Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Дезинфекција кошница

<< < (3/3)

Vojo Brstina:

--- Citat: Tomislav Milanovic  Januar 01, 2014, 22:21:09 ---               Kolega Vojo,  a gde je to uputstvo za pravljenje dezinfekcionog sredstva  NOZEVOJ??

--- Kraj citata ---

Kolega Tomo, evo vam cela tema o Nozevoju, koju je otvorio naš dragi kolega Samir Mahmutbegović U njoj se možete detaljno upoznati sa načinom pripremanja i upotrebe Nozevoja a kasnije ćemo moći pročitati i Vaša iskustva..
 http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=265.0

Neka Vam je srećno korišćenje...


Pozdrav svima...

Dragan Šošić:

--- Citat: Vojo Brstina  Januar 01, 2014, 22:15:25 ---Драги пријатељи, никаква вам дезнфеција за кошнице и за алат не треба. Све то пчела ради сама.
 
--- Kraj citata ---
Sa ovim se potpuno slažem. Ne deklarativno, već što se tiče prakse. Ako nemate poverenje u pčele i ne savladate tehniku pčelarenja, nikakva dezinfekcija neće pomoći.

Do potrebe za dezinfekcijom dovode, vrlo često, one priče da ne treba pčele “uznemiravati”. Čak postoje tvrdnje majstora pčelarstva da i košnice koje tokom zime izgube maticu, ne trebadirati do marta. Tada se “javi potreba” za dezinfekcijom. Ako hoćete, možete ovo i proveriti. Videćete šta pčele urade sa košnicom kojoj sklonite maticu tokom zimskog perioda mirovanja.

Slično je i sa pčelama tokom leta. Poremećaj u društvu (ili više društava) može dovesti do pojave bolesti. Zato svaku sumnjivu košnicu ipak “uznemirite” i pogledajte šta sedešava. Priče o “neuznemiravanju” tokom sezone potičuod praćenja vage. Kao, smanjiće se unos. Pa bolje je da se malo smanji unos, nego da društvo oboli (npr. od ATL).

Dezinfekcija tla ispred košnice je možda dobra. I to ne radim. Dodao bih da kreč (spomenut u jednoj poruci) ne mora biti koristan za zemlju. Ako zemljište ima povećanu kiselost onda koristi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju