Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu

Šećerni sirup

(1/14) > >>

Valon Mustafi:
 Šećerni sirup i njegova upotreba...

 Pozdrav svima  :) 

momamilosevic:
                                                    ŠEĆRNI SIRUP SA KVACEM
   Sirup od šećera i kvasca u odnosu 1:1 sa vodom za 10 zajednica i jednokratno davanje kod prehrane,priprema  se na sledeći način:
Pripremiti treba 3 l.vode  za izradu sirupa od koje se najpre odliju 2 čaše u posebnu posudu.U preostalu vodu treba sipati 3 kg.šećera u
kristalu.Šećer se otapa u vrućoj vodi.Ranije odlivenoj vodi dodaje se 400 gr.razdrobljenog kvasca.Pekarski kvasac se meša i iprilikom mešanja dodaje se 2-3 kašike šećera.Mešavinu trba ostaviti 5-10 minuta da se kvasac podigne.U vrući sirup tada ulijemo već jako fermentsanu
mešavinu kvasca i šećera,mešajući drvenom varjačom uz lagano podgrejavanje ali ne do vrenja.Nakon hlađenja na temperaturu 37-40*C.
sirup se sipa u hranilice u količini od 300 gr.da bi ga pčele uzimale toplog.
   Iako temperatura ubija kvaščeve gljivice,sirup nije trajan i može da fermentiše posle 4-5 dana.Zbog toga se preporučuje njegova priprema
samo za jednokratnu upotrbu.Nakon što pčele odnesu sirup treba pripremiti sledeću porciju.Svaka zajednica treba ukupno dobiti 300 gr.
pekarskog kvasca i 2 kg.šećera.
   Kada se u proleće pojavi paša na ogrozdu i ribizli podražajno prehranjivanje treba prekinuti.Jesenje podražajno prehranjivanje primenjuje se
zavisno od lokalnih klimatskih prilika od 10.08-10.09.a nakon dovršenog podražajnog prehranjivanja započinje prehrana radi popune zimskih
zaliha i to sa samim šećernim sirupom u većim količinama 2-3 l.pripremljen u odnosu 2kg.šećera i 1 l.vode
   Zajednice koje su prehranjivane na ovaj način imale su za 25% jače legla od neprehranjivanih.
                                                                                                                                Franciszek Dajbrowski
                                                                                                                                Pszezelarstwo 3-10/06/08

momamilosevic:
   Spravljanje sirupa,ma koliko na prvi pogled izgledalo jednostavno,ipak nije prosto "MUĆKANJE"šećera i vode.Nije redak slučaj da početnik
očekuje jednu količinu sirupa a dobije drugu.Evo tablice tih odnosa:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------     
                                                 1:1                                       3:2                                             2:1
         šećerna                 sadrži                daje             sadrži                   daje                sadrži                   daje
         otopina                 šećera               prerađene      šećera                 prerađene         šećera                  prerađene
         litara                       kg                  hrane              kg                     hrane                 kg                     hrane
                                                              kg                                           kg                                             kg

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
           1                        0,625                 0,750             0,800                  0,940               0,990                   1,100
           2                        1,250                 1,500             1,600                  1,880               1,980                   2,200
           3                        1,875                 2,250             2,400                  2,820               2,970                   3,300
           4                        2,500                 3,000             3,200                  3,760               3,960                   4,400
           5                        3,125                 3,750             4,000                  4,700               4,950                   5,500
           6                        3,750                 4,500             4,800                  5,640               5,940                   6,600
           7                        4,375                 5,250             5,600                  6,580               6,930                   7,700
           8                        5,000                 6,000             6,400                  7,520               7,920                   8,800
           9                        5,625                 6,750             7,200                  8,460               8,910                   9,900
          10                       6,250                 7,500             8,000                  9,940               9,900                  11,000
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Kad kažemo  1:1 , 3:2 , 2:1 , uvek je prvi broj šećer u kg,a drugi broj litara vode.

Valon Mustafi:
  Dali moze ova tabela da se malo sredi ;)
 
  Pozdrav svima :)

Lazovic Zivojin:

--- Citat: Valon Mustafi  Januar 20, 2011, 00:25:22 ---  Dali moze ova tabela da se malo sredi ;)
 
  Pozdrav svima :)

--- Kraj citata ---
Pokušao, ali ne znam da li sam i uspeo...
Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju