Autor Tema: Oj Karlovci, mesto moje drago..  (Pročitano 268 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivan Šenk

  • Gost
  • *
  • Poruke: 1
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sremski Karlovci
Oj Karlovci, mesto moje drago..
« poslato: Maj 16, 2023, 10:44:41 »
Poštovane kolege,

Nakon podužeg predstavljanja u temi "Predstavljanje novih članova", prema sugestiji kolege Dragana, premeštam konverzaciju na ovo mesto.  :)

Написао сам вам да се не би десило да дође и до грабежи, када јој време није (у доба када има паше до грабежи не долази тако лако...док пчелар не погреши) и да вам се не десе проблеми.

Нећу даље овде*...

Није ми баш најјасније али ја сам разумео да кажете да је брујање осетно тише у кошници бр 3 (слабо брујање)...управо то би могао бити проблем – када пчеле пођу за матицом (јер углавном немају више „обавеза“ око легла), остану само најмлађе пчеле. Оне су једва способне да се брину само о себи а не да могу бранити кошницу. Углавном могу страдати...а кошница буде предмет грабежи (у доба, када сматрам да је „уметност“ изазвати грабеж :) ).

Иначе, у тако изашлом роју матица може пронети истог дана када се смести у кошницу...или бар сутрадан па јој уједначите рамове, првом приликом...да вам не ствара даље проблеме.


ПС

*Даље нећу у овој теми јер:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=159.msg1041#msg1041

"Komunikacija između vas će biti jasnija i vrednija ukoliko znate neke osnovne informacije o vašem sagovorniku.

Takođe vas obaveštavam da će svaka tema u Predstavljanju novih članova nakon 5 dana od postavljanja biti zaključana."

Значи, поред неравноправности јер многима није омогућено да пишу у овом поглављу „Predstavljanje novih članova“ ова тема је предвиђена да се члан укратко представи...а не да од тог прави „сваштару“. Отворите тему у поглављу Predstavite vaš pčelinjak или о  овоме можемо у некој одговарајућој теми...а тема о вашем пчелињаку би била „довољно одговарајућа“  :).

Наравно и тему о сопственом пчелињаку није лепо претварати у „сваштару“...много подсећа на једног „регионалног стручњака“ :) који је имао тему: Мој пчелињак база знања  ???...а у ствари је то била обична каљуга. :)

Ако некоме није јасно, шта подразумевам када кажем „сваштара“ то је када у теми о пчелињаку има свега: од праћења цветања биљака па до астрономије...мислим вероватно је нема...али биће је... :)

Извините што сам у вашем представљању поновио моје размишљање о некаквом реду на форуму...

Nema problema kolega Dragane, svaki savet, sugestija, pa i kritika su dobrodošli. Nas mlade uvek treba držati na oku.  :)
Nastavljam sa odgovorom i koristim priliku da sumiram uradjeno:

Pošto tokom radne nedelje nisam mogao kontrolisati društva, košnica iz koje je roj izašao (košnica br 3.) prilikom kuckanja čulo se znatno slabije brujanje pčela u poredjenju sa košnicom gde sam smestio roj.
Odmah sam  joj zatvorio leto na matičnoj i suzio glavno leto na oko 5cm.

U subotu 13.05. sam otvorio košnicu 3 i za divno čudo imala je u sebi oko 14 ulica pčela. (u tri nastavka: plodište i dva medišta), novu maticu nisam našao, ali nisam ni video novo leglo.
Nadam se da ću u ovaj vikend zateći mlado leglo.. Tiše brujanje od pre neko veče obrazlažem većom zapreminom košnice..

Takodje, ni u njenom roju (košnica br. 6.) nisam zatekao ni maticu ni leglo. Iako sam primetio da po koja pčela donese polen..
EV ramove sam izbacio i dopunio sa 3 kom. RV SO. Ranije dodati ramovi su izgradjeni i saće se cakli od nektara.
Ovde sam stavio MR i zatvorio njeno leto, a na nju stavio EV nastavak - sa ciljem da podinu nektar iz medišta i naprave mladoj matici mesta u plodištu.
Nadam se da ću i ovde za vikend zateći mlado leglo..

Nukleus koji sam formirao zatvorenim matičnjakom (košnica br. 4.) u subotu 13.05. je bio 30. dan starosti i očekivao sam mladu maticu i leglo – madjutim matičnjak stoji na mestu, ali pčele ga nekako zaobilaze.
Otvorio sam ga i zatekao uginulu maticu u nekom stadijumu razvoja. Odmah sam ga pojačao sa 2 rama zatvorenog legla i uveče dodao kupljenu maticu.
Nastavio sa prihranom 0,3dl sirupa sa Nozevojem.

06.05. formirao sam još jedan nukelus (košnica br. 5.), ovde sam dodao ram tek zaleženih jaja i dva rama zatvorenog legla i u subotu 13.05. sam video samo jedan, ali lep matičnjak.
Zanimljivo da su oko matičnjaka održale leglo veličine 1,5dm2 ostalo je očišćeno. Košava i niske temperature mislim da su doprinele ovoj pojavi..

Ako u mom izlaganju primetite propust ili imate imate sugestiju kako bolje odraditi stvari, biće mi zadovoljstvo da čujem Vaše komentare.
U nadi da nam lepše vreme dolazi, srdačno Vas pozdravljam!  :)

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Oj Karlovci, mesto moje drago..
« Odgovor #1 poslato: Maj 16, 2023, 15:32:50 »
Нешто сам убеђен да сам био у праву када сам рекао да постоји могућност да је друштво ишло на тиху смену (која са нарочито у ово доба „претвори“ у ројење...при правом ројењу би излазио и други рој...па и још неки мањи). У сваком случају је добро ако су се „праведно“ поделиле по имате два друштва.

Мислим да је грешка што је  на решетки затворено лето...шта ако се млада матица задесила у том простору? Код оба друштва (основног и њеног роја) треба ипак проверити присуство матице. Наравно, не тражењем младе матице како још увек многи раде (иако сам „остарио од муке“ :) пишући да се то тако не ради) него им се дода по један рам легла који има најмлађе легло – јаја и најмање ларвице (после 5-7 дана се понови овај поступак ако млада матица још није пронела). Наравно, под условом да рој има довољно пчела и не уништи највећи део младог, додатог легла.

Немојте се заваравати тиме што пчеле уносе нешто полена...млада матица иде више пута на спаривање и увек је сваки лет ризичан (нарочити по овом ветровитом и променљивом времену)...полен није поуздан знак присуства матице...

Да ли рој бр 6 толико јак и крцат медом да му треба додатни ЕВ наставак?

Nukleus koji sam formirao zatvorenim matičnjakom (košnica br. 4.) u subotu 13.05. je bio 30. dan starosti i očekivao sam mladu maticu i leglo – madjutim matičnjak stoji na mestu, ali pčele ga nekako zaobilaze.

Шта је овде 30-ти дан старости ако је рој направљен 13.05? овде је битан и положај матичњака а то подразумева довољну (условно речено) количину пчела да очува легло...а и матичњка ако је при дну или на рубу саћа...довољна количина увек значи знатан вишак пчела које би у свим условима очувале сво легло. опет кажем: рој се одваја са „довољним“ бројем пчела у односу на легло...а то не значи да има једну улицу више но што је легла...него много више. Ако се рој одваја на месту пчелињака никада се не зна колико ће се пчела вратити у своју кошницу (осим некада :) ...мислим при правилном одвајању роја "на лицу места").

Otvorio sam ga i zatekao uginulu maticu u nekom stadijumu razvoja. Odmah sam ga pojačao sa 2 rama zatvorenog legla i uveče dodao kupljenu maticu.

Добро је појачати рој али ако може да очува то легло али је трабало додати рам са леглом који има нешто јаја или најмлађих ларвица да се прво утврди има ли или нема МТ па онда додати младу матицу (јер ако којим случајем има неку младу МТ убиће додату). У том смислу, да ли сте сигурни да није изашла некаква матица? то може бити прелазни облик матица-пчела која је ситна...али прави велике проблеме.

06.05. formirao sam još jedan nukelus (košnica br. 5.), ovde sam dodao ram tek zaleženih jaja i dva rama zatvorenog legla i u subotu 13.05. sam video samo jedan, ali lep matičnjak.
Zanimljivo da su oko matičnjaka održale leglo veličine 1,5dm2 ostalo je očišćeno. Košava i niske temperature mislim da su doprinele ovoj pojavi..

И овде се поставља питање има ли довољно пчела с обзиром да су очистиле прилично младог легла.


ПС

Ето, приметио сам неке пропусте (или можда то нису :) )...можда сам само превише опрезан (или „надрндан“ што може бити одлика старијих људи па нам све „не ваља“ или се правимо паметни :) ) и можда погрешно сагледавам стање...а можда сам у праву.

Моји коментари су вам можда неповољни али не умем да похваљујем ако нисам сигуран да је добро урађено...за пчеле а тиме и пчелара...Моја добра намера је јасна а ви је прихватите како хоћете...

Ако кажете вас младе...младе по стажу или младе по животном добу...могу ли да вам не персирам убудуће?...Сада се већ мало боље познајемо...и ако радите добро са пчелама, упознаћемо се на форуму и боље...али ако радите површно, свакако вам нећу сметати :).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).