Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Đerzonovo pravilo i varijacije na temu

<< < (3/15) > >>

Esad Jusić:

--- Citat: Naste Kitani  Jul 17, 2011, 23:01:23 ---Postovani kolega Esad, dali si probao ove godine Rensenova metoda I RV i kako je bio, ima li bolji rezultati?

--- Kraj citata ---

Dobri moj Naste (moje prve komšije su i sad Makedonci: Petrovski),
Možda nisi pročitao, ali ja sam na ovom Forumu već rekao da sam odustao od pčelarstva, ali nisam htio opširnije obrazlagati da ne bih negoga demoralisao, naljutio, izazvao svađu i sl. Dakle, nisam probao to što me pitaš, ali još nije isključeno. Jer, dobro je neko rekao: "Jednom pčelar, uvijek pčelar!" Naime, napustio sam pčelarstvo u smislu očekivanja prinosa i držanja 100-tinjak zajednica, ali sam ostavio različite košnice pa ih skoro i ne diram, samo posmatram. Naravno, ono najnužnije što moram, to uradim. Jedno je sigurno: od njih mi ne zavisi zalogaj pa lijekove NIKAD NIKAKVE (ni u vidu najprirodnijeg) neće dobiti! Ako umru, a vjerujem da hoće - to je konačni rastanak. Da ne bih druge uznemiravao, a da prema tebi reagujem kao čovjek, sve što te zanima odgovoriću ti meilom ako se obratiš: esad.jusic@hotmail.com
Pozdrav i svako dobro tvojima i tebi! (Zapjevaš li kadgod onu "Da znaeš, mori mome, da znaeš, kolka je žalba za mladost?" Prekrasna pjesma! Ja ti to volim, možda sam malo staromodan, al' šta mogu.)

aca peric:
Postovanje svima.Moje skromno iskustvo i razumevanje je da se bolji rezultati postizu ako je u kosnici stalno prisutna kvalitetna matica koja leze.U 2 ili 3 slucaja koja sam imao da su neka drustva ostala bez matica pred  ili tokom pase,primetio sam da su se drustva prilicno pogubila u svom radnom raspolozenju i da nisu bila u stanju da nista bitno ostvare u pasi,za razliku od drustava slicne jacine,ali koja su imala maticu koja leze.Matice mislim da je bolje proizvoditi namernim pustanjem u odabranom jakom drustvu pojavu rojevog nagona,pa razrojavanjem u fazi zrelih maticnjaka,ili formiranjem jakih rojeva sa dosta hrane i mlade bube i dodavanjem jednodnevnog legla u takav roj,uz kontrolu nakon 7 dana i odabirom maticnjaka,a rusenjem starijih maticnjaka nad jajima starim 2 ili 3 dana,koja su poklopljena.Jak roj sa dovoljno hrane i mlade bube i na taj nacin moze proizvesti vrlo kvalitetne matice,sto imam licna dobra iskustva.Ako se postupak formiranja rojeva uradi neposredno u pocetku ili pred glavnu pasu,prinos u drustvu ne zaostaje bitno,cak je i bolji,jer se izletnice vrate u staro drustvo,a par satnih osnovica i slobodan prostor podsticu obicno drustvo na veci elan i radno raspolozenje,pa je obicno takvo drustvo,cak i bezbedno od rojevog nagona tokom te sezone,uz uslov da imaju dobru ventilaciju u kosnici i dovoljno prostora,sto imaju blagovremenim dodavanjem polumedista i medista,ako treba i par njih,ako pasa to zahteva.Ako je drustvo vec u pocetnoj fazi rojevog nagona a pasa pocinje,puno bolja varijanta od obezmaticavanja je ostaviti staru maticu sa 1 ramom na kome nema maticnjaka u sredini plodista,a ostatak pouniti ramovima sa satnim osnovama i praznim izvucenim radilickim sacem.Ono sto se uglavnom desava je da pcele odmah odustanu od rojenja i krenu da izvlace sace,unose nektar,matica krece da leze i ako se ovo sve desilo u vreme recimo obilne bagremove pase,rezultat su uglavnom odlicni ili vrhunski prinosi cistog meda.A ako je neophodno,da se menja,ta matica se moze zameniti kasnije dodavanjem nukleusa sa novom oplodjenom i kvalitetnom maticom,a odvajanjem stare matice u nukleus,ako je jos uvek dobra.Ja nikada ne ubijam matice,vec od starih formiram obicno nukleuse u kojima su 2 ili 3 stare matice jedna iznad druge u posebnim nastavcima a dele ih pregradne daske sa mrezom na sredini,10 x 10 cm uglavnom.Onda se i na tom mestu stvara jako drustvo,a za ne daj Boze ima se sacuvanih par oplodjenih matica u rezervi.
Imam iskustva da su par matica koje  su bile obelezene i u 4toj godini pa cak i u 5toj nosile pune DB ramove od vrha do dna u srednjim ramovima u plodistu i da takva drustva nisu nimalo zaostajala u razvoju i prinosima meda u odnosu na druga.Zato mislim da je dobro dobre maice cuvati koliko god je moguce i ostaviti im vremena da ostave svoj pecat kroz vise generacija pcela.Treba menjati lose matice bez puno oklevanja ,bez obzira na starost,a takodje dobre treba cuvati,bez obzira na starost.Zato mi se bilo kakve metode obezmaticavanja proizvodnih drustava nikako ne dopadaju i ne mislim da ih primenjujem ni u buducnosti,jer mislim da su moderna istrazivanja i praksa,puno vise na strani toga da drustvo uvek ima kvalitetnu oplodjenu maticu.

Esad Jusić:
Marine,
Nastavljaj ovo, voljan sam i ja koju pridodati.
Aco, s dužnim poštovanjem, pročitaj moje postove iznad pa ćeš vidjeti o kakvim pašnim prilikama se radi kod mene. I, ja ne ubijam matice, nego formiram nova društva, a na kraju imam dvije mogućnosti: spojiti, ili ostaviti, tj. uduplati pčelinjak.
Bio sam prestao posjećivati pčelarske forume, i danas osim ovoga nigdje više se ne javljam, bio sam u problemima, i sad sam, ali moramo ovo privesti kraju radi drugih.
I meni se Aco, kao i tebi dešavalo da ostane društvo bez matice, no rezultat nije isti kao kod tebe, nego obratno uz to da društvo malo oslabi. Iz okruženja (iste pašne prilike) mogu ti dati imena i telefone 20-ak pčelara da oni iznesu svoje mišljenje (nemaju svi pčelari kompjuter, a s takvih 30-ak ja redovno sjedim i razmjenjujemo mišljenje, čudno, nikad se ne posvađamo).
Da sam i ja pri slivovima velikih rijeka, nadomak polja uljane repice i suncokreta, da imam bagrema, tj. da i ovo što ima ne ispljuskaju kiše - i ja bih drukčije nastupao.
Čujem kako su drugi pčelari prošli (zahvaljujući bogatijim pašnim prilikama, mislim samo na poštene). No, evo skupne odrednice ovdašnjih prostora: u prosjeku 5 kg po košnici, a to nije prinos, to je gubitak i, kad je već gubitak, nije ni trebalo vrcati (otimati), nego društvima još i dodati. Moj prijatelj koji ima pčelarsku tradiciju preko nene i dede, oca pa do njega doživio je krah. Nagovorio sam ga da odseli na vrijesak u okolini Livna. Razočaran, ipak je odselio ali samo 30-ak društava (manje društava, manje troška). To ga je unekoliko spasilo: dale su po 8 kg. S tim prinosom on treba zazimiti 150 društava. Sreća je što ima i pčelarsku prodavnicu pa se nekako izvuče. Za tvoju informaciju, kad sam već bio odustao od pčelarstva (ostalo mi još bilo 15 društava) zamolio sam ga da to ON kupi za mizerne pare. Obećao je, a kasnije mi se plačno izvinuo jer reče da ne zna kako će drva za zimu kupiti. Vozi Pasata starog više od 20 godina (moj Golf je prešao 30-u). Eto, moj Aco. Čujemo se. Znaš, sve mi je jasno, ali nikako ne mogu sebi objasniti kako iz damara i misli ne mogu izbaciti pčele. Sad ću ti biti puno jasniji. Samo razmjenjujemo mišljenja.
Pozdrav, svako dobro!

aca peric:
Esade,veliki pozdrav,razumem tvoju situaciju i zasto se odlucujes za Djerzonovo pravilo.Iskustvo mi kaze da svako resenje,ne samo u pcelarstvu,ima uvek i dobre ali i neke lose strane.Treba da svako dobro razmisli sta ce njemu u njegovim uslovima dati vise dobrih rezultata.Potpuno te razumem da je jako tesko naci adekvatno resenje,koje je zadovoljavajuce,ako je prinos tako mali.Samo da sam na tvom mestu,ja bih drugacije ipak.U smislu ili udruzivanje sa nekim kolegom,pa seljenje na bagrem,tamo gde je dobar prinos,mora da ima nekih solucija.Sa druge strane mozda se negde relativno bilzu moze naci neka druga solidna pasa,mozda vrijesak,cuo sam da on zna da da dosta prinosa.Po meni je jako tesko baviti se rentabilno pcelarstvom,ako nema bar jedne pouzdane burne pase u toku godine,idealno bagrema,ali naravno i suncokret,ako nema drugih burnih pasa moze da da sve sto treba i za pcelara i za pcele.Takodje bi verovatno par hektara pod heljdom redovno,svake godine,moglo dati dobar rezultat.Mozda probati i sa facelijom...
Takodje mislim da bi cena 100posto cistog ekobio meda iz tih krajeva morala biti bar 20KM i da sigurno mozes naci dovoljno kupaca.Ja sam moj eko bio 100posto cist bagrem komotno isplasirao po 6 e na veliko a 7 e na malo i 7 do 8 e sa po 200gr devicanskog saca u 1kg meda.7otak kg heljde koju sam takodje imao ove godine,odma je planula po 7 e za kg.Tvoj planinski med bi morao imati adekvatnu cenu,pa da tako malo premostis situaciju.Ali po meni je pravo resenje bar 1 selidba,a ne Djerzonovo pravilo,koje je samo kao neki vid amortizovanja nepovoljne situacije.Jednostavno treba ti 1 dobra pasa u 1 godini da bi mogao da opstanes.S druge strane siguran sam da bi kosnica kao RV,sa 2 nastavka za njih i nekoliko EV nastavaka iznad kao medista za tebe,morali dati bolji rezultat za tvoj kraj.Ne znam jesi li pokusao tako nesto?Veliki pozdrav i dobre zelje ,Aca

Esad Jusić:

--- Citat: aca peric  Oktobar 18, 2011, 15:55:10 ---Esade,veliki pozdrav,razumem tvoju situaciju i zasto se odlucujes za Djerzonovo pravilo.Iskustvo mi kaze da svako resenje,ne samo u pcelarstvu,ima uvek i dobre ali i neke lose strane.Treba da svako dobro razmisli sta ce njemu u njegovim uslovima dati vise dobrih rezultata.Potpuno te razumem da je jako tesko naci adekvatno resenje,koje je zadovoljavajuce,ako je prinos tako mali.Samo da sam na tvom mestu,ja bih drugacije ipak.U smislu ili udruzivanje sa nekim kolegom,pa seljenje na bagrem,tamo gde je dobar prinos,mora da ima nekih solucija.Sa druge strane mozda se negde relativno bilzu moze naci neka druga solidna pasa,mozda vrijesak,cuo sam da on zna da da dosta prinosa.Po meni je jako tesko baviti se rentabilno pcelarstvom,ako nema bar jedne pouzdane burne pase u toku godine,idealno bagrema,ali naravno i suncokret,ako nema drugih burnih pasa moze da da sve sto treba i za pcelara i za pcele.Takodje bi verovatno par hektara pod heljdom redovno,svake godine,moglo dati dobar rezultat.Mozda probati i sa facelijom...
Takodje mislim da bi cena 100posto cistog ekobio meda iz tih krajeva morala biti bar 20KM i da sigurno mozes naci dovoljno kupaca.Ja sam moj eko bio 100posto cist bagrem komotno isplasirao po 6 e na veliko a 7 e na malo i 7 do 8 e sa po 200gr devicanskog saca u 1kg meda.7otak kg heljde koju sam takodje imao ove godine,odma je planula po 7 e za kg.Tvoj planinski med bi morao imati adekvatnu cenu,pa da tako malo premostis situaciju.Ali po meni je pravo resenje bar 1 selidba,a ne Djerzonovo pravilo,koje je samo kao neki vid amortizovanja nepovoljne situacije.Jednostavno treba ti 1 dobra pasa u 1 godini da bi mogao da opstanes.S druge strane siguran sam da bi kosnica kao RV,sa 2 nastavka za njih i nekoliko EV nastavaka iznad kao medista za tebe,morali dati bolji rezultat za tvoj kraj.Ne znam jesi li pokusao tako nesto?Veliki pozdrav i dobre zelje ,Aca

--- Kraj citata ---

Gdje si Aco,
Otprilike, sve si upravu, malo detalja još fali, ali dobro si obuhvatio sve. Jeste, sve je u pčelarstvu dvosjekli, ako ne i višesjekli mač. Ovdje burne paše nema već 10 i više godina, to će ti potvrditi svi pošteni pčelari. Facelija je nevjerovatna biljka (fali mi zemlje; uvijek nešto fali). Heljda je oko mene redovno, no ne kao u Srbiji i drugim krajevima. Ovdje kod mene računaju u dunumima, a u Srbiji u hektarima (desetorostruka razlika). No, jedne godine su je posjećivale, više ne. Seoba? Tu si upravu: rizik - ili sve ili ništa. Vrijesak? Vrlo čudna biljka! Pratim ga duže vremena, selio sam na njega iznad Duvna, phuuu, najbolje bi to tamošnji mještani opisali (imam dvojicu prijatelja iz tog kraja). Med? S kupcima nisam imao nikad problema i mogu sve prodati. Kod mene je standardna cijena 15 KM (oko 7,6 evra/eura). Više bih se pouzdao u mliječ, ali izgleda da ga farmaceuti imaju od čega napraviti. To bi mi bilo najdraže raditi, na med više ne bih ni pomislio.
Ovo zadnje pozdravljam. I ja hoću da vjerujem da su za mene izlaz: manje košnice. Stislo me je sa svih strana, ali ću, kad uhvatim volje i želje, najvjerovatnije sve LR pretvoriti u RV, još jednom pokušati pa ćemo vidjeti.
Imam ja i RV, ali je godina bila tako loša da nemam obraza izvršiti poređenje jer ne želim izvoditi proizvoljne zaključke i time se bez pouzdanih dokaza svrstati tamo ili ovamo.
Volio bih kad bi ti opisao svoje pašne prilike: n. visina, lokacija, medonosno bilje, doba cvjetanja, kako i koliko te kiše "sakate" itd. A tek slike, e to bi bilo odlično.
Pozdrav, svako dobro i sretno u svakom pogledu!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju