Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja
Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Nenad Tucakov:
Kažu ljudi da 5:2 nije optimalan odnos šećer / voda, već da sirup treba praviti u odnosu 3:2, osim za stimulativnu prihranu, kada je 1:1.
Vidim da neko dodaje limuntus? Kakva je svrha?
pozdrav
Ivica Bogdanovic:
Svrha je u tome što limunska kiselina hemijskom reakcijom na odredjenoj temperaturi razlaže saharozu na fruktozu i glukozu pa se pčele manje "troše" pri preradi sirupa.
Nenad Tucakov:
OK. Hvala.
Mada, predavač na Youtube linku koji si dao, govori o spravljanju invert sirupa za pripremu šećernih pogača...
Tu sam tanak i nemoj zameriti, ali nisam nigde dosad dobio preporuku o limuntusu.
I on kod sirupa preporučuje odnos 3:2, a ne 5:2.
zoran drpljanin:
Ja sam ovu jesenju prihranu radio u odnosu 5: 3 uz dodatak 2% nozevoja, a kada sam radio u junu stimulaciju paketnih rojeva,onda sam isao 1:1 i malo limuntusa po preporuci mentorke,njeno objasnjenje je upravo to,da se pcele manje trose,ona kaze umaraju....
Nenad Tucakov:
Eto ti vraga...
Ovo je sad novi odnos i tu bi trebao da se umeša neko sa debelim iskustvom i temeljnim znanjem.
Dosta raznoliki rasponi koncentracije šećernog rastvora. Sigurno postoji pravi optimum.
Takodje, i ta limunska kiselina!? Profa, koji je na kursu držao predavanja nije pominjao limuntus.
I to treba proveriti, da li je u pitanju zaista nešto što potpomaže inverziju, ili se radi samo o
urbanoj legendi.
I ja obavezno u sirup dodajem Nozevoj ( lekoviti sirup ).
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju