Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Društvo ostalo bez matice...

(1/1)

Anto Dankić:
Prilikom pregleda društva maticu spremio u štipaljku na krov košnice pored. Kada sam obavio prevješavanje i pripremu za pašu okrenem se da vratim maticu u plodište a matice NEMA! jednostavno se izvukla iz štipaljke. Vratim se za par dana da vidim imali jednodnevnog legla jer je moguće da se vratila u košnicu pri pregledu ali nema ništa već je izvučeno 4-5 matičnjaka na građevnjaku, neki su otvoreni a neki već zatvoreni. Očito je društvo bez matice. Sad sam u dilemi, kako nemam rezervnu maticu dali da ostavim sve kako je i pustim da se matica izleže i pri tome oslabim društvo do kraja jer to ipak traje ili da je dodam preko matične rešetke na već postojeće društvo sa maticom i iskoristim ono što je preostalo pčela za bagremovu pašu? Još jedno pitanje ako ostavljam ove matičnjake na građevnjaku dali je pametno isjeći ostalo leglo koje je 100% trutovsko zatvoreno?

slavica petrovic:
Anto vidim da nisi dobio odgovor a ti si vec sigurno nesto ucinio po tom pitanju posto je tema presla tvoj trenutak odluke ali ima nas koji cemo doci pred tu dilemu pa bi bilo dobro da sam izneses sta si i kako si postupio. Hvala.

Anto Dankić:
Društvo bez matice spojio preko novina sa drugim društvom jer je već bilo dosta oslabilo a jesen se bliži

slavica petrovic:
Hvala Anto bilo bi lepo kad bi neko od iskusnih dao primer kako odgojiti matice za svoje potrebe.Mislim da bi ova tema mogla ovde biti zastupljena.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju