Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Belčićeva metoda i njene modifikacije

(1/5) > >>

Bojan Šušnjar:
Evo drage kolege ja ću da otvorim ovu novu temu kad već neće majkan, pa da ovdje probamo nekako da uokvirimo priču o istoj tako da ne "prljamo" druge teme bespotrebno.

Majkana molim za uvodnu riječ...  ;D

Bilo bi dobro da se na početku teme prenese originalna tehnika po Belčiću a naknadno da se piše o modifikacijama i varijacijama iz vlastitih iskustava.

Pozdrav svima...

zoran drpljanin:
Majkane ja po Belcicu radim od pocetka pcelarenja na Poloskama, tada nista nisam znao, ucio godinu dana i u startu mi se nije svidelo to sto je matica zalegala svuda i prilikom vrcanja su se uzimali ramovi sa medom u kojima je bilo cak i legla. To mi se nije svidelo i dosao sam do knjige gde je objasnjena upotreba MR i kao pocetniku mi je  bilo dovoljno, da odvojim plodiste od medista. Tek kasnije sam shvatio sustinu onoga sto Belcic  objanjava, prevashodno misleci na ogranicenje matice vremenski i prostorno, samim tim , veci prinosi i sigurno sprecavanje rojenja.

  Posto je ovo forum RV i malo je Poloskara necu ni pisati o radu po Belcicu sa njima ali kako pored njih imam i RV, probao sam i na nastavljaci ovaj sistem.U principu, prolecni razvoj je isti kao sto mi radimo i tu nema nista sporno, plodiste cine dva nastavka..Kosnica se se prvi put ogranicava u pripremi za bagrem na nekih petnaest dana pre pocetka bagremove pase na sl. nacin.
Nadjemo maticu i sa tri rama najmladjeg legla je stavimo u nastavak, buduce plodiste, sa strane postavimo po jednu SO, do njih stavimo po jedan lep izgradjen ram i na krajeve stavimo ramove sa preostalim medom i pergom, tako smo spremili buduce plodiste, koje ce u krajnjoj formaciji biti na vrhu.
U prvi nastavak , na podnjaci, stavljamo u sredinu, dva-tri rama sa najstarijim poklopljenim leglom, sa strane SO i ostatak popunimo sa izgradjenim ramovima, u drugi nastavak, stavljamo sve ostale ramove sa mladjim leglom i opet bocno po jedna SO  i ramovi sa preostalim medom ili prazni..Na ovaj nacin smo spremili buduce mediste. Kada smo to uradili, postavljamo MR ali da joj je leto zatvoreno i da pcele, iskljucivo preko nje komuniciraju sa maticom i na kraju kao trece , na vrh, postavljamo nastavak sa maticom, plodiste. Vocna pasa je u toku, u medistima ispod izlaze polako mlade pcele i izletnice koriste samo donje, glavno leto. Osmog, devetog dana, obavezno skloniti plodiste i porusiti sve maticnjake, ako ih ima u medistu..
    Kada krene bagrem, sklonimo plodiste, i ako ima vocnog meda uzimamo ga i umesto tih ramova stavljamo druge izgradjene ili vratimo izvcane. Iz plodista uzmemo dva rama sa komletnim zatvorenim leglom i stavimo ih u nastavak ispod i dodamo umesto njih dva sa SO. To je momenat kada sklanjamo MR i postavljamo zicanu pregradu, koja ima leto, moze i drveni okviri od MR na koje je sa donje strane nakucana mreza kroz koju pcele ne prolaze ALI OBAVEZNO JE LETO, KOJE JE OTVORENO.Kada smo to uradili, vracamo plodiste. Sva izletnica, koja se zatekla u plodistu, kroz otvoreno leto na zicanoj pregradi, izlazi i vraca se na donje leto na koje je navikla , u medistu ima masa mlade pcele, vecina legla je izasla i pcele rasterecene odgajanja legla orijentisane su iskljucivo pasi, u plodistu ostaje samo matica sa mladom pcelom a ispod u medistu, pcele osete njen feromon.
Ovom zicanom pregradom smo ujedno sprecili i rojenje, pcele ispod, nemaju maticu sa kojom bi krenule u roj a matica iznad, nema vojsku , koja bi je povela.
Posle vrcanja, obavezno skloniti mrezu, zbog mogucnosti pojave laznih matica, mozemo pustiti maticu da nesmetano nosi i pred suncokret ponoviti ovu radnju, ili jednostavno, plodiste staviti na podnjacu, prevesati dva rama legla , na njega MR i iznad medista.

Anto Dankić:
Zorane, kako ti se ponaša u voćnoj paši kada plodište prebaciš na vrh preko MR. Dali zatrpaju plodište medom?

zoran drpljanin:
Ne, ove godine , vocnu i nisam nesto imao, ali su repicu lagerovale u nastavku ispod plodista. A to sto unesu u plodiste, svakako ostaje njima.

Anto, radio sam i onu Drazenovu metodu i dobro je ispalo.

Bojan Šušnjar:
Ovako na prvi pogled mi se sviđa gornji položaj plodišta jer omogućava lak pristup i pregled. Istina je da kada se pogleda prirodno stanište pčela med uvjek ide iznad legla. Ovdje je drugačije ali ako donosi rezultate nije ni važno.

Ono što mi se ne sviđa jeste neophodnost traženja matice jer to u masi pčela uvjek bude problem i zna da troši puno vremena. Kada se ima veći broj košnica a malo vremena to nije lako izvodivo.

Pretpostavljam da je poželjno na osmi dan poslije postavljanja mreže provjeriti ona dva prevješana okvira sa zatvorenim leglom jer se uvjek nađe po neka larvica na kojoj pčele mogu povući matičnjak.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju