Autor Tema: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ  (Pročitano 26993 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
« Odgovor #30 poslato: Jul 04, 2018, 09:18:34 »
                Бојане ево објашњења :

                Обрати пажњу на последњу слику. У питању је рамчић величине шаке који је са обе стране затворен стаклом што се на овим сликама не види добро. Стакла се подизањем са обе стране ваде јер су у жљебу. На тај начин се може доћи до пчела које су фактички заробљене и имају само један излаз за сваки устакљени рамчић посебно са сваке стране овог оплодњака. Испод њега је део у који се ставља мало погаче и отвор за излазак пчела и матице.
                На овај мали рам се стави мало пчела ( пола чаше од јогурта ) и матичњак ( што старији то боље) . Затим се са обе стране затвори стаклом. Контрола - преглед је више него лак кроз стакло и не долази се више у додир ни са пчелама ни са матичњаком. Сачека се излазак младе матице и њена оплодња. Кад се то заврши матица се одузима , ставља у кавез и пребацује тамо где је и намењена. На рамчић се после 5 - 6 сати додаје нови матичњак.
                То би отприлике било све. Један овакав четворорамни је насељен за пробу али не код мене већ код колеге који га је и направио. Јавићу резултате.

                П . С .
                Уколико се покаже као добар и успешан договорио сам производњу. Имаће пар малих модификација и измена ради лакшег рада.

Gorane evo i moje viđenje na osnovu skromnog iskustva.
Ja sam probao ove godine da na taj način (natresanjem pčela) naselim svoje troramne EV oplodnjake i nisam bio zadovoljan.
Nisam štedio na pčelama ali slabo mi se pokazalo. Pravio sam i neke kikseve pa je bilo i do mene ali mi se nije dopalo.

Naknadno sam umjesto stresanja pčela primjenio drugi pristup te sam u svaki oplodnjak stavio ram sa starijim uglavnom poklopljenim leglom i ram sa hranom sve sa pripadajućom pčelom i jedan neizgrađen ram. Nakon par sati sam dodao po matičnjak. Pokazalo se prilično dobro. Imali smo loše vrijeme nepogodno za sparivanje matica ali ipak se od 12 sparilo i pronijelo 8. Nije baš dobar procenat ali ako se u obzir uzmu uslovi nije ni loše.

Prednost EV oplodnjaka za nas koji pčelarimo sa EV i RV košnicama je u tome što se sa sadržajem lako formiraju nukleusi spajanjem sadržaja 2-3 oplodnjaka uz uklanjanje viška matica naravno.
Takođe prilikom formiranja oplodnjaka jednostavno se iz plodišta uzmu okviri sa leglom i pčelama. Kada oplodnjak više nije potreban sadržaj se prebaci u neko društvo ili se formiraju nova. Još jedna prednost je što ovakav oplodnjak ne troši mnogo "mesa". Naravno da ima i svojih mana.

Činjenica je da većina komercijalnih proizvođača matica radi sa nekim vidom mini ili baby oplodnjaka i mislim da je to baš zbog male potrebne količine pčela kao i zbog lakšeg i bržeg rada.
Sigurno je da to daje dobre rezultate jer nebi ljudi koristili ovakav pristup da to ne radi posao tako da vjerujem da to što radiš ima smisla.

Ја урадио преко зиме 150 микро оплодњака али нисам задовољан. Очигледно гешим негде. У ствари уочио сам у чему је проблем а има их више. Да не пишем о томе. Имам и четрдесет оваквих као на слици. Брндина техника са рв рамом. Служи као оплодњак, рој на пет рамова за продају а што је веома важно може без проблема да презими. Како смо ове године кренули и са производњом матица за следећу годину морамо спремити још ових петорамних.

Miroslave ja svakako dajem prvenstvo korištenju u oplodnjacima ramova sa kojima se i inače pčelari. Ima to puno prednosti.

Pozdrav svima...

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
« Odgovor #31 poslato: Jul 04, 2018, 09:49:24 »



          Бојане , оно што сам написао у претходне две поруке нема ама баш никакве везе са начином на који сте радили ти и Мирослав. Да се разумемо и сам сам ове године направио преко 60. ројева исто или слично као што сте вас двојица радили.
          Слике које сам поставио 3.јула приказују четири мала како ти рече мини или бејби оплодњака у једном телу. Чуо сам се малочас са колегом и рече да су му се матице у њему оплодиле и пронеле. Видећу да га обиђем за викенд ако стигнем па ћу онда написати нешто више и појаснити читаву ствар.
         

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
« Odgovor #32 poslato: Jul 09, 2018, 09:26:59 »



                   Наставак приче из одговора 27 и 28 од трећег јула.