Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu
Šećerni sirup
Valon Mustafi:
Šećerni sirup i njegova upotreba...
Pozdrav svima :)
momamilosevic:
ŠEĆRNI SIRUP SA KVACEM
Sirup od šećera i kvasca u odnosu 1:1 sa vodom za 10 zajednica i jednokratno davanje kod prehrane,priprema se na sledeći način:
Pripremiti treba 3 l.vode za izradu sirupa od koje se najpre odliju 2 čaše u posebnu posudu.U preostalu vodu treba sipati 3 kg.šećera u
kristalu.Šećer se otapa u vrućoj vodi.Ranije odlivenoj vodi dodaje se 400 gr.razdrobljenog kvasca.Pekarski kvasac se meša i iprilikom mešanja dodaje se 2-3 kašike šećera.Mešavinu trba ostaviti 5-10 minuta da se kvasac podigne.U vrući sirup tada ulijemo već jako fermentsanu
mešavinu kvasca i šećera,mešajući drvenom varjačom uz lagano podgrejavanje ali ne do vrenja.Nakon hlađenja na temperaturu 37-40*C.
sirup se sipa u hranilice u količini od 300 gr.da bi ga pčele uzimale toplog.
Iako temperatura ubija kvaščeve gljivice,sirup nije trajan i može da fermentiše posle 4-5 dana.Zbog toga se preporučuje njegova priprema
samo za jednokratnu upotrbu.Nakon što pčele odnesu sirup treba pripremiti sledeću porciju.Svaka zajednica treba ukupno dobiti 300 gr.
pekarskog kvasca i 2 kg.šećera.
Kada se u proleće pojavi paša na ogrozdu i ribizli podražajno prehranjivanje treba prekinuti.Jesenje podražajno prehranjivanje primenjuje se
zavisno od lokalnih klimatskih prilika od 10.08-10.09.a nakon dovršenog podražajnog prehranjivanja započinje prehrana radi popune zimskih
zaliha i to sa samim šećernim sirupom u većim količinama 2-3 l.pripremljen u odnosu 2kg.šećera i 1 l.vode
Zajednice koje su prehranjivane na ovaj način imale su za 25% jače legla od neprehranjivanih.
Franciszek Dajbrowski
Pszezelarstwo 3-10/06/08
momamilosevic:
Spravljanje sirupa,ma koliko na prvi pogled izgledalo jednostavno,ipak nije prosto "MUĆKANJE"šećera i vode.Nije redak slučaj da početnik
očekuje jednu količinu sirupa a dobije drugu.Evo tablice tih odnosa:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1:1 3:2 2:1
šećerna sadrži daje sadrži daje sadrži daje
otopina šećera prerađene šećera prerađene šećera prerađene
litara kg hrane kg hrane kg hrane
kg kg kg
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 0,625 0,750 0,800 0,940 0,990 1,100
2 1,250 1,500 1,600 1,880 1,980 2,200
3 1,875 2,250 2,400 2,820 2,970 3,300
4 2,500 3,000 3,200 3,760 3,960 4,400
5 3,125 3,750 4,000 4,700 4,950 5,500
6 3,750 4,500 4,800 5,640 5,940 6,600
7 4,375 5,250 5,600 6,580 6,930 7,700
8 5,000 6,000 6,400 7,520 7,920 8,800
9 5,625 6,750 7,200 8,460 8,910 9,900
10 6,250 7,500 8,000 9,940 9,900 11,000
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad kažemo 1:1 , 3:2 , 2:1 , uvek je prvi broj šećer u kg,a drugi broj litara vode.
Valon Mustafi:
Dali moze ova tabela da se malo sredi ;)
Pozdrav svima :)
Lazovic Zivojin:
--- Citat: Valon Mustafi Januar 20, 2011, 00:25:22 --- Dali moze ova tabela da se malo sredi ;)
Pozdrav svima :)
--- Kraj citata ---
Pokušao, ali ne znam da li sam i uspeo...
Pozdrav
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju