Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Додавање изврцаног меда друштвима

(1/3) > >>

Veljko Vermezović:
Да ли некако могу да додам изврцани сунцокретов мед друштвима током прихране у августу? Не бих да их кљукам обичним сирупом.

Boris Salaj:
Možeš ga razmutiti vodom  pa sipati u hranilicu, ali budi oprezan, dodaj male količine (stimulativna prihrana) jer se veća može ukiseliti zbog vrućine i ako ne odnesu za noć. Dodavanje čistog meda u hranilicu, pogotovo u bezpašno vreme, može izazvati grabež na celom pčelinjaku pa to treba izbegavati.


Postavlja se pitanje koji su razlozi da to uradiš. Ako si ga izvrcao, zašto ga vraćaš? Ako je dopuna zimskih zaliha, sačekaj rano je još...Odnesi ti njih na suncokretovu pašu pa posle nje vidi šta ćeš sa medom. I trebalo bi da se zna, ne uzimaj im više nego što sme (pa posle vraćaš).

Nenad Tucakov:

--- Citat ---Да ли некако могу да додам изврцани сунцокретов мед друштвима током прихране у августу?
--- Kraj citata ---
@Boris

Veljko Vermezović:
 Мед не би био од мојих друштава, већ бих га купио од других пчелара. На сунцокрет не бих ове године.

Nenad Tucakov:
Ako mene pitaš ( a ne pitaš ) ŠEĆER JE ZAKON!!!
Korišćenje svoga, izvrcanog meda može proširiti ( nedaj Bože ) neku boleštinu, koja se krila u jednoj ( ili više ) od košnica.
Kupovina i prihrana tudjim medom umnožava ovakvu mogućnost.

Pčelama, preko zime, sve dok se ne pojavi prvo leglo, više prija čista energija, bez mineralnih i ostalih dodataka, koje će opterećivati rektum i potencijalno prouzrokovati ukakavanje PZ.
Kada im bude trebao polen ( čitaj - proteini ), uzeće ga iz lagerovane perge i iz zaliha pravog meda, ne brini. I ne haj zbog "raubovanja" zimskih pčela prilikom inverzije sirupa. To su samo pretpostavke od par vekova unazad ( resavska škola ). Zimskim je pčelama zabranjeno da bilo šta u košnici rade. Puno je važnije da u vreme odgajanja larvi zimskih pčela ima dovoljno polena i kvalitetne hrane ( kraj juna, jul i početak avgusta ).

Ostavi im meda koji su skupile i predkraj avgusta šećerni sirup 3:2 u korist šećera, po litar ipo svako veče, do dopunjavanja potrebnih zaliha, nakrivi šešir i čekaj prolećni razvoj. U sirup obavezno Nozevoj ( imaš recept ovde na forumu ). Prošle sam godine tako uradio i izašle su iz zime jače od groma.
Naravno, ako su nakupile medljiku, to eliminiši po svaku cenu.

Neko će ti verovatno reći drugačije, pa ti odluči sam, a ja ću ponovo ovako...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju