Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Новозеландска метода

(1/2) > >>

Miroslav Jovanović:
Матичњаци по новозеландској методи. Одличан пријем и добар квалитет. У комбинацији са брндиним нуклеусима где је оплодња преко 90 % добију се добре матице. Имам још неких слика па ћу поставити како се тема буде развијала.

Miroslav Jovanović:
Nisam očekivao ovako slabo interesovanje za ovu temu. Al kad sam već počeo da kažem još nešto. Većina zna o čemu se radi. Osnovni smisao je obezmačiti društvo na 48 sati. Da nebih rotirao i tumbao košnicu malo sam izmenio način rada. Sve moje košnice imaju okruga leta. Manipulacija letima i usmeravanje izletnica u gornji nastavak bez okretanja kopnice. Donji nastavak ima i okruglo leto pozadi koje je zatvoreno do momenta kada se između nastavaka postavlja potpuna pregrada.

Sinisa Mirovic:
Ja sam radio sa RV i okretao sam nastavke,a sad sam uradio jednu podnjacu sa dva leta i zatvaracimna za iste od drveta tako da cu sledece godine samo otvarati i zatvarati bez okretanja .Inace gornji nastavk podignem i ispod maticne stavim jednu providnu plastiku  tako da pcele ne mogu da prolaze ,normalno ali se vide ha ha .Kasnije kad treba samo malo podignem nastavak i izvucem plastiku tako da prolaz ispod maticne  ostaje slobodan.jedan proizvodjac  te pregrade Kloakova pregrada se valjda zove trazi za nju 1000 din ima kombinaciju maticne i lima koji se uvlaci po potrebi.Sto je mnogo  mnogo je .

Bojan Šušnjar:
Miško prijatelju moraćeš da sebi kupiš laptop pa da ne pišeš skraćeno i da postavljaš veće slike ako hoćeš da nas zainteresuješ.  ;) Šala mala...

Ja sam prepravljao uokvirenu matičnu za LR tako da sam joj sa donje strane dodao tri letvice sa prorezima za uvlaku koja služi kao pregrada. Jednostavno se to napravi. Kad nema pregrade postavi se četvrta letvica sa zadnje strane da zatvori otvor. Na kraju nisam nikada upotrebio ovu spravu jer sam matice proizveo drugačije.

Miško usmjeravajuća daska je dobra stvar jer otklanja potrebu za promjenom visine košnice što je predviđeno originalnom idejom ako se dobro sjećam.

Napraviti podnjaču sa dva leta naprijed i nazad kao Siniša i sve će biti puno lakše.
Možda je još bolja varijanta okrugla leta a podnjača bez leta. Samo mašta je ograničenje.

Pozdrav svima...

Sinisa Mirovic:
Bojane sa te tri letvice bi za njihovui debljinu podigo maticnu i vukle bi zaperke pa kad treba da ubacis pregradu izmedju imao bi muke.Inace metodu sam primenjivo i pre iz knjige Slavoljuba Popovica mislim   samo sto se tada radilo sa dvostrukom zicanom pregradom izmedju nastavka i sto se u donjem nastavku na tri rama izvlacili poceci maticnjaka ,au gornjem sa letom pozadi matica koja ostaje bez izletnica .Malo je komplikovano zamena nastavaka posle 24 casa itd.Ovo je mnogo lakse i napune gornji nastavak sa mnogo pcela i nema zamene nastavka.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju