Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Nestanak matice

(1/2) > >>

Anto Dankić:
U jednoj RV sam imao stariju (žutu) maticu(promakla mi). Nije bila dobra još s proljeća. Nabavio sam mladu sparenu maticu i idem da zamijenim ovu staru. Kod pregleda, nema legla, nema niti matice. Nisam siguran pa stavljam okvir sa mladim leglom, za par dana dođem, ne povlače niti matičnjake. Dali je moguće da je matica još uvijek unutra i da zbog toga ne povlače matičnjake bez obzira što ne nese jaja?

Dragan Šošić:
Ако је прошло неколико дана, а не започну одгајање матичњака, то је поуздан знак да је ту нека матица.

Да ли ће и када доћи до појаве матичњака, свакако зависи од тога да ли ће се матица спарити. То значи да треба пратити стање у друштву да се не би појавиле лажне матице, ако спаривање не успе. Довољно је је само опрезно погледати тај рам са леглом и док има млађих ларвица, могућа је појава матичњака. Уколико их не буде, проверити да ли је млада матица пронела. Може се десити да је то нека ситна „дивљакуша“ и треба је након неког времена заменити.

Обрати пажњу да није нека „прелазна форма“ :) као нешто између пчеле и матице...то се не може спарити, али потпуно онемогућава додавање нове матице.

Anto Dankić:
Čudno mi je i to što nisam našao nikakvo leglo, ni mlado ni staro. Pčele ima dosta, nije došlo do rojenja

Dragan Šošić:
Претпостављам да је то друштво ишло на тиху смену.

Могуће је да прва матица није успела у спаривању, а да се нека излегла из матичњака који су започети са неке старије ларве. Зато је сво легло поизлазило јер се време потребно за оплодњу матице знатно продужило.

Овакво стање се дешава када је стара матица дуже време смањивала залегање и потом потпуно престала да носи (то је оно што сам назвао лоша тиха смена) и нема легла које би „дочекало“ нову матицу. Могуће је и да је са првом младом матицом део пчела напустио кошницу и да се чека да следећа матица (која може бити јако добра) спарује. Ово је стање као када се кошница изроји, чека се нова матица и то чекање потраје. Ако је млада матица из ројевог матичњака (или из матичњака тихе смене), често су те матице врло доброг квалитета.

Чак и код тихе смене, дешава се да се спаривање младе матице „убрза“ и та млада матица поново, догодине иде на тиху смену.

Са гледишта тихе смене (онога што називам добром или лошом тихом сменом), стање по друштво у доброј тихој смени (моменат спаривања у друштву где се смена матице и не запази јер постоји сталност одгоја легла) може бити повољно, али не мора бити и добра матица. С друге стране, понекада је „чекање“ да нова матица пронесе добро јер се друштво „помирило“ са новим, лошијим стањем (стање без легла) и спаривање матице се одуговлачи, али матица буде изузетно добра. Исто се дешава када је у изашлом роју млада матица. Пчеле панично настоје да поново крену са развојем и спаривање се убрзава.

Такве матице које нису добро спарене (са више трутова) уводе друштво у некакво хаотично стање и то друштво буде врло љуто. У изројеној кошници се дуже чека спаривање, али матице су врло добре и дуготрајне (нема оног што „стручњаци" називају наследном ројивошћу – исто тако су прогласили тиху смену као искључиво „наследно добро“ појединих матица). Не постоји изузетна наследна ројивост или изузетна склоност ка тихој смени. Нису то изузеци (особине које преносе поједине матице или групе матица, као што су матице из ројевих матичњака) него општа особина пчела.

Не треба искључити и могућност доласка неке младе матице (са мањом групом пчела) у оваква друштва.

Anto Dankić:
Dali bi istresanje pčela pomoglo? Ne boh volio da mi krenu lažne matice. Sutra ću ih detaljnije pregledati, možda naletim na maticu. Vremena je sve manje, treba srediti društvo, pa prihrana za zimu,...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju