Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu

Šećerni sirup

<< < (3/14) > >>

Vojo Brstina:
Za pčelare koji su ove godine imali slabu pašu pa posle ovogodišnje velike suše ostali sa malim količinama hrane u košnicama a svoje pčele nisu doseljavali na suncokret, sada bi bilo pravo vreme da obezbede dovoljne količine šećera za kasniju pripremu lekovitog sirupa i dopunu zimnice.

Obično tokom avgusta šećer poskupi pa bi bilo korisno što pre obezbediti šećer po još uvek nižim cenama.

Pozdrav svima....

Stamenković Predrag:
Pozdrav svima, na pcelinja drustva RV, formirana ove godine pre oko dva meseca, na dva nastavka, i koje su izgradile oko 15 satne osnove sa hranom od 8 do 10 kg. davao sam sirup 1sx1v svako drugo vece, kada sam pre 20-tak dana dobio na poklon jos jedni pcelinju zajednicu RV (malo slabiju), te sam od tada, zbog toga sto nema pase, sva tri drustva prehranjivao svaki dan sirupom 1vx2s. Interesuje me dali je za prezimljavanje i prolecni razvoj bilo stetno ili korisno prehranjivanje i dali da nastavim prehranjivanje.

Poydrav, hvala...

Vojo Brstina:

--- Citat: Stamenković Predrag  Avgust 29, 2012, 11:15:40 ---Pozdrav svima, na pcelinja drustva RV, formirana ove godine pre oko dva meseca, na dva nastavka, i koje su izgradile oko 15 satne osnove sa hranom od 8 do 10 kg. davao sam sirup 1sx1v svako drugo vece, kada sam pre 20-tak dana dobio na poklon jos jedni pcelinju zajednicu RV (malo slabiju), te sam od tada, zbog toga sto nema pase, sva tri drustva prehranjivao svaki dan sirupom 1vx2s. Interesuje me dali je za prezimljavanje i prolecni razvoj bilo stetno ili korisno prehranjivanje i dali da nastavim prehranjivanje.

Poydrav, hvala...

--- Kraj citata ---

Kolega Predraže, slobodno nastavite sa prihranjivanjem. Niste nam naveli sa kojom dozom-količinom sirupa ste ih prihranjivali.

Možda bi bilo dobro da pravite malo ređi sirup u ovo doba godine. Mislim da bi koncentracija od 3:2 šećer:voda u ovo doba godine bila najprihvatljivija za pčelinje zajednice. A posle desetog do petnaestog septembra nešto malo gušći sirup 5:3 (šećer5 : voda3).

Koncentracija 2:1 koju pominjete može se koristiti kao poslednja (krajem septembra ili početkom oktobra dok još ima unosa polenovog praha ) i samo onda kada je u pitanju veći nedostatak hrane koji se dodaje u kraćem vremenskom periodu.

Pozdrav svima....   

Dejan Stepanovic:
Predraze da biste nadomestili dovoljnu kolicinu hrane u ovom periodu potrebno je da stavite dve hranilice ili jednu od 2.5l
i sipate u njusirup u srazmeri 3-2 u korist secera.U ovom periodu se jos uvek izvode zimske dugozivece pcele koje se
izrabljuju preradjivanjem sirupa ali to je cena koju morate platiti.
Prolecni razvoj na secernom sirupu zargonski receno i na medu nikada ne moze biti isti.Pceli je za prolecni razvoj najbitniji polen
jer ako uporedimo dve kosnioce podjednakog kvaliteta,iste kolicine hrana izrazene u kg,istog kvaliteta matice i broja izimelih pcela ONDA
u prolecnom delu razvoja drustvo zazimilo na medu daleko se  brze razvija.
Postoji jos nesto kad kosnica valja onda sve ide olako i nema preteranog penzenja i titranja kad ne valja mozes da radis sta oces .
Najbolja potvrda ove teze je da se na pcelinjaku od 100 kosnica u istim uslovima i rezimu ishrane i nege uvek desi da dvotrecinski deo bude uspesan u razvoju a ona jedna trecina kilavi,mrljavi i stize tek za suncokret.
Da podsetim nevezano za ovu temu mi se zavaravamo da sve znamo,dok postoji ljudi i ovog naseg bavljenja pcelarstvom dolazice nova znanja,nova saznanja,
stare prevazidjene stvari ce se odbacivati a novo i naprednije prihvatati.

Stamenković Predrag:
Hvala, pozdrav...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju