Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu

Које је лето боље класично или округло ?

(1/10) > >>

Rakovac Goran:

                   При изради кошница мајстори направе нормално - класично лето на подњачи. Ако желите да имате и округла лета на наставцима морате то посебно нагласити. Упознао сам колеге који користе искључиво једно или друго лето хвалећи његове предности .
                   На пчелињаку имам кошнице са обе врсте лета и предност не дајем ни једном ни другом јер осим одређених предности свако од њих има и одређене мане. На овој теми можемо продискутовати баш о томе које су предности а које мане једног и другог .
                   За почетак слика на којој су два друштва под једним кровом оба са класичним и округлим летом.

Anto Dankić:
Gorane, mislim da bi "klasično" leto na podnici trebalo biti obavezno - manje više svi imamo neke regulatore leta na njima i kad je veći unos otvorimo da je manje gužva a kada prijeti opasnost od grabeža zatvorimo. Na svojim LR iznad plodišta imam polunastavke koji imaju pomoćno okruglo leto sa plastičnim zatvaračem. Osim što u toku paše rasteretim glavno leto ono mi služi i za izlaz trutova ako sam prevješavao leglo. Neki pčelari stave na sve nastavke ovakvo leto - neznam koliko je to pametno i potrebno. Kod mene je to čak i neizvedivo jer su mi košnice u kontejneru pa su gornji nastavci zatvoreni. Razmišljao sam dali bi bilo dobro napraviti malu poletaljku ispred ovih okruglih leta

milosav moretic:
 Sto se tice leta, ja to ovako radim: Iscitavajuci teme na pcelarskim forumima, video sam da jedan broj pcelara praktikuje da imaju i jedno i drugo leto na svojim kosnicama. Gornje, okruglo leto na kosnicama, po mom misljenju, treba da bude prisutno najvise zbog procisnih letova koje pcele obavljaju u zimskom periodu i ona treba da budu "otvorena" na plodisnim nastavcima tada. Ta leta sluze i za pobljsavanje same ventilacije u kosnicama a i da smanje guzvu na donjem letu u vremenu jakih i intezivnih pcelinjih pasa(dobro dodju i kod Peletovog sistema razrojavanja)... Kako ja pcelarim sa RV kosnicama, nastavljacama, u zimskom periodu plodista su mi na drugom, odnosno trecem nivou( u zavisnosti da li PZ zazimljavam sa tri, odnosno sa cetiri nastavka). Nabavio sam testeru fi-oblika koja se stavlja u futer "amerikanera" i sa njom busim gornja leta na sredini gornje trecine nastavka. Kada i koja mi okrugla leta nisu potrebna, ja ih zatvaram sa komadom sundjera koji oblikujem prema velicini istog. Preko okruglog leta stavljam i okrugli plasticni zatvarac, koji ima nekoliko polozaja i sa njima otvara, odnosno sprecava ulaz pcela na njih(u vreme kada postoji opasnost od grabezi).
 Ima komentara i misljenja da se sa dodatnim letom angazuju dodatne pcele strazarice ali misljenja sam da ta prica ne drzi vodu. Tacno je i da se sa okruglim letima povecva broj ulaza u kosnicu i da to sve treba da bude kontrolisano, branjeno odredjenim brojem pcela ali tu je pcelar, pa neka ih otvara-zatvara. Ta leta, kao i osnovno na podnjaci nece biti branjeno u hlanom periodu kada su pcele u klubetu ali kazem, tu je i pcelar. Iz tih razloga, misljenja sam da i njih treba imati na kosnicama.
 Sto se tice poletne-sletne daske(dascice ispod okruglog leta), misljenja sam da ona nije potrebna jer kako to neko rece, pcele nisu trkacice, vec letacice i samo ce ona pomoci tudjicama da u vreme (nedaj Boze) grabezi lakse okupiraju kosnicu. Kosnicu koju sam kupio bas od Voje Brstine, kada sam preso na RV, ima jako usku poletno-sletnu dasku, siroku samo 2.cm. sto nije bez razloga. Ne treba pcelama poletno-sletna "pista".Obratite paznju kako je to sa njihovim stanistima u prirodi, gde je za razliku kod nekih kosnica ona siroka i po 5-6.cm. Nepotrebno.
 Bez obzira na sve i da smo mi i vikend pcelari i da su nam pcelinjaci udaljeni i po nekoliko km. od naseg mesta stanovanj, za uspesno pcelarenje prisustvo pcelara na pcelinjaku je veoma bitno!
[size=78%] [/size][/size][size=78%] [/size]

Rakovac Goran:

                     Ево неког мог размишљања најпре о лету на подњачи или "класичног" како га неки зову. Мислим да га треба имати на свакој кошници .
                     Добре особине , предности овог лета би биле :
                     -  релативно лако руковање са њим ( по потреби се може сужавати или повећавати постављањем чешљева или обичним сунђером ) ,
                     -  боље и лакше одржавање хигијене у кошници ( са овим летом пчеле много лакше одржавају подњачу чистом , лакше избацују мртве пчеле и осталу било коју нечистоћу која се појави у кошници ),
                     -  добар доток свежег ваздуха , посебно лети и лакше ослобађање кошнице од угљен диоксида , посебно зими. У летњем периоду плодиште са леглом је на подњачи. Леглу је неопходан стални доток свежег ваздуха и то ово лето омогућава.Зато се легло прво појављује и налази на предњим деловима рамова до лета. Зими се у кошници, када су пчеле у клубету, свремена на време нагомилава концентрација угљен диоксида. Он као тежи од ваздуха пада на дно кошнице и ту лакше излази него код округлог лета . На овај начин је пчелама олакшано јер не морају да се муче и лепезају како би избациле вишак угљен диоксида.
                     -  у јакој паши нпр. багремовој уклањањем регулатора лета - дашчице може се скроз отворити и тако омогућити бољи и лакши рад и унос пчела .
                     
                     Лоше особине , мане овог лета би биле :
                     -  тежа одбрана кошнице од грабежи , посебно за оне који нису у могућности да стално обилазе пчелињак ,
                     -  лакши улазак осица , стршљенова , мишева и ровчица ,
                     -  свремена на време је потребно његово чишћење и преко године а посебно зими ако заледи .


                     Када се погледају све предности и мане мислим да преовладавају ове прве и зато га и треба имати свака кошница. Оно што сам навео под " мане " су више мане пчелара а не самог лета јер се без присуства пчелара и не може пчеларити а сам пчелар те назови мане лако може отклонити.
                     

Rakovac Goran:

                     Пар речи и о округлом лету. Често се назива и " помоћно " па се и из самог назива види чему начешће служи. У почетку нисам баш био присталица овог лета али када сам га испробао допало ми се и убудуће ћу га користити када год се за то укаже прилика.
                     Са овим летом је лако манипулисати посебно при раду са РВ и ЕВ кошницама код којих се наставци укрштају и у току године нису увек на истом месту у кошници. Лако се затвара обичним сунђером а по потреби се може усмерити и тако да пчеле улазе са бочне или задње стране у кошницу ( добра околност код неких техника пчеларења нпр. Пелетовог система ). Са ових разлога на неким РВ наставцима сам отворио по два округла лета на истом наставку која по потреби сунђером отварам и затварам.
                      На јакој паши ( багремовој или сунцокретовој ) је готово неопходно на другом и сваком вишем наставку нема потребе да објашњавам зашто.
                      У комбинацији са класичним летом на подњачи одлично је за вентилацију у периодима године када је то потребно.
                      Пчеле га врло лако бране од грабежи , много лакше него класично.
                      Туђинци ( осице , стршљенови , мишеви , ровчице ) знатно теже или никако не могу ући кроз овакво лето.
                      Нема потребе да се чисти јер не може ни да се запрља.
                      Лоша особина би му била отежано одржавање хигијене кошнице мада пчеле то у јаким заједницама и не осећају. Код слабијих заједница то може бити проблем али не велики.
                      На пчелињаку га имам на већем броју кошница као помоћно. На неколико кошница имам само округло лето без класичног на подњачи иако не мислим да је то добро.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju