Ostale teme na forumu > Pomoć oko korišćenja forumske tehnike

Култура писања

<< < (3/6) > >>

Dragan Šošić:
Ма људи, то не представља мени лично проблем. Проблем је општи и практичне природе и немој се мени извињавати.

 Покушај да нађеш поруку из које је део цитата а написана је пре пар година. Ја успевам, јер се „бавим“ пчеларским форумом (пчеларским форумима) с обзиром да се не зајебавам по друштвеним мрежама типа ФБ и сличним и зато имам солидан „преглед игре“. Сматрам да сам пчелар, а не да ми је намера да изађем из анонимности и „стекнем нове пријатеље“ по разним мрежама и групама. Немам ја пријатеља (ово ми је отац некада говорио и сматрао сам да лупа, али видим да је у праву ако живот одмиче). Опет, сматрам да имам много пријатеља на овом форуму (јер ми нису непријатељи :) - јер има и оних који су испољили отворену мржњу јер се понашам као обичан чове који има своје мишљење).

Цитирани део поруке се може погрешно протумачити (имао сам тих случајева) и треба наћи целу поруку и дијалог из којег је проистекла. Уз то се мало обнови градиво...

То је сврха мог обраћања јавности (па и појединцима као што је овај Бојан који ме нервира :) :) :) ).

Dragan Šošić:

--- Citat: zoran drpljanin  Mart 22, 2018, 13:06:08 ---Resenje, ne citirati, nego pitati stalno, pa kome dosadi.. Edi je tu neprevazidjen..

--- Kraj citata ---

Има и тога...Последњи пример је питање да ли да „стимулише“ друштва. Пре пар дана сам написао да не подносим ту реч стимулисање. Наравно и количина око које се двоуми је да ли то радити са 0,2 л.

Ако ја подразумевам да већ има хране по боковима и бар мало на рамовима са леглом, нпр. пишем да може са 0,2. А шта ако су некоме друштва са храном од 0 кг у залихама и постави питање да ли да „стимулише“ са 0,2 л. Па поцркаће све то од глади ако буде променљиво време када пчеле раде, али уносе полен и врло мало нектара.

Слично је и са јесењим дохрањивањем. У том случају неко ко је у најбољој намери изнео свој став сноси одговорност, зато што неко упорно неће да разуме и запамти понешто.

Тако да твоја примедба има јаког основа.

Наравно, постоји решење. Када видим да је питање „прешло сваку меру“, не одговарам више. Проблемчић је што се то може погрешно тумачити. Може се десити да једноставно неко није у ситуацији или стању да помогне колеги саветом па се то погрешно схвати, као игнорисање, уображеност или нешто слично.


ПС

Ако ћемо о именима, написаћу нешто што не припада култури опхођења, а то су приватни разговори (односно преписка). Надам се да је Еди то схватио и прихватио. Опширније сам му летос објашњавао шта и како. Када је прешао на ивентар, постављено ми је питање где да буду лета на раздвојној табли! Обуставио сам даљу преписку, јер како ја могу знати шта и како намерава да ради са пчелама. Ја се још двоумим колико бих направио лета на раздвојној табли. Има много општепознатих ствари и треба их прилагодити себи, а не слепо пратити шта је ко нажврљао.

Надам се да је јасно...када се пређе мера, ћао нема више, а можемо и да наставимо са разменом мишљења.

zoran drpljanin:
Ajde ovako majkane, tesko da posle pitanja upucenog tebi ostane nesto nejasno, mislim na tvoj trud u opisu odredjene situacije.. Nejasno ostaje onome ko to cita, pa zbog sopstvenog neznanja, tj. jos nesavladanih stvari u pcelarstvu, krene u citate i podpitanja. Sto se meni desava, a objektivno i vecini clanova koji su trenutno najaktivniji.. I ne pitati sta bi bilo, kad bi bilo, konkretno pitanje o situaciji, eventualno podpitanje kao sopstveni zakljucak i ako nije dobar, ti me korigujes i idemo dalje.. I tako se uci.. Videces da ce par ljudi , postavljati ista pitanja sl. god u ovo vreme iz razloga sto pitaju sta bi bilo a ne sta da radim.

Dragan Šošić:
Постојање нејасноћа је могуће. Много се уноси забуна које нам „уприличе“ добри пчелари. Ево и најјаснијег примера: пита искусни колега шта се види на слици багремове гранчице (а јасно се види пупољак који се појавио). Како онда имати поверење у неко будуће његово писаније и процене и „упуте“ када „живи“ у багремару (свуда око њега је багрем), а не уме да процени шта је на багремовој грани.

Сасвим је нормално да ће почетник (или мање искуснији колега) поставити питање да му се ближе објасни о чему се ради. Значи, питање нејасноћа је реално и оправдано: има прилично ширилаца нејасноћа.

И никада ми није тешко да одговарам на питања и подпитања, ако ми здравствено стање допушта. Што значи да се не треба уздржавати да се питање постави. Лично сам мало пута био нељубазан у таквим ситуацијама (осим када се појаве морони који тупаво бране „установу“ :) – они су ми јако драги).

И постављање питања у исто време наредне године је рално, ако се појаве неугодни услови као што су ове године. С тим да пчелар који прихвати нечији савет и поступи тако, мора знати да сам одговара јер је сам прихватио (е сад што сам ја „случајно“ био у праву око „блокирања“ друштва пре овог захлађења или што сам био у праву када сам исто „захтвао“ иако су стручњаци стављали и сатне основе у фебруару или чак „спречавао“ развој друштава у априлу то је друга ствар – али се некако испостављало да је добра ствар). Али опет самостално прихватате упуте од некога и ако сматрате да су савети поузданији на основу логичког размишљања поступате према њима. И одговорност је на ономе ко прихвати савет (добар или лош), јер није морање :).

Желим рећи да има оправдања за неке ствари, а за неке не. Лоше питање бибило на пример: Да ли да пређем на Фарар кошницу. Откуд ја знам где би ти прешао (не ти Зоки :) неко неко, било ко). Реално питање је како се понашају пчеле у таквој кошници и како радити (оквирно, јер услови нису свуда исти, али постоји образац понашања у таквим кошницама или неким другим).

Надам се да неко неће погрешно схватити намере нас који пишемо у овој теми. Намера је добра у основи.

ПС

...И пишем у сопствено име, јер сам горе навео: ако ми здравствено стање дозволи, па да не испадне да су сви болесни у главу као ја :).

Edi Daruši:

--- Citat: zoran drpljanin  Mart 22, 2018, 13:06:08 ---Resenje, ne citirati, nego pitati stalno, pa kome dosadi.. Edi je tu neprevazidjen..

--- Kraj citata ---
Nekako ne volim da se neke stvari podrazumevaju, ili, ja razumem stvar na jedan način, neko na drugi, raziđemo se i... nismo se razumeli. Znači gnjavim. :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju