mesta sam procitao da ono nije dobro za pcele. Logicki razmisljano kako to da je vestacki preradjeni secer dobar za pcele a prirodni nije dobar??? Kod mene u dvoristu stotine pcela napadaju smokvu i grozdje. Razmisljao sam da neku kolicinu grozdja (koju necu koristiti za svoje potrebe) odnesem blizu kosnica. Naravno nebi jako blizu da nebi navadio tu tudje pcele pa izazvao grabez. Mozda i neku manju kolicinu iscedjenog soka sipao u hranilicu??? Ovo je samo neko razmisljanje i voleo bi kad bi neko strucniji rekao koju rec o tome. Mozda postoji tema na forumu...ali ja je nisam nasao...
Hvala u svakom slucaju
Naslov: Odg: Voce kao hrana pcelama
Poruka od: zoran drpljanin Septembar 13, 2019, 19:56:10
Majkane, oprecna su misljenja o vocnim sokovima kao hrani za pcele. Sigurno je da ga one sakupljaju i unose u kosnice oduvek, e sada da li je dobro cediti voce i tim sokom prihranjivati , ne znam i ne radim to. Kada ga sakupljaju same tokom Avgusta i Septembra, one to i potrose i ne udju u zimu sa tim medom. A to da odredjenu kolicinu grozdja prineses blizu kosnica ti ne bi preporucio, ne mozda zbog grabezi , koliko zbog osa.

Znam kolegu , koji cedi sok od jabuka i mesa sa secerom u odnosu 1:1 i to mu sluzi kao jesenja dopuna hrane, do sada nije imao negativnih posledica ali ja nisam pristalica toga. Znaci , ono sto same unesu, sigurno im ne skodi a za drugo , nisam siguran.
Naslov: Odg: Voce kao hrana pcelama
Poruka od: Zoran Vučković Septembar 23, 2019, 21:08:49
Дарко с обзиром да си кренуо ове године било би лепо да нам се у одговарајућем делу форума представиш и да напишеш нешто ближе о твојим почецима. И ја сам почетник и почео сам ове године па можемо да размењујемо ово мало искуства што смо сакупили. Да ли имаш неког искусног пчелара на кога можеш да се ослониш?
другарски поздрав