Autor Tema: Dekristalizacija meda  (Pročitano 17053 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Dekristalizacija meda
« poslato: Septembar 23, 2016, 22:23:57 »
Jednu turu meda sam malo malo pregrijao kod dekristalizacije. Moželi se taj med kako iskoristiti bez posljedica?

Van mreže Milojko Vasic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 115
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #1 poslato: Septembar 23, 2016, 22:51:53 »
Sigurno mu je povecan HMF

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #2 poslato: Septembar 23, 2016, 22:53:44 »
Naravno da može...Sve zavisi koliko  je to malo...

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #3 poslato: Septembar 24, 2016, 08:38:39 »
Voda u kojoj sam ga zagrijavao je proključala...

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #4 poslato: Septembar 24, 2016, 10:40:52 »
Jednu turu meda sam malo malo pregrijao kod dekristalizacije. Moželi se taj med kako iskoristiti bez posljedica?
Meni se to isto desilo pre neki dan  ;D >:( :(
Med je dobio tamnu boju.
Za ljude - nije.(HMF, uništeno sve ono "naj")
Za pčele - nije (što nije za mene , ne bih dao ni pčelama)
Za rakiju - možda?!

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #5 poslato: Septembar 24, 2016, 12:20:13 »
Radiš 100 poslova u isto vrijeme i nešto moraš za.ebat! Sad ću stvarno morat završit taj dekristalizator. Znači, pokušat iskoristit "šećer" iz meda

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #6 poslato: Septembar 24, 2016, 22:15:31 »
za medicu odličan...Inače dobio si pasterizovan med ...ako je vremenski kratko trajalo ( da stoji u ključaloj vodi) možeš ga dati pčelama bez bojazni

Van mreže milosav moretic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #7 poslato: Novembar 16, 2016, 15:15:57 »
 Pricate o dekristalizatoru meda, da li ga je ko napravio i kako je to uradio?
Pozdrav svima
Moretic

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Декристализација меда
« Odgovor #8 poslato: Novembar 16, 2016, 17:13:10 »
Зашто радити декристализацију?

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #9 poslato: Novembar 16, 2016, 18:44:41 »
Зашто радити декристализацију?
Zaboleše me usta objašnjavajući gospođama da je kristalizacija prirodno svojstvo meda...
Osim toga, med držim u kantama od 50kg. Kako koja dođe na red, stavljam je u dekristalizator (ispod sijalica, okolo stiropor) a onda ide na punjenje tegli.
              Baš ovih dana nameravam da idem u nabavku jednog kontaktnog termostata. Neko mi reče da, postoje takvi koji se postavljaju na cev (grejanje). Ja bih ga pričvrstio za kantu i povezao sa sijalicom... Kažu," nije ni skupo".
p.s.
I onda mi se neće desiti ono što mi se desilo  >:( ;D

Van mreže milosav moretic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #10 poslato: Novembar 17, 2016, 09:20:06 »
 Pozdrav svima
 Za dekristalizator sam pitao da vidim kako vi to radite jer i ja to radim malte ne isto tako. Nalazim za shodno da malo opisem kako sam ja napravio dekristalizator: ja sam uzeo stiropornu oblogu u kojoj se isporucuje novi bojler. Kako se ona otvara na pola, u nju sam stavio malu drvenu stolicicu a ispod nje stavio sijalicu od 100.W. U gornju deo sada stiroporne komore stavio sam sondu bojlerskog termostata, koji je nastelovan da sijalicu palia(uspostavlja strujno kolo) na 35 stepeni a iskljucuje ga na 39(40) stepeni. Plasticnu kantu sa kristalisanim medom stavljam na stolicicu u "komori" i zatvaram je a sve biva kontrolisano(temperatura unutra) termometrom koji je stavljen(uguran kroz stiropor) u gornjoj zoni "komore". Kako u dekristalizatoru ima mesta, prema potrebi u njega mogu staviti i dve kante, koje su zapremine po 10.l.
 Nkon stelovanja termostata, sada sve to radi besprekorno ali ne propustam priliku da kada god se nadjem u blizini iskontrolisem na kojim se temperaturama pali i gasi lampa.   

Van mreže milosav moretic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #11 poslato: Novembar 17, 2016, 09:38:55 »
 Zaboravih da obrazlozim zasto vrsim dekristalizaciju meda. Ljudi kojima ja prodajem med i pored moje stalne price da nema potrebe i da bez problema mogu da koriste kristalisan med, da je to isti, prirodan med, samo da je se vremenom kristalisao i da je to odlika pravog prirodnog meda, da zapadnjaci uglavnom koriste bas takav, kristalisan,... ipak, barem moje musterije insistiraju na nekristalisanom. Imam par njih koji traze bas kristalisn ali tako je. Svi se oni slazu sa tim, nemaju primedbe na kvalitet meda ali hoceju to sto traze. Vele, tako su navikli.
 Jos jednom pozdrav iz Sumadije

Van mreže Nebojša Pešić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 307
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #12 poslato: Novembar 17, 2016, 18:38:24 »
Milosave, pozdrav od mene. Da li možeš da fotografišeš i postaviš slike tvog ručno napravljenog dekristalizatora?
Hvala.

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: Dekristalizacija meda
« Odgovor #13 poslato: Novembar 17, 2016, 19:09:27 »
Stari frizider  ili zamrzivac i dve sijalice od 100w+ termostat koji bazdarite pomocu nekog termostata ili korak dalje kao ja sada kupite digitalni termostat i uzivate u dekristalizaciji.Ja sam prosao sve faze od grejanja na sporetu ,preko stiropora od bojlera ,preko termostata od bojlera (solidno resenje) do digitalnog dekristalisanja .Sve u svemu  kostace vas ful verzija digitalna 40-50e sto kad uporedite  sa kupovnim koji su po 300-400E ovu dodju za dz .

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Декристализација меда
« Odgovor #14 poslato: Novembar 17, 2016, 19:36:08 »
Кристалисан мед је бољи за мазање на хлеб и палачинке. За чај и лимунаду је свеједно.
Испада да су главни проблеми неуки купци и точење у тегле.

Стари фрижидер, сијалице и термостат јесу најбоље решење.

Занимљивост: негде сам прочитао да мед спорије кристалише у замрзивачу. Не знам за које врсте меда ово важи и нисам довољно експериментисао али би ваљало пробати са мањим количинама.
На западу пчелари све више граде хладњаче. Мислим да су корисне. Држао сам медишне наставке - резерву хране, липа углавном. у замрзивачу и није кристалисала. Ротирао сам у замрзивачима вишак рамова из плодишта због мољаца (наравно, уз расправу са укућанима). Па сам разматрао да гаражу претворим у хладњачу, што бих можда урадио да сам повећавао број кошница.