Nigdje nisam imao prilike da procitam ovako nesto, Nenade prijatelju ovo jako lijepo zvuci, i jedva cekam sl godinu nadam se svom medu posto ga ove godine nisam imao ni gram da ovo i isprobam de mi reci samo je l' ide obicno voda "cesmusa" ili ide destilovana voda ? Ja nisam imao priliku da probam medovinu ali jedva cekam definitivno reci mi kako da znam da li se sav secer pretvorio u alkohol i molim te prevedi mi tu "suvu" i "polusuvu" varijantu posto veze nemam o cemu pricas. samo sam citao na flasama od vina "suvo" ali veze nemam sta je u pitanju..
Vidi, ako možeš da obezbediš vodu, koja u sebi neće imati puno krečnjaka, hlora i sličnog smeća, tim je bolje. Odnos može da bude čak i 21kg meda i 79 L vode, ali ne valja ni ispod, niti iznad onih 24%. Vino ( medovina) bi bila ili preslaba, ili prejaka. Prvo za sobom povlači mogućnost kvarenja ( beži u sirće), ili prejaka ne bi bila prijatna za piće.
Prema sadržaju neprevrelog šećera, vino može biti: suvo, polusuvo, poluslatko i slatko.
Suvo vino sadrži najviše do 4 g/L neprevrelog šećera.
Polusuvo vino sadrži od 4 g/L do 12 g/L neprevrelog šećera.
Poluslatko vino sadrži od 12g/L do 50 g/L neprevrelog šećera.
Slatko vino sadrži preko 50 g/L neprevrelog šećera.
Ovako je definisano Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za vino
http://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-kvalitetu-i-drugim-zahtevima-za-vinoHmmmm, kako da znaš.... Jednostavni, jeftini širomeri ( liče na "gradomer" za rakiju ) nisu pouzdani već kad se preradi polovina šećera ( kad kažem šećer, ne mislim na kuhinjski beli, već i na proste ugljene hidrate ). Nabavio sam refraktometar, koji ima skalu od nule, ali ću ga upotrebiti prvi put ove godine, pa ne znam ni kako se on ponaša, ukoliko pored šećera, u rastvoru ima i alkohola...
Mislim da je najbolje da se uzdaš u oči i jezik.
Naime, tiha fermentacija u nekim redovnim uslovima traje još oko 10 do 15 dana nakon burne ( burna je kad šira vri - vidljivo okom i čuju se mehuri). Nakon toga pogledaš, pa ako vidiš da se kvasac taloži na dnu posude za fermentaciju, to je znak da je gotovo. Još ako probaš, pa ne osećaš da je vino slatko, onda si trefio...
Ima tu još nekih cakica, pa ako neko krene, nek se javi, da ne pišem sad romane. U svakom slučaju u pitanju su sitnice - ništa komplikovano.
pozdrav