Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Belčićeva metoda i njene modifikacije

<< < (5/5)

Josip Kollert:
Gospodo,lijepi pozdrav
Da ne bude da samo čitam,evo kako to ja odradim.Doduše pčelarim s Rv,ali nevidim zašto ne bih mogao odraditi isto sa LRom.
Uzimljene na dva nastavka. U prolječe leglo je u gornjem nastavku,kad matica zanese cijeli nastavak, prebacim ram dva sa najmlađim leglom a večinom i maticu u doljnji. Ima prostora za zalegu bez prelaženja iz nastavka u nastavak.
Sredinom travnja ubacim matičnu između ta dva nastavka. Nakon par dana provjerim gdje je leglo tu je matica. Maticu ako slučajno nije u doljnjem, spustim zajedno sa cijelim nastavkom na podnicu. Na prvi dajem matičnu na njega cijeli nastavak satne (nisam dosad imao izgrađenog,sad ću izmješati), a iznad drugi nastavak sa leglom. U toku vočne paše izgrade većinom cijeli nastavak i napune vočnim medom. Ovisno o jačini zajednice. Vočni med imam na mladom saču. Pred bagrem,opet nastavak satnih na podnicu, u sredinu ram sa jajašcima,matična,nastavak sa leglom i vočnim medom koji nisam vrco jer je bilo legla koje još nije izašlo,zbjeg (tj. nemam klasičnu hranilicu već mrežu preko cijelog nastavka, visoku 6 cm i probušenu prema napred kao pomoćno leto.) Na tu mrežu dam nastavak sa maticom. Pčela iz plodišta sada najgornjeg ode dolje,  nema gužve,nema rojenja. sve to oko 30.4. Nakon desetak dana potrgam višak matičnjaka na onom  jednom ramu na podnici,ostavim dva koja mi se čine najbolja. Sada ubacim onaj nastavak što sam vrco i do kraja bagrema ništa ne diram. Eventualno se može spustiti više ramova na doljnji ako je gužva kod matice, pa se trgaju matičnjaci na svim ramovima koji su spušteni na podnicu.
Do kraja bagrema dobijem mladu maticu u plodištu na podnici,bagremov med koji je u doljnja dva čist a u trečem mješan sa vočnim koji nisam vrco zbog legla. A u najgornjem nastavku plodište sa starom maticom koja leže bez problema. Kasnije kad pronese mlada matica spuštam leglo od stare da je pojačavam i da bi bilo što više pčele dolje koja može skupljati nektar ako bude nešto medilo.
Dakle do jeseni radim sa dvije matice,rojenja nema,satne grade i ispod mreže bez obzira što nema matice, bitan je unos. Kad unose onda i grade. Može se jednostavno maknuti stara matica i dobije se drugo društvo, uduplali pčelinjak a da nismo ništa izgubili. Ili najesen jednostavno se spoje društva i dobije se jaka zajednica koja ulazi u zimu. Matice se može tražiti pa maknuti jednu,stariju ili po izboru koja se čini bolja. Jer iako je mlada neznači da je bolja. Ili jednostavno ostaviti par dana dva plodišta da se osjete preko mreže pa spojit a matice nek se potuku pa koja je jača..
I za kraj, ne manje bitno, pčelarim stacionarno i ne selim.
Lp,

zoran drpljanin:
Da i ja sam pristalica da ne kvarimo teme ali su okolnosti bile takve, Goran me pomenuo. Sasa, svo leglo smo ostavili u donjim nastavcima, mlada pcela je dole i angazovana je na izgradnji SO. Kada radim prvo ogranicavanje matice, petnaest dana pre bagrema, dodajem po 2-3 satne po jednom nastavku, u vocnoj pasi i repici , one to izgrade brzo, pa cak i napune repicom. Evo ima i kolega poput Josipa, koji rade neku modifikaciju Belcica i ide. Napominjem da sam ja to radio sa Poloskama, horizontalno i zbog konstrukcije kosnice to ide lagano i bez dodatnih operacija u odnosu na neki standardan rad kosnicom. U nastavljacama iziskuje neke dodatne operacije u odnosu na standard ali je rojenje sigurno spreceno i jake zajednice donesu med.

Po meni , ko radi Poloskom i ne radi na ovaj nacin, tj. ne ogranici maticu vremenski i prostorno  ima samo problema. Sto se nastavljaca tice, iziskuje puno vremena, dodatnih operacija, poput postavljanja mrezice, skidanja maticnjaka iz donjeg nastavka itd. i prikladno je za neki manji broj kosnica. Recimo kod jakih zajednica za koje mislimo da ce u rojevi nagon pre bagrema. Ali za nekoga ko siri pcelinjak odlican nacin da dobije mladu maticu ispod i staru gore a ne umanji prinos. To su neka moja iskustva do sada.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju