Ostale teme na forumu > Filmovi i literatura

Pčelarski Žurnal

<< < (2/3) > >>

Boban Petrović:
U najnovijem broju nedeljnika VREME, u specijalnom dodatku za nauku i tehnologiju VREME NAUKE, objavljen je autorski tekst Ivana Umeljića, urednika časopisa PČELARSKI ŽURNAL o afrikanizovanim pčelama. Ceo članak pod naslovom "Dnevnik jedne invazije" možete pročitati ovde:
 
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=973626

ili preuzeti u pdf formatu ovde:

http://www.vreme.com/download.php/system/storage/pdf/1047nauk22.pdf

Boban Petrović:
REPORTAŽA O PČELARENJU U KAMBODŽI

 

Slovenački pčelar i humanitarni radnik Tomaž Oštir je za januarski broj časopisa „Pčelarski žurnal“ pripremio fantastičnu reportažu o pčelarenju azijskom pčelom Apis cerana u dalekoistočnoj državi Kambodži.

 

Narod u ovoj zemlji pretrpeo je u nedavnoj prošlosti strašne muke usled višedecenijskog terora Crvenih Kmera koji su pobili više miliona ljudi. Pre nekoliko godina, pod pokroviteljstvom Slovenačkog rotari kluba, Pčelarskog saveza Slovenije i predsednika Slovenije Danila Turka, gospodin Oštir je pokrenuo pčelarsku školu u Kambodži kako bi meštanima koji žive u najtežim i najoskudnijim mogućim uslovima pomogao da obezbede sopstvenu egzistenciju. I postigao je zadivljujuće rezultate! Celokupnu reportažu iz januarskog „Pčelarskog žurnala“ možete da pročitate na ovom linku:

http://www.cambodia-bee.org/files/documents/tomaz_ostir_kambodza_pcelarenje_apis_ceranom_pcelarski_zurnal_10.pdf

 

O projektu Slovenačke pčelarske škole u Kambodži više možete pročitati na web sajtu: http://www.cambodia-bee.org/

 


PČELARSKI ŽURNAL


www.umeljic.com

amir smajlovic:
Vrlo lijep gest Slovenaca da pomognu bar malo ovim ljudima.

Boban Petrović:
PČELINJI PLESOVI
Šta pčele znaju o cvetovima? Kako mere udaljenost do izvora nektara? Na koji način određuju pravac? Da li vide boje na isti način kao i mi? Šta o svemu ovome mogu da nam kažu pčelinji plesovi?
Odgovore na ova i mnoga druga zanimljiva pitanja o unutrašnjem svetu pčela daje poznati naučnik Lars Čitka sa londonskog Kvin Meri koledža u tekstu PLESOVI - PROZOR U PERCEPCIJU INSEKATA. Ceo članak, objavljen u 2. broju časopisa PČELARSKI ŽURNAL (januar-mart 2009) možete pročitati u rubrici Stručni prilozi na sajtu www.umeljic.com
 

Boban Petrović:
NOVI BROJ ČASOPISA PČELARSKI ŽURNAL (april-jun 2011)

Novi Pčelarski žurnal (april-jun 2011.) izlazi iz štampe u utorak 12. aprila. Novi broj obiluje zanimljivim člancima iz pčelarske nauke i prakse!

 

Tema najnovijeg Pčelarskog žurnala jeste POLEN kome su posvećena čak četiri teksta. U prvom su izložene osnovne postavke palinologije – nauke o polenu. Šta polenov prah čini toliko izuzetnim da mu je posvećena čitava jedna nauka? Da li to što su polenova zrnca muške polne ćelije, analogne spermi kod životinja, pa ih neki botaničari nazivaju i „skrivenom seksualnošću cvetova“? Ili je to činjenica da je polen jedini prirodni izvor proteina za pčele? Jedan od razloga je svakako i taj što po sadržaju svih hranljivih sastojaka, minerala i vitamina (osim vitamina D, K, E) polen prevazilazi sve ostale namirnice! Drugi tekst bavi se još uvek nedovoljno poznatom i istraženom, ali vrlo zanimljivom, oblasti, polenskom analizom meda – melisopalinologijom. Treći tekst bavi se ulogom polena u ishrani pčela. Poslednji članak u okviru teme broja koji se bavi primenom polena u apiterapiji potpisuju naši poznati naučnici doc. dr Jevrosima Stevanović i prof. dr Zorana Stanimirović.

 

Pored toga, tu su i autorski članci renomiranih naučnika. Profesor Ingemar Fris (Ingemar Fries), jedan od vodećih svetskih autoriteta za bolesti pčela, u tekstu PROCENA TOLERANCIJE NA VAROU piše o novim strategijama za suzbijanje ovog, najpogubnijeg, pčelinjeg parazita. Pčelarski žurnal ovaj tekst objavljuje na preporuku organizacije COLOSS koja okuplja preko 200 naučnika iz više od 50 zemalja angažovanih na istraživanju nestajanja pčela u Evropi i svetu.

 

Makedonski eksperti mr Aleksandar Uzunov, prof. dr Hrisula Kiprijanovska i prof. dr Sreten Andonov pišu o MAKEDONSKOJ MEDONOSNOJ PČELI (Apis mellifera macedonica), čiji areal rasprostranjenosti prevazilazi teritoriju Makedonije. Članak obiluje vrlo zanimljivim detaljima korisnim i za pčelare praktičare.

 

U sjajnom tekstu PRIPREMA PČELINJIH ZAJEDNICA ZA PLANINSKU LIVADSKU PAŠU I NJENO ISKORIŠĆENJE Đoko Zečević opisuje glavne operacije na pčelinjaku u karakterističnim planinskim uslovima. Ovaj opširan članak vrlo je interesantan i za pčelare koji svoje pčele uzgajaju u drugačijim klimatskim i geografskim regijama.

 

Krajem januara u Varviku (Velika Britanija) održana je međunarodna konferencija pod nazivom: DA LI JE VAROA NAJVEĆI PROBLEM 21. VEKA? Pčelarski žurnal donosi najzanimljivije izvode sa ovog značajnog naučnog skupa na kome je bilo reči o veoma raznovrsnim temama:  Biologija varoe (Stiven Martin), Varoa i virusi (Joakim de Miranda, Janping Čen, Magali Ribijer, Loren Gotje), Hemijske metode suzbijanja varoe (Maks Votkins), IPM kod varoe (Kejt Delaplejn), Biološke metode suzbijanje varoe (Dejvid Čendler, Džudit Pel, Žilijen Prins), Uzgoj pčela tolerantnih na varou (Norman Karek), Varoa – pogled u budućnost (Joken Plagfelder, Vinsent Dieteman).

 

U okviru rubrike URADI SAM mogu se naći saveti, skice i preporuke za izradu FARAROVE KOŠNICE.

 

U rubrici MEDONOSNO BILJE možete pročitati više detalja o KAĆUNU (Crocus tommasinianus Herb.). Tekst prate fantastične fotografije ove prelepe biljke.

 

Ilija Malović u ovom broju piše o likeru DRAMBUIE, drevnom piću Škota na bazi vreskovog meda i malt viskija.

 

U rubrici U FOKUSU četvrtom nastavku sage o nektaru možete pročitati više o faktorima koji utiču na SASTAV I KOLIČINU IZLUČENOG NEKTARA.

 

Uživajte u novom broju Pčelarskog žurnala!

pcelarskizurnal@yahoo.com

www.umeljic.com

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju