Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Pogace za prihranu

<< < (8/8)

Milan Vujovic:
Pri kojoj najnižoj temperaturi se sme otvoriti košnica da bi se ubacila pogača.Na jednom društvu ulice na šperi ispod mreže u podnjači su već do kraja košnice,dali smem rizikovati da ubacim pogaču ili da rizikujem pa da čekam neki topal dan.Da napomenem da nisam nikad stavljao pogače.Rizik kako god okreneš.

Vojko Aleksic:
Ја отварам на свим температурама, само да није вејавица и да не пада киша.

Погача може и да спасе друштво ако крене у страну, па поједе сву храну, а у међувремену се на тој страни зачело легло и зима стегла, те се не могу померити и доћи до хране на другој страни.

Само из тих разлога стављам погачу.

Ове године је нисам ставио, а купио сам само 20. Треба ми још 40.

Радоје Киперовић:
На овој теми већ дуго ништа није писано а мислим да се има шта рећи. Много је тога написано али није на одмет подсјетити се и по нешто додати, прикладно тренутку.
Још је актуелна  проблематика "погаче, да или не и када?"
Различити предавачи шаком и капом дају рецептуре за њихов састав шећерно-медног тијеста, и обогаћеног и оног "осиромашеног".

Да се разумијемо, немам апсолутно ништа против погаче као нужне интервенције у спасавању друштва од глади. Ту нема никакве дилеме, бар је не би требало бити. Ако на вријеме, крајем љета, нисмо обезбиједили довољну количину зимских резерви у протеклих мјесец-два имали смо проблем. И сам сам имао два таква друштва гдје се морало интервенисати.
Вегетација у зависности од врсте до врсте је кренула доста раније у односу на некакав просјек и значајан унос полена био је евидентан са мањим прекидима у протеклих тридесетак дана; тако је бар на мом терену. Према извјештајима са терена тако је и у ширем региону. Далеко од тога да је дошло до блокаде плодишног простора, али је чињеница да перге за сада има  довољно, у складу са тренутком.

Због наведеног не видим сврху, да ако већ дајемо погаче, да их обогаћујемо протеинском компонентом у виду квасаца, сојиног брашна или млијека. Протеински комплекс полена је свакако неупоредиво квалитетнији од онога из различитих суплемената и сигурно неће проузроковати непотребне проблеме што се за овај други баш и не може тврдити.
Дакле, ако већ иде погача као вид допуне хране или вид подстицаја у развоју друштва, боље да буде обична угљикохидратна са евентуално додатим витаминима и минералима, никако протеинском компонентом.

marijan barić:

--- Citat: Lazovic Zivojin  Januar 19, 2011, 23:43:55 ---Šećerno-medno testo sadrži 26% meda, 73,8% šećera u prahu, 0,18 pitke vode i 0,02% sirćetne kiseline.
Med pre pripreme testa treba da bude na temperaturi 40-45 st.C oko 24 časa.
Kvalitet testa zavisi od veličine čestica šećera (ne veće od 0,2mm)
Umesto meda može se upotrebiti invertovani šećer.
Tada testo sadrži 70% šećera u prahu, 29,8% invertovanog sirupa, 0,1% pitke vode i 0,03 sirćetne kiseline

Izvor: Pčelovodstvo (učebnik) - Krivcov, Lebedev, Tunikov, izdanje 2007, str.237-238

--- Kraj citata ---
lijep  pozdrav  evo nekoliko  recepata  za  izradu  pogača  kod  kuče...
izrada pogača u kučnoj radinosti
PostPostao/la barni 01 » 02 sij 2013, 23:04

Evo nekoliko načina izrade pogača i potrebni sastojci.

potrebni sastojci:
10 kg šećera , 4 % svježeg kvasca ,1 ampula vitamina B ,10 gr vitamina C , 12 % meda (1,20 kg) , 4 % vode ( 4 dcl) . Ulja dodati na 100 kg 4 žlice.
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
Obezmašćeno sojino brašno 3% ,Obrano mlijeko u prahu 3% ,C vitamin 1g/kg gotove pogače ,Cedevita 1-1,5 kg na 100 kg pogače ,Pivski kvasac 6%
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
25 kg mljevenog šečera,kili mlijeka i prahu, kilo peluda,pola litre ulja jestivog, 1,5kg meda, o,5 grama limunske kiseline,ili c vitamina.
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
izrada pogače kuhanjem od kristala šečera.
1 litar vode, 5 kg secera u kristalu, 1,25 kg meda i sok od jednog limuna.
Kada voda prokljuca sipati sav sečer u lonac /pozeljno dublji/ i dodati sok od limuna i mješati.
Na jakoj vatri, za oko 15-tak minuta zagrijani sadrzaj uz obavezno stalno mješanje pocinje da vri. Pri tome izbija bjela pjena i cijela masa naraste, pa je treba stalnim mješanjem zaustaviti da ne iskipi. Uz stalno mješanje drvenom kuhačom, posle oko 3 do 5 minuta nivo sadržaja u loncu se smanjuje i lonac se skida sa vatre. Dodajemo dobro otopljeni med, ponovo vračamo na vatru uz stalno mješanje. Kada se nivo smiri uzima se prva proba, kapanjem nekoliko kapi tečnosti na ttanjur. Nakapanu masu što prije ohladiti i pipnuti suhim prstom, ako se ljepi kuvati jos dva-tri minuta i ponoviti probu, ako se masa ne ljepi za prst , lonac skinuti sa vatre. Uz stalno mješanje sadrzaj u loncu se hladi i menja boju, prvi znak kristalizacije. Lakse je sipati vrečke dok je sadrzaj topao.

potrebni sastojci:
25 kg secera u prahu,1,5 kg svezeg kvasca za ktuh, 1,25 kg meda i 1 litar vode.
U posudu staviti isitnjen kvasac i pomesati sa 1 kg secera u prahu. Sacekati reakciju i nastajanje tecne mase /oko 5 minuta/. U takvu tcnost dodati med i vodu i kuvati /vrenje 5-10 minuta/ kako bi inaktivirali kvasce. Ovu vrelu masu odmah sa grejnog tela sipati u ,mesalicu i dodati preostali secer.

potrebni sastojci:
1 kg meda, 0,5 kg secera uprahu, 0,7 kg sojino odmasceno brasno i 2 tablete olegovita.
Tablete samljeti i rastopiti u malo tople vode, dodati u otopljen med kao i sojino brasno i sečer
u prahu i dobro umesiti.

potrebni sastojci:
30 kg sečera u prahu. 6 kg meda. 300 grama samljevenog bijelog luka, 30 tableta vitamina B samljeti, 0,6 litra jabukovog octa i vode po potrebi.
Sve ovo dobro umjesiti u mješalici.

Pet djelova sečera u kristalu dodaje se u jedan dio vode (5
kg.sečera + 1 l. vode), koji ključa uz stalno mješanje. Važno je da se sečer
stalno mješa, dok se sa svim ne otopi, da ne zagori. Kada masa provri
nastavlja se sa kuhanjem. Da li je masa dobro kuhana proveravamo kašikom
sa malom količinom mase, koju stavljamo da se ohladi. Ako se zgusnuta masa
ne lijepi za prste znaći da je dobro kuhana, u suprotnom treba nastaviti
kuvanje. Tako skukanu masu izlivamo u ranije pripremljene pvc tanjire ili
kalupe oblozene papirom ili najlonom, gde ce se ohladiti u obliku ploca.
Takve pogace su po tvrdoci veoma tvrde, ali se lako krune i lako tope u
ustima, pa ih pčele dobro iskoriste.

16 kg. sečera u kristalu rastopiti u 4,5 litara vrele vode. Kada
masa provri dodati 60 gr. limunske kiseline (acitron).Ova masa treba da
vri na tihoj vatri 30 - 45 minuta. Ova masa se poslije topla meša sa 50 kg.
sečera u prahu i time se dobija oko 60 kg. vrlo kvalitetnih pogača, koje i
posle godinu dana izgledaju elastične kao da su tek napravljene.
Tiesto se stavlja u vrečice od malo debljeg najlona, jer ako je najlon
tanak, posto pojedu pogaču, pčele se mnogo muče sa izbacivanjem iste iz
košnice. Ako je najlon deblji pčele ga neče dirati.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zgVw6qrTCY4
pozdra...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju